Το πακέτο των σταδιακών παροχών θα είναι το «βαρύ» χαρτί που θα παίξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πορεία μέχρι τις εκλογές.

Ads

Ο επικοινωνιακός σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει την ανακοίνωση των θετικών μέτρων σε όσο το δυνατόν περισσότερες «δόσεις» (σε συνάρτηση και με το πότε θα στηθούν τελικά οι κάλπες) και ποντάρει σε ζημιά για τον ΣΥΡΙΖΑ που θα απέχει από την ψήφιση των παροχών στην Βουλή.

Ο πολιτικός σχεδιασμός παραμένει κατά βάση επιδοματικός και στοχεύει κυρίως στους συνταξιούχους, τους ενστόλους και τα μεσαία στρώματα που θεωρούνται κοινωνικές ομάδες είτε προνομιακές για τη ΝΔ, είτε κρίσιμες ως προς την επιρροή τους στο εκλογικό αποτέλεσμα. Το εύρος όμως των παρεμβάσεων και των φιλολαϊκών μέτρων διχάζει το κυβερνητικό επιτελείο.

Στίγμα προθέσεων δόθηκε ήδη με το ειδικό επίδομα σε αρκετές κατηγορίες ενστόλων και με την προαναγγελία της καταβολής 100 ευρώ τον μήνα στους δικαιούχους εκκρεμών συντάξεων. Η συνέχεια θα δοθεί με το «επίδομα προσωπικής διαφοράς» σε όσους συνταξιούχους δεν πήραν αύξηση τον Ιανουάριο, με τις πληροφορίες να λένε ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

Ads

Ο υπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου «φωτογράφισε» χθες ως δυνάμει δικαιούχους όσους συνταξιούχους δεν πήραν, ή πήραν ελάχιστη, αύξηση και οι αποδοχές κινούνται ανάμεσα στα 800 και 1.000 ευρώ τον μήνα. Ο αριθμός των εν λόγω συνταξιούχων εκτιμάται στους 140.000 που είναι, χονδρικά, και όσοι δεν είχαν πάρει ούτε το «δώρο» των Χριστουγέννων.

Οι πληροφορίες φέρουν το επίδομα να κινείται ανάμεσα στα 250 με 300 ευρώ, υπάρχουν όμως διαφορετικές εισηγήσεις για το εάν πρέπει να συνοδεύεται από εισοδηματικά κριτήρια και να είναι κλιμακωτό ή να δοθεί οριζόντια.

Στους «φειδωλούς» της κυβέρνησης, τον πρώτο ρόλο και λόγο έχει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ο οποίος πιέζει για εισοδηματικό κόφτη σε όλα τα επιδόματα.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επαναλαμβάνει μεν σταθερά πως για κάθε θετικό μέτρο που αποφασίζεται θα πρέπει πρώτα να διασφαλίζεται ο αντίστοιχος δημοσιονομικός χώρος, η υπέρβαση των στόχων στα έσοδα όμως, καθώς και το γεγονός ότι είναι μάχιμος πολιτικός, του δίνει περισσότερη ευελιξία.

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης είναι εκείνος που φρενάρει, προσώρας τουλάχιστον, και μια γενναιόδωρη ρύθμιση, ακόμη και 120 δόσεων, για τις οφειλές προς το Δημόσιο. Η απόφαση για νέα ρύθμιση οφειλών σε Εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και δήμου είναι ήδη ειλημμένη, οι τεχνοκράτες όμως του κυβερνητικού επιτελείου εισηγούνται να μην ξεπερνά στην καλύτερη περίπτωση τις 72 δόσεις και να αφορά κυρίως οφειλέτες που έχασαν τις προηγούμενες ρυθμίσεις τους στην διάρκεια της πανδημίας.

Διαφορετικές απόψεις υπάρχουν και για το μεγάλο κεφάλαιο των αναδρομικών των συνταξιούχων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήθελε πολύ να προαναγγείλει προεκλογικά την καταβολή τους σε όλους έστω και με δόσεις και σε βάθος τριετίας, όμως το δημοσιονομικό κόστος των 2,6 δις ευρώ είναι πολύ υψηλό για να γίνει οποιαδήποτε τέτοια κίνηση ερήμην των Βρυξελλών και των αγορών.

Ο ίδιος έχει αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, στο Μαξίμου υπάρχει ισχυρό ρεύμα υπέρ μια τέτοιας εξαγγελίας, όμως εδώ ο Θεόδωρος Σκυλακάκης βρίσκει σύμμαχο και τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Αλεξ Πατέλη που προειδοποιεί ότι δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση για δαπάνη 2,6 δις, έστω και μεσο-μακροπρόθεσμη, πριν από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.