Ημέρα πανελλαδικής δράσης η σημερινή για το ΚΕΘΕΑ, το οποίο η κυβέρνηση έχει αποφασίσει με αιφνίδια και χωρίς διαβούλευση Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να αντικαταστήσει το αμισθί Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου, με έμμισθα άτομα, να καταργήσει δηλαδή το αυτοδιοίκητο, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα λειτουργίας στον οργανισμό που έχει βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους να απεξαρτηθούν από τα ναρκωτικά.

Ads

Έξω από το υπουργείο Υγείας βρέθηκε πλήθος κόσμου, εργαζόμενοι, μέλη, γονείς και φίλοι του ΚΕΘΕΑ. 

Με τσιρότα στο στόμα, οι διαμαρτυρόμενοι, πιασμένοι από τους ώμους, έχουν σχηματίσει έναν κύκλο μέσα στον οποίο μέλη του ΚΕΘΕΑ πραγματοποιούν ένα δρώμενο με κρουστά.

Στη συνέχεια ένα ένα τα μέλη του κύκλου βγαίνουν μπροστά φωνάζοντας την κραυγή με το όνομα τους, την οποία επαναλαμβάνουν όλοι οι υπόλοιποι.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε όλες τις μεγάλες πόλεις, όπου υπάρχουν προγράμματα του ΚΕΘΕΑ. Στη Θεσσαλονίκη, στην Κρήτη, στην Πάτρα, στη Λάρισα, στα Ιωάννινα.

Ads

Στην Πάτρα, η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από το Δημαρχείο, με τη συμμετοχή του Σύλλογου Οικογενειών και Φίλων του ΚΕΘΕΑ – «ΟΞΥΓΟΝΟ», φορέων και του δήμου.

image

Χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση, ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «κάναμε επαφές με την προηγούμενη κυβέρνηση και ετοιμαζόμαστε να κάνουμε ένα σχεδιασμό για να ενισχυθούν οι δράσεις του ΚΕΘΕΑ μαζί με τον Δήμο προς όφελος του Πατραϊκού λαού. Εμείς δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουμε να πάνε τα πράγματα έτσι. Γι΄ αυτό το λόγο στο Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδριάζει σήμερα θα φέρουμε για συζήτηση το θέμα του ΚΕΘΕΑ  και καλό θα είναι να είσαστε και σεις εκεί για να φωτίσετε από την δική σας οπτική γωνία το ζήτημα και για να παρθεί απόφαση και από το Δημοτικό Συμβούλιο συμπαράστασης στον αγώνα με την διεκδίκηση να μην διαταραχτεί αυτή η λειτουργία που έχουμε μέχρι σήμερα και να αποσυρθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».

image

Σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι τονίζουν τα εξής:

«Στις 30 Σεπτεμβρίου, η Κυβέρνηση αποφάσισε αιφνιδιαστικά να καταργήσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το εκλεγμένο και άμισθο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ και να το αντικαταστήσει με ένα διορισμένο και έμμισθο! Ταυτόχρονα, με την ίδια πράξη καταργεί τις νομικές ρυθμίσεις για το σκοπό και την αποστολή του καθώς και τη δυνατότητα ίδρυσης νέων μονάδων. Κι όλα αυτά δήθεν από την «εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη για τη θέσπιση κανόνων χρηστής διαχείρισης και διοίκησης…».

image

Το ΚΕΘΕΑ όμως στα 37 χρόνια λειτουργίας του δεν έδωσε ούτε μια αφορμή για υποψίες κακής διαχείρισης, δεν δημιούργησε «μαύρες τρύπες», δεν προέβη σε δανεισμό, δεν ενεπλάκη σε σκάνδαλα. Αντιθέτως, καθιέρωσε από το 1995 τον ετήσιο δημόσιο απολογισμό, ελέγχεται από ορκωτούς λογιστές, διαθέτει διπλογραφικό σύστημα και εσωτερικό έλεγχο, και η πολύ καλή διαχειριστική του επίδοση επιβεβαιώθηκε πρόσφατα και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

image

Θεωρούμε ότι αυτή η αντισυνταγματική παρέμβαση υπονομεύει πλήρως το έργο του ΚΕΘΕΑ καθώς αποβλέπει στη δημιουργία ενός γραφειοκρατικού οργανισμού που η λειτουργία του θα διαταράσσεται με κάθε κυβερνητική αλλαγή και ο οποίος