Τον ιδιοκτήτη του σταθμού Γιάννη Αλαφούζο υπέδειξαν ως εντολέα της απόλυσής τους δύο από τους μέχρι πρότινος βασικούς δημοσιογράφους-παραγωγούς του BWin ΣΠΟΡ FM 94,6, ο Μιχάλης Λεάνης και ο Βασίλης Βέργης.
 
Ο πρώτος, που απολύθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου, είχε αφήσει να εννοηθεί πως δεν άρεσαν στην ιδιοκτησία τα όσα έλεγε στο μικρόφωνο ενώ ο Βασίλης Βέργης που απολύθηκε την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου, αποκάλυψε πως η απομάκρυνσή του σχετίζεται με την κάλυψη της επίθεσης στο αυτοκίνητο του μέλους του Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ Αθανάσιου Κουτρίκη, εμπλέκει τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τον Λευτέρη Αυγενάκη και καλεί τον Γιάννη Αλαφούζο να εξηγήσει δημόσια τί συμβαίνει.
 
Απόλυση με χρώμα… πολιτικό
 
Μετά από 21 χρόνια παρουσίας στον σταθμό και συμπαραγωγός – συνεργάτης ενός εκ των ιδρυτών του ΣΠΟΡ FM Μπάμπη Χριστόγλου, ο Μιχάλης Λεκάνης δεν ανήκει πλέον στο δυναμικό του σταθμού. Στην τελευταία εκπομπή που συμμετείχε, στις 13 Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκε στην απόλυσή του.
 
«Η απόφαση να σταματήσω δεν ήταν της διεύθυνσης, αλλά του ιδιοκτήτη, Γιάννη Αλαφούζου. Αυτός αποφάσισε την απομάκρυνση μου, χωρίς φυσικά να μου κοινοποιήσει τους λόγους και τις αιτίες», είχε πει τότε ο έμπειρος αθλητικογράφος και συμπλήρωσε: «Θέλω να πω πως αν κάποιοι έψαχναν στο πρόσωπο του Μιχάλη Λεάνη κάποιον που θα λέει ότι θέλουν ή να ακούν τα αυτιά τους ότι θέλουν, ας το ψάξουν σε άλλο κτίριο». Σημειώνεται ότι οι εγκαταστάσεις του ΣΠΟΡ FM βρίσκονται στο Φάληρο, δίπλα στο κτίριο του ΣΚΑΪ.
 
Ο Μιχάλης Λεάνης ενέταξε την απόλυσή του σε μια σειρά κινήσεων από τη μεριά του Γιάννη Αλαφούζου που έχουν προηγηθεί: «Όταν αγοράζεις κάτι και δεν εκτιμάς τους πυλώνες αυτού του δημιουργήματος, θεωρώ ότι η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη», είπε. «Γιατί πριν από μένα προηγήθηκε ο Γιώργος Χελάκης, ακολούθησε ο Γιώργος Δήμας που καθαιρέθηκε, παρότι η αρχική συμφωνία ήταν να μείνει για τρία χρόνια στο τιμόνι του σταθμού. Λίγο στο περιθώριο ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος, ο Χρίστος Χαραλαμπόπουλος δεν έκανε πρόγραμμα. Αυτό είναι έλλειψη σεβασμού. Όπως θεωρώ έλλειψη σεβασμού να αποψιλώνεις τον Μπάμπη Χριστόγλου από το βασικό συνεργάτη του επί 18 χρόνια».
 
Στη μεσημεριανή εκπομπή που έκανε με τον Μπάμπη Χριστόγλου, οι δύο δημοσιογράφοι έκαναν συχνά κριτική στην κυβέρνηση, ειδικά το τελευταίο διάστημα σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας. Πολιτικά στις τάξεις του ΚΚΕ, ο Μιχάλης Λεάνης στηλίτευε αρκετές φορές κακές εργοδοτικές πρακτικές αλλά και γενικότερα χαρακτηριστικά της καπιταλιστικής οικονομίας.
 
Απόλυση εν μέσω ανταγωνισμών παραγόντων
 
Δύο μήνες μετά την απόλυση του Μιχάλη Λεάνη, ήρθε αυτή του Βασίλη Βέργη. Μαζί με τον διευθυντή του σταθμού Βάιο Τσούτσικα έκαναν το δίωρο 10-12. Με όρους ακροαματικότητας της εκπομπής και μιντιακού θορύβου, αυτή η απόλυση ήταν ακόμα πιο ηχηρή. Ενδεχομένως αυτό έπαιξε ρόλο στην απόφαση της ΕΣΗΕΑ να την καταδικάσει, σε αντίθεση με τη σιωπή της στην απόλυση του Μιχάλη Λεάνη.
 
