Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά πέντε παραιτήσεις «εδώ και τώρα» και υπαινίσσεται σχέδιο συγκάλυψης των ευθυνών για την τραγωδία στο Μάτι, αλλά παρακάμπτει το έγκλημα της οικιστικής αναρχίας υπεραμυνόμενος του νόμου Σαμαρά για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Η κυβέρνηση απαντά με μπουλντόζες στα αυθαίρετα, ενδεχομένως και μέσα στο καλοκαίρι, με ανοιχτό το κάδρο των – πολιτικών και επιχειρησιακών – ευθυνών, και με καταγγελίες για «βούρκο» προπαγάνδας από τη ΝΔ στο όνομα των νεκρών.

Ads

Πρόκειται για τη νέα πράξη στην οποία μπαίνει η, μετωπική, πολιτική αντιπαράθεση δέκα ημέρες μετά την τραγωδία στο Μάτι – μια πράξη, στην οποία το Μαξίμου αναλαμβάνει δύο σαφείς, αλλά και δύσκολες, δεσμεύσεις.

Η πρώτη είναι η άμεση και πάσει δυνάμει σύγκρουση με κάθε μορφής συμφέροντα για να αντιμετωπιστούν οι οικιστικές στρεβλώσεις που ήδη αναδεικνύονται ως η βασική, και διαχρονική, αιτία της καταστροφής. Στο πλαίσιο αυτό οι πληροφορίες θέλουν τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων να ξεκινούν πιθανώς και μέσα στον Αύγουστο. ´Ηδη σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης αναμένεται να παρουσιάσει το κυβερνητικό σχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση – ένα σχέδιο, που θα ορίζει και τις προτεραιότητες στην κατεδάφιση ή τις διευθετήσεις των χιλιάδων αυθαιρέτων της Αττικής. Συνολικά, στο υπουργείο Περιβάλλοντος υπάρχει λίστα με 2.500 αυθαίρετα σε δασικές εκτάσεις και 685 στον αιγιαλό στην Αττική, τα οποία έχει κριθεί ότι πρέπει να κατεδαφιστούν.

Η δεύτερη δέσμευση είναι η απόδοση των ευθυνών για τα όσα έγιναν – ή δεν έγιναν – στο επιχειρησιακό πεδίο στο Μάτι την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν με νόημα ότι στο χθεσινό briefing ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε «τουλάχιστον τέσσερις φορές» πως, μόλις παρέλθει η κρίση, θα αποτιμηθούν ψύχραιμα οι πιθανές ευθύνες, χωρίς να αφήσει εκτός κάδρου κανέναν.

Ads

«Η αποτίμηση θα γίνει με νηφαλιότητα χωρίς να επιχειρήσουμε να συγκαλύψουμε την οποιαδήποτε πιθανή ευθύνη του οποιουδήποτε. Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να αποτιμηθεί επιχειρησιακά και πολιτικά η κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σε ερώτηση, δε, για το εάν η διερεύνηση πιθανών ευθυνών αφορά, εκτός από υπηρεσιακούς και κυβερνητικούς παράγοντες, και την Περιφέρεια Αττικής απάντησε: «Αναμένουμε και οι αρμόδιοι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να πράξουν το ίδιο με την κυβέρνηση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μαξίμου η εισήγηση για ανασχηματισμό «εδώ και τώρα» έχει απορριφθεί για τρεις λόγους: Διότι – κυρίως – η κρίση παραμένει σε εξέλιξη, διότι ακόμη προκύπτουν και αξιολογούνται νέα στοιχεία για τους χειρισμούς τόσο των αρμοδίων υπηρεσιών όσο και των πολιτικών τους προϊσταμένων την μοιραία Δευτέρα, και διότι επίσης οι όποιες αλλαγές αυτήν την στιγμή θα έδιναν την εντύπωση πως η κυβέρνηση υποκύπτει στην – «επικοινωνιακού χαρακτήρα», όπως επισημαίνεται – πίεση της αντιπολίτευσης για «αποκεφαλισμούς».

Χθες, άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωποποίησε τις ευθύνες που αποδίδει η ΝΔ ζητώντας τις παραιτήσεις των υπουργών Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη Πάνου Σκουρλέτη και Νίκου Τόσκα, της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, καθώς και των επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής. Ειδικά, πάντως, στο θέμα της Πολιτικής Προστασίας οι εξελίξεις δεν αποκλείεται να είναι ταχύτερες, καθώς έως το τέλος της εβδομάδας ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης αναμένεται να παρουσιάσει το ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης και αναβάθμισης της υπηρεσίας – ένα σχέδιο, το οποίο οι πληροφορίες θέλουν να οδηγεί και σε αντικατάσταση του επικεφαλής της.

Παρά τις πρωτοβουλίες αυτές, στην κυβέρνηση ετοιμάζονται για περαιτέρω σφοδρές και «ασύμμετρες» πολιτικές επιθέσεις από την αντιπολίτευση, καθώς θεωρούν πως η ΝΔ έχει στήσει συντονισμένο μηχανισμό προπαγάνδας. Στόχος, όπως επισημαίνουν, είναι η δημιουργία κλίματος πτώσης της κυβέρνησης δια της εκμετάλλευσης της ανθρώπινης τραγωδίας στο Μάτι. Κατά τις ίδιες πηγές το σχέδιο αυτό εκτελείται από κοινού με συγκεκριμένα ΜΜΕ, δημοσιογράφους – συμβούλους και ένα συντονισμένο δίκτυο μέσω Internet που διακινεί παραπλανητικά σενάρια και ειδήσεις καπηλευόμενη τους νεκρούς και την συναισθηματική φόρτιση της κοινωνίας. Ως παραδείγματα δείχνουν καθημερινές ψευδείς ειδήσεις όπως το «δήθεν σήμα του λιμενικού για ύπαρξη νεκρών στις 7 το απόγευμα», έως την επιστολή της – επίσης δήθεν – «συντετριμένης φίλης» της οικογένειας Φύτρου, που αποδείχθηκε πως ήταν η σύζυγος του συμβούλου επικοινωνίας του προέδρου της ΝΔ Μπάμπη Παπαπαναγιώτου.

Κυβερνητικά στελέχη καταλογίζουν επίσης στον Κυριάκο Μητσοτάκη «πλήρη απροθυμία» να συναινέσει σε διακομματικές πρωτοβουλίες για αντιμετώπιση της οικιστικής αναρχίας, παρά τις αόριστες υποσχέσεις αντιμετώπισης της αυθαιρεσίας που έδωσε στη χθεσινή του συνέντευξη. Σημειώνουν, δε, ότι ο πρόεδρος της ΝΔ ουσιαστικά «έκλεισε το μάτι» στα συμφέροντα που συντηρούν την αυθαιρεσία, λέγοντας πως «υπάρχει νόμος που ψηφίστηκε και έθετε πλαίσιο». Η αναφορά αυτή αφορούσε τον νόμο της κυβέρνησης Σαμαρά που πρόσφερε φθηνές και κατά παρέκκλιση νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων.