Κείμενο, Φωτογραφίες: Μιχάλης Γουδής

Ads

Όσο πρωτοφανής (;) ήταν η παραβίαση κάθε έννοιας ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ισραηλινή κυβέρνηση άλλο τόσο πρωτοφανής ήταν η κινητοποίηση των πολιτών της Θεσσαλονίκης ενάντια στα εγκλήματα του Ισραήλ και η στήριξη στον παλαιστινιακό λαό.

Περισσότεροι από 1500 Θεσσαλονικείς συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα το απόγευμα της Δευτέρας για να διατρανώσουν τον αποτροπιασμό τους για την έξω από κάθε έννοια διεθνούς δικαίου συμπεριφορά του Ισραήλ. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, ανάμεσα τους και πάρα πολλοί Παλαιστίνιοι, οργάνωσαν μέσα σε λίγες μόνο ώρες και με βασικό τους «όπλο» τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης (twitter, facebook) μία συγκέντρωση με παλμό και ξεκάθαρα μηνύματα με πολλούς αποδέκτες.

Δεκάδες παλαιστινιακές σημαίες έδιναν το χρώμα και η φωνή των διαδηλωτών δονούσε την ατμόσφαιρα. Τα συνθήματα έκαναν λόγο για «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», «Τέλος στο εμπάργκο στη Γάζα» και απαιτούσαν να σταματήσουν οι συνομιλίες με τις κατοχικές δυνάμεις και να καταδικαστεί το Ισραήλ για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αξιοσημείωτο είναι πως ουκ ολίγες φορές οι συγκεντρωμένοι καταφέρθηκαν λεκτικά εναντίον του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος με την εκκωφαντική σιωπή του σε καμία περίπτωση δε στάθηκε στο ύψος του Νόμπελ Ειρήνης, με το οποίο τιμήθηκε πριν από μερικούς μόλις μήνες.

Ads

Μετά από την συγκέντρωση το πλήθος πραγματοποίησε ειρηνική πορεία, χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό επεισόδιο, προς το αμερικανικό προξενείο Θεσσαλονίκης. Είναι χαρακτηριστικό πως σημαντική αστυνομική δύναμη είχε περικυκλώσει την περιοχή, ενώ το εμπορικό κέντρο «Πλατεία», στο οποίο στεγάζεται το προξενείο των ΗΠΑ είχε κατεβάσει τα ρολά του, αποτρέποντας την πρόσβαση στον οποιονδήποτε…

Είναι αδιαμφισβήτητο πως η ισραηλινή κυβέρνηση βρίσκεται στο στόχαστρο της διεθνούς κατακραυγής, κάτι που διαφάνηκε ξεκάθαρα και στη Θεσσαλονίκη. Αν κάτι ακόμη αξίζει να κρατήσει κανείς από τη χθεσινή αντίδραση είναι ότι τα αντανακλαστικά της κοινωνίας πολιτών της Θεσσαλονίκης δείχνουν σημαντική βελτίωση το τελευταίο διάστημα και το ζεστό αγκάλιασμα προς τους Παλαιστινίους της πόλης μόνο ως ενθαρρυντικό μήνυμα μπορεί να εκληφθεί για τη συνέχεια…