Για δύο ακόμη υποθέσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδικάστηκε η Ελλάδα από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η μία υπόθεση αφορά στις εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης σε αστυνομικό τμήμα, ενώ η δεύτερη στην παραβίαση του δικαιώματος για μια γρήγορη και δίκαιη δίκη.

Ads

 
Ο ΓΑ, που συνελήφθη το 2009 με την υπόνοια ότι συμμετείχε σε κλοπές, προσέφυγε στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς παρέμεινε κρατούμενος στα κεντρικά γραφεία της Αστυνομίας Σερρών από το Δεκέμβριο του 2009 μέχρι και το Μάρτιο του 2010. Μεταξύ άλλων ο ΓΑ κατήγγειλε τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης (έλλειψη εξαερισμού, βρόμικες τουαλέτες, έλλειψη κρεβατιών και συνωστισμό κρατουμένων).
 
Η Ελλάδα καταδικάστηκε για αυτήν την υπόθεση από το Δικαστήριο και υποχρεούται να καταβάλει 8.000 ευρώ στον ΓΑ για ηθική βλάβη και να πληρώσει ακόμη 2.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα.
 
Η δεύτερη υπόθεση αφορά έναν Αλβανό υπήκοο, ο οποίος συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 2009 για διακίνηση κοκαΐνης και διώχθηκε ποινικά από δικαστήρια της Θεσσαλονίκης. Ο ΠΣ προσέφυγε στο Δικαστήριο καθώς η αίτηση που απελευθέρωσης που υπέβαλε δεν εξετάστηκε με την ταχύτητα που έπρεπε. Το Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα, για παραβίαση του δικαιώματος προσφυγής σε μία δίκαιη και γρήγορη δίκη, υποχρεώνοντάς την να καταβάλει στον προσφεύγοντα 4.000 ευρώ για ηθική βλάβη.