Η πρώτη αντίδραση του δημοσιογράφου έγινε στη σελίδα της εκπομπής στο Facebook. «Την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι, εντελώς αιφνιδιαστικά, ΑΠΟΛΥΘΗΚΑ από τον σταθμό με ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ του κ. Ιωάννη Αλαφούζου. Τα “πως” και “γιατί” θα δημοσιοποιηθούν ΟΛΑ  τις επόμενες ημέρες», είχε γράψει ο Βασίλης Βέργης.
 
Έτσι στην εφημερίδα Live Sport, ιδιοκτησίας Γιάννη Φιλιππάκη όπου ο Βασίλης Βέργης είναι διευθυντής, έγραψε την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου ότι έστειλε εξώδικο στην εταιρεία που ανήκει ο ΣΠΟΡ FM 94,6 με το οποίο ζητάει σε πρώτη φάση να αιτιολογήσουν γραπτώς την απόλυσή του από τον σταθμό. Στη συνέχεια ανέπτυξε αναλυτικά την εκδοχή του για το πώς έγινε η απόλυση.
 
«Την περασμένη Παρασκευή, λοιπόν, ολοκλήρωσα την εκπομπή στις 12 το μεσημέρι και στις 14.47 δέχτηκα ένα τηλεφώνημα στο οποίο μου ανακοινώθηκε ότι ο κ. Ιωάννης Αλαφούζος ζήτησε την ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ μου από τον σταθμό. Αντιλαμβάνεστε ότι έπεσα από τα σύννεφα.
 
Αμέσως, φυσικά, ρώτησα “για ποιο λόγο;”. Μου μεταφέρθηκε ότι ο κ. Αλαφούζος είπε “Έχουμε πόλεμο και ο κύριος Βέργης έχει διαλέξει το άλλο στρατόπεδο”.
 
Χρειάστηκαν λίγα δευτερόλεπτα για να συνέλθω. Αμέσως αναρωτήθηκα στον συνομιλητή μου “ποιος έχει πόλεμο με ποιον και σε ποιο στρατόπεδο ανήκω εγώ;”. Προφανώς δεν μπορούσα να πάρω απάντηση, καθώς αυτή δύναται να τη δώσει ΜΟΝΟ ο “εμπνευστής” όλων των παραπάνω, όπως μου μεταφέρθηκαν, δηλαδή ο κ. Ιωάννης Αλαφούζος».
 
Περνώντας στην ερμηνεία της απομάκρυνσής του, ο Βασίλης Βέργης έγραψε: «Στη συνέχεια έμαθα ότι ο κ. Αλαφούζος, μεταξύ άλλων, είχε δηλώσει… δυσαρεστημένος από εμένα για τον τρόπο που η “Live” (σ.σ η Livesport) αντιμετώπισε πρωτοσέλιδα το θέμα τής, προ ολίγων ημερών, επίθεσης στο αυτοκίνητο του προέδρου εφετών κ. Αθανάσιου Κουτρίκη».
 
Ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε στο σπασμένο τζάμι που βρήκε στο αυτοκίνητό του το μέλος του Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ Αθανάσιος Κουτρίκης την 11η Νοεμβρίου. Σύμφωνα με το αστυνομικό ρεπορτάζ, η επίθεση έλαβε χώρα μόλις λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, στην οποία μεταξύ άλλων θα εξεταζόταν η υπόθεση σχετικά με τις  καταγγελίες για παράνομες αποφάσεις της νυν διοίκησης της ΕΠΟ που οδηγούν στην έκπτωση των μελών της.
 
«Υπάρχει όμως ένα μεγάλο “αλλά”», συνέχισε ο Βασίλης Βέργης. «Επί της ουσίας –και επειδή είμαι σίγουρος ότι ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να δοθεί απάντηση, στο εξώδικο που κοινοποιείται σήμερα, ποιος ήταν ο λόγος της απόλυσής μου– ρωτάω ευθέως αν ΜΠΟΡΕΙ ο κ. κ. Ιωάννης Αλαφούζος να πει στον κόσμο τρία πράγματα: Με ποιον έχει πόλεμο αυτή την εποχή;
Στο πλευρό ποιανού πολεμάει; Σε ποιο στρατόπεδο με κατατάσσει;
 
Να βοηθήσω λίγο τη μνήμη του κ. Αλαφούζου. Μήπως πολεμάει την ΕΠΟ και τον Δημήτρη Μελισσανίδη, ο οποίος έχει στηρίξει τη συγκεκριμένη διοίκηση; Μήπως πολεμάει ΧΕΡΙ ΧΕΡΙ, όπως έγραψε χθες στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του στη “Live” ο Σάββας Λιβάνιος, με τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλη Μαρινάκη, για την ανατροπή της σημερινής διοίκησης της ΕΠΟ και τον διορισμό Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής;
 
Πόσο σύμπτωση είναι το γεγονός ότι για τα θέματα του Γ. Δημητρίου και της ΕΛΕΕΙΝΗΣ επίθεσης στο αυτοκίνητο του εφέτη, τα ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ και του MEGA ήταν σαν «αδέλφια» τις προηγούμενες ημέρες;
 
Πόσο σύμπτωση είναι ότι οι επιθέσεις στη διοίκηση της ΕΠΟ γίνονται κατά κύματα και ο «λαγός» Αυγενάκης πιέζει FIFA και UEFA να διορίσουν Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή;
 
Με… κατατάσσουν ο κ. Αλαφούζος και οι “φίλοι” – “συνεργάτες” του στο “στρατόπεδο ΕΠΟ και Μελισσανίδη”; Αν ναι, τότε ΤΟΝ ΠΡΟΚΑΛΩ να μου κάνει δήλωση ότι πίσω από την αλήτικη επίθεση στο αυτοκίνητο του κ. Κουτρίκη υποπτεύεται ή θεωρεί ότι μπορεί να βρίσκεται είτε η διοίκηση της ΕΠΟ είτε ο Μελισσανίδης. Και αν δεν το βάλω πρώτο θέμα στη “Live” να με ξεφωνίσει στο πανελλήνιο», σημείωσε ο δημοσιογράφος.
 
Υποστηρίζοντας ότι η απόλυση του δεν έγινε με μιντιακά-επιχειρηματικά κριτήρια ο Βασίλης Βέργης επικαλέσθηκε την ακροαματικότητα της εκπομπής του. «Οι τελευταίες μετρήσεις που δημοσιεύθηκαν πριν από τρεις ημέρες στο e-tetradio.gr δίνουν στην εκπομπή 4,2% μέσο όρο (4,3% και 4,1% αντίστοιχα) ακροαματικότητας στις δύο ώρες και την κατατάσσουν στην 3η θέση των ειδησεογραφικών εκπομπών του δίωρου (εκτός των μουσικών ραδιοφώνων), πίσω από Νίκο Χατζηνικολάου –Real– και Παύλο Τσίμα (10-11), Δημήτρη Οικονόμου – Εύα Αντωνοπούλου (11-12) –ΣΚΑΪ–, με χιλιάδες ακροατών».
 
Αντίδραση ΕΣΗΕΑ
 
Ανακοίνωση για την απόλυση του Βασίλη Βέργη εξέδωσε η ΕΣΗΕΑ. «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταδικάζει την εργοδοσία του ραδιοφωνικού σταθμού «ΣΠΟΡ FM 94.6», που παρά την ευδόκιμη και ιδιαίτερα πετυχημένη πορεία του συναδέλφου Βασίλη Βέργη στο σταθμό μέσω της εκπομπής «ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ», τον απέλυσε άδικα και αναιτιολόγητα.
 
Η ΕΣΗΕΑ δηλώνει την πλήρη αντίθεσή της σε τέτοιες αντεργατικές συμπεριφορές και εργοδοτικές αυθαιρεσίες και θα σταθεί αρωγός του συναδέλφου στις νόμιμες ενέργειές του για την προάσπιση των εργασιακών του δικαιωμάτων».
 
Το tvxs.gr επιχείρησε να συμπεριλάβει στο ρεπορτάζ και την πλευρά του BWin ΣΠΟΡ FM 94,6 και του ιδιοκτήτη του Γιάννη Αλαφούζου. Η διεύθυνση του σταθμού μας απάντησε πως δεν επιθυμεί να σχολιάσει. Όσο για τον κ. Αλαφούζο, έχουμε αφήσει σχετικό μήνυμα στο προσωπικό γραφείο. Εάν ο ιδιοκτήτης του σταθμού θελήσει κάποια στιγμή να τοποθετηθεί, το site μας θα δημοσιεύσει τη δήλωσή του.