Σήμερα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση αντιπροσωπειών του ΠΑΣΟΚ και της Πρωτοβουλίας των 58 για να συνεννοηθούν σχετικά με τις εκκρεμότητες που αφορούν την πραγματοποίηση Συνδιάσκεψης (8-9 Μαρτίου) για την συγκρότηση της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Ασάφειες υπάρχουν σε σχέση με το πώς θα καταχωρηθούν τα ονόματα και τα σύμβολα των συνεργαζόμενων κομμάτων και κινήσεων, αλλά κυρίως σε σχέση με τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου. Οι 58 θέλουν ένα «νεανικό ψηφοδέλτιο» ενώ η πλευρά Βενιζέλου δεν έχει ακόμη συνεννοηθεί με τις φυλές του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να βρει μια συνταγή που θα τους ικανοποιεί όλους.

Ads

 
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, όπου θα συναντηθεί με τον Γ. Μπουτάρη για να του εκφράσει επισήμως τη στήριξη του κόμματός του στην υποψηφιότητά του για το Δήμο Θεσσαλονίκης. Στο μεταξύ προετοιμάζεται για τη Συνδιάσκεψη του συμμαχικού σχήματος που φτιάχνεται γύρω από τη ΔΗΜΑΡ, η οποία – καθόλου τυχαία – θα γίνει στις 10 Μαρτίου, μια μέρα μετά τη Συνδιάσκεψη ΠΑΣΟΚ – 58. Ο υποψήφιος των ευρωσοσιαλιστών για την προεδρία της Κομισιόν έχει προσκληθεί να παραστεί και στις δύο Συνδιασκέψεις και είναι ένα ερώτημα το πώς θα χειριστεί αυτή την περίεργη κατάσταση του ανταγωνισμού μεταξύ των δύο ελληνικών κομμάτων που ανήκουν στην ίδια ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια.
 
Πέρα από τις εντυπώσεις που θα δημιουργηθούν όταν οριστικοποιηθούν τα σχήματα που θα κατέβουν στις ευρωεκλογές, γύρω από το ΠΑΣΟΚ και γύρω από τη ΔΗΜΑΡ, το μεγάλο θέμα είναι ο πήχυς, με ποιο ποσοστό δηλαδή η συνέχεια την επόμενη μέρα θα είναι ομαλή και θα αποφευχθούν ραγδαίες/ανατρεπτικές εξελίξεις. Ούτε η Χαριλάου Τρικούπη ούτε η Αγίου Κωνσταντίνου αναφέρονται σε αριθμούς, αλλά είναι σαφές ότι η εκλογή ενός ευρωβουλευτή θεωρείται απολύτως απαραίτητη προκειμένου να μην τεθεί το ίδιο βράδυ θέμα ηγεσίας. Στο ΠΑΣΟΚ ειδικά, ακόμη και με εκλογή ενός ευρωβουλευτή, εάν το ποσοστό είναι 5% με 6%, το πρόβλημα θα είναι μεγάλο για τον Ευ. Βενιζέλο, ενώ στη ΔΗΜΑΡ δύσκολα θα αμφισβητηθεί ο Φ. Κουβέλης εφόσον εκπροσωπηθεί το κόμμα του στο ευρωκοινοβούλιο.
 
Σε κάθε περίπτωση η εκλογική τύχη του ΠΑΣΟΚ έχει μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον γιατί αγγίζει την κυβερνητική σταθερότητα, ενώ σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει και τις μετεκλογικές διεργασίες στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Δελφίνοι στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν πολλοί αλλά κανένας που να ξεχωρίζει. Αυτό που θεωρείται πολύ πιθανό είναι ότι εφόσον υπάρξει κακή εκλογική επίδοση η συζήτηση που θα κυριαρχήσει την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ θα αφορά τη συνεργασία με τη ΝΔ, με πολλά στελέχη να ζητούν έξοδο από την κυβέρνηση και στήριξη με ψήφο ανοχής.