Εξηγήσεις στις αρχές θα πρέπει να δώσουν οι υπεύθυνοι δύο μεγάλων εταιρειών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι οποίες φαίνεται να διέπραξαν φορολογική απάτη «μαμούθ» εις βάρος του δημοσίου με εταιρίες δορυφόρους και επιστροφές ΦΠΑ.

Ads

Όπως αναφέρει το Capital.gr, τα πορίσματα της Αρχής αφορούν στα αδικήματα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της φορολογικής απάτης, ενώ έχουν δεσμευθεί οι λογαριασμοί μελών των Διοικητικών Συμβουλίων αλλά και νομικών προσώπων.

Πρόκειται για μια εταιρία τεχνολογίας (εμπορία εξαρτημάτων κλπ) στην Αθήνα και μια εταιρία εμπορίας αγροτικών και οικοδομικών προϊόντων στη Θεσσαλονίκη.

Στην περίπτωση της Αθηναϊκής εταιρίας δεσμεύθηκαν οι λογαριασμοί 6 μελών του ΔΣ καθώς και ακίνητα με αφορμή τον εντοπισμό εικονικών τιμολογίων και συναλλαγών με ανύπαρκτες εταιρίες που είχαν συστήσει προκειμένου ακόμα και να συμψηφίσουν ΦΠΑ και να εισπράττουν επιστροφές πολλών χιλιάδων ευρώ. Εν συνεχεία προχωρούσαν στη διαδικασία ξεπλύματος αυτών των χρημάτων. Σύμφωνα με το πόρισμα, το οποίο ήδη έχει σταλεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η ζημία του δημοσίου φτάνει σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Ads

– Στην περίπτωση της εταιρίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη , η ενασχόλησή της αφορά εμπορία τυροκομικών, αγροτικών οικοδομικών υλικών. Η εταιρία ωστόσο είχε στήσει και ένα πλέγμα 5 – 6 δορυφορικών εταιριών προκειμένου να μπορεί να κάνει εικονικές συναλλαγές ακόμα και με τη Βόρεια Μακεδονία. Ήδη δεσμεύθηκαν ακίνητα και λογαριασμοί 15 φυσικών προσώπων και 5- 6 νομικών προσώπων που φέρονται να συνδέονται με την υπόθεση, η οποία αφορά φορολογική απάτη πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα φέρονται να εντοπίστηκαν και πλαστά και εικονικά τιμολόγια προκειμένου να λαμβάνουν επιστροφές φόρων και να μην αποδίδουν ΦΠΑ. Η υπόθεση θα διερευνηθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.