Την ίδρυση δύο νέων μητροπόλεων με έδρα την Κηφισιά και το Ίλιον, καθώς και την αναστολή ακόμη ενός χρόνου του νόμου για την Έρευνα, μέσω ενός υπό κατάθεση νομοσχεδίου, ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, ενημερώνοντας την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.

Ads

Επιπλέον όπως επισήμανε η υπουργός, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου και αιτήματος του Αρχιεπισκόπου, ζητήθηκε να αποφασιστεί από τη Βουλή η κατάτμηση της Μητροπόλεως Αττικής και διοικητικά.

Το κόστος θα αναληφθεί από τις Μητροπόλεις, ενώ το Δημόσιο επωμίζεται με τον επιπλέον μισθό του ενός μητροπολίτη (36.000 ευρώ το χρόνο).

Σχετικά με το δεύτερο σκέλος του νομοσχεδίου, της αναστολής δηλαδή του νόμου για την Έρευνα, η υπουργός σημείωσε ότι λόγω της πολυπλοκότητας και των γραφειοκρατικών δεσμεύσεων δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί κι η προηγούμενη κυβέρνηση ζήτησε την αναστολή του μέχρι 31-12-2009.

Ads

«Επειδή δεν είναι δυνατό να προχωρήσει η υλοποίηση ούτε η συνολική κατάργησή του, γι αυτό και η κυβέρνηση φέρνει την παράταση της αναστολής για ένα χρόνο, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους», σημείωσε η υπουργός και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές στο νόμο προς άλλες κατευθύνσεις, ώστε να γίνει η καλύτερη δυνατή χρήση των πόρων για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.