Τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από το «φλερτ» Ελλάδας – Ρωσία για την Ευρώπη αλλά και τα πιθανά ανταλλάγματα που θα επικυρώσουν μία συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών αναλύουν τα διεθνή ΜΜΕ, την ώρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντάται με τον πρόεδρο Πούτιν και το EuroWorkingGroup συνεδριάζει για τις μεταρρυθμίσεις που θα ξεκλειδώσουν τη ρευστότητα. Αναλυτές τονίζουν ότι στη Μόσχα δεν συναντώνται μόνο οι δύο μαχητές του καπιταλισμού απέναντι στην Μέρκελ, αλλά και το ουκρανικό με το ελληνικό ζήτημα αναφορικά με την Ευρώπη, με φωνές από τη Γερμανία να προειδοποιούν πως… «δεν γίνεται έτσι η διπλωματία.

Ads

Guardian: Εκμετάλλευση της Ελλάδας για αν ακρωτηριαστεί η Ευρώπη

Στη γεωπολιτική σημασία της επίσκεψης Τσίπρας στη Μόσχα στέκεται ο βρετανικός Guardian, που γράφει πως οι δυτικοί διπλωμάτες ανησυχούν πως ο Πούτιν θέλει να εκμεταλλευτεί την Αθήνα «για να προχωρήσει τη ρωσική φιλοδοξία ακρωτηριασμού της Ευρώπης». Η αμφιλεγόμενη, όπως την χαρακτηρίζει επίσκεψη, «πρόκειται να βαθύνει την αποξένωση» μεταξύ Αθήνας και πιστωτών εκτιμά και εικάζει ότι ο Πούτιν μπορεί να προσφέρει βοήθεια στην Ελλάδα με αντάλλαγμα επενδύσεις στο ελληνικό δίκτυο μεταφορών και τα λιμάνια.

Financial Times: Το φάντασμα του Grexit επιστρέφει καθώς τα μετρητά τελειώνουν

Ads

Είναι το «Grexit» χωρίς… έξοδο. Οι Financial Times το περιγράφουν ως «μισή μέσα – μισή έξω από την ευρωζώνη». «Μπορεί η Ελλάδα να έχει βγάλει στην άκρη χρήματα για να πληρώσει τους διεθνείς πιστωτές της αυτόν τον μήνα, αλλά θα εξαντλήσει τα αποθέματά της μέχρι το τέλος Απριλίου, αυξάνοντας τις πιθανότητες χρεοκοπίας τον επόμενο μήνα, αν αποτύχει να συμφωνήσει στο πακέτο μεταρρυθμίσεων με τα μέλη της Ευρωζώνης», αναφέρουν οι FT.

El Pais: Συνάντηση ουκρανικού κι ελληνικού ζητήματος στην Μόσχα

«Οι δύο συγκρούσεις που απασχολούν περισσότερο τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η κατάσταση στην Ουκρανία και η κρίση του ελληνικού χρέους, συγκλίνουν αυτές τις δύο ημέρες στη Μόσχα» με την επίσκεψη Τσίπρα, γράφει η ισπανική El Pais. Δεκάδες ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν την ανησυχία τους, εξαιτίας του ενδεχομένου η Αθήνα να γίνει «όχημα» να υποσκαφθούν οι κυρώσεις στη Ρωσία για την Ουκρανία σημειώνει η εφημερίδα, που φιλοξενεί την πλευρά της Κομισιόν που υποστήριξε ότι «η επίσκεψη είναι αυστηρά πολιτική».

Deutsche Welle: Τόσο η Ρωσία όσο και η Ελλάδα αναζητούν συμμάχους

«Στη Ρωσία λείπουν οι σύμμαχοι και οι ηγέτες οι οποίοι θα ήταν πρόθυμοι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με αυτήν. Για την ρωσική ηγεσία είναι όνειρο να βρουν κάποιον στην Ευρώπη, ο οποίος είναι πρόθυμος να της σφίξει το χέρι», εκτιμά ο Μιχαήλ Κασγιάνοφ, πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας και συμπρόεδρος του αντιπολιτευόμενου ρωσικού κόμματος RPR PARNAS, μιλώντας στην Deutsche Welle. Από την πλευρά της Ελλάδας, «οι συνομιλίες έχουν στόχο να καταδείξουν ότι η Ελλάδα διαθέτει συμμάχους και ότι μπορεί να τα καταφέρει και χωρίς την βοήθεια της Ε.Ε. Υπάρχει η εντύπωση πως οι δύο πλευρές έχουν την επιθυμία μιας πολιτικής προσέγγισης»σημειώνει ο Κασγιάνοφ.

Spiegel: «Η διπλωματία δεν γίνεται έτσι»

«Η Ελλάδα από τη μία ζητά την αλληλεγγύη των εταίρων και επιχειρηματολογεί σε ηθική βάση όταν μιλά για κατοχικές αποζημιώσεις, και από την άλλη εκφράζει τακτικά απειλές που έχουν μικρό χρόνο ζωής, όπως η απειλή μη αποπληρωμής του ΔΝΤ που γρήγορα διαψεύστηκε για άλλη μία φορά», γράφει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Συνεχίζοντας το Spiegel γράφει πως είναι θεμιτή η προσέγγιση της Ελλάδας με τη Ρωσία για μέτρα που θα ελαφρύνουν την πίεση -όπως για παράδειγμα η μείωση της τιμής στο φυσικό αέριο- αλλά «όχι το στήσιμο της επίσκεψης στη Μόσχα ως κίνηση απειλής απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους». Αναφερόμενο μάλιστα στις χθεσινές δηλώσεις του Πάνου Καμμένου που είπε πως «αν δεν υπάρξει συνεννόηση, θα κλείσει συμφωνία με όποιον μπορεί, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα ή την Ινδία», το περιοδικό υπογραμμίζει: «Δεν λειτουργεί έτσι η εξωτερική πολιτική στην Ευρώπη».

Bild: Βλαντιμίρ και Αλέξης, δύο μαχητές του καπιταλισμού απέναντι στη Μέρκελ

«Τι πραγματικά σχεδιάζουν ο Τσίπρας και ο Πούτιν στη συνάντησή τους, πίσω από τα τείχη του Κρεμλίνου, Πώς το βαθύ κόκκινο των δύο απαράτσικ, πολέμιων και μαχητών του καπιταλισμού και των ιμπεριαλιστών, μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις τους;», διερωτάται η λαϊκίστικη γερμανική εφημερίδα Bild αφού πρώτα βρει τα κοινά σημεία στο πολιτικό παρελθόν των δύο αντρών.

Κατά τη γερμανική εφημερίδα, ο Τσίπρας ελπίζει πως η Ρωσία θα παίξει το ρόλο της στρατηγικής, εναλλακτικής, λύσης για την Ελλάδα, ενώ Πούτιν ποντάρει στην Ελλάδα για να σκάσει το μπαλόνι των κυρώσεων που του έχουν επιβληθεί, με την ατζέντα να περιλαμβάνει συμφωνίες για τον αγωγό φυσικού αερίου, άρση του εμπάργκο για τα ελληνικά προϊόντα, φθηνότερη τιμή για το φυσικό αέριο και ίσως κάποια δάνεια.

«Ο Τσίπρας και ο Πούτιν έχουν δύο ημέρες μπροστά τους για προβάλουν την άρνησή τους στη Δύση. Μετά ο καθένας θα επιστρέψει στην πραγματικότητα. Για τον Έλληνα πρωθυπουργό αυτή είναι ότι πρέπει να αποπληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου, αλλιώς η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και στη συνέχεια ο ίδιος».

Sueddeutsche Zeitung: Ένα επικίνδυνο φλερτ

Η Sueddeutsche Zeitung γράφει για το «επικίνδυνο φλερτ με τη Μόσχα». Η κατάσταση της ρωσικής οικονομίας δεν επιτρέπει μεγάλες προσδοκίες για ένα ρωσικό δάνειο, και ως πιο ρεαλιστική θεωρείται ενδεχόμενη εξαίρεση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων από το εμπάργκο -όμως, τονίζει, «στην ΕΕ ρωτούν ποιο θα ήταν το αντάλλαγμα», σημειώνει η εφημερίδα. Ως απάντηση δίνεται η άσκηση βέτο στην παράταση των κυρώσεων των «28» στη Ρωσία -με την εφημερίδα να επισημαίνει πως η Ελλάδα είναι, όπως και η Ουγγαρία και η Σλοβακία αλλά και σε μικρότερο βαθμό η Ιταλία, επικριτικές απέναντι στις κυρώσεις.

FAZ: Πολλοί πολιτικοί από την Ευρώπη προειδοποιούν

«Οι πολιτικοί της ΕΕ προειδοποιούν τον Τσίπρα για συνέπειες» γράφει η FAZ, λέγοντας πως «παρατηρητές εκτιμούν πως η Μόσχα μπορεί να προσπαθήσει να μαλακώσει την σκληρή στάση της ΕΕ μέσω καλών σχέσεων με την Ελλάδα».Η εφημερίδα συγκεντρώνει αναφορές πολιτικών από τις Βρυξέλλες (κυρίως γερμανών) πως η κοινή στάση της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία δεν πρέπει να υποσκαφθεί. Σε άλλο κείμενό της, η εφημερίδα αναφέρει πως «είναι αμφίβολο εάν ο Τσίπρας έχει ρεαλιστικές προσδοκίες από την επίσκεψη, τουλάχιστον όσον αφορά το αντάλλαγμα που περιμένει ο Πούτιν».

Bloomberg: Ο Τσίπρας παίζει στη Μόσχα ένα επικίνδυνο πόκερ

Μία αναδρομή στα ταξίδια των Ελλήνων ηγετών στη Ρωσία από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 έως σήμερα κάνει το αμερικανικό δίκτυο Bloomberg. Η νέα κυβέρνηση, αναφέρει το Bloomberg, μεταβαίνει στη Ρωσία για να χτίσει γέφυρες ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρώπη και όχι να τις κάψει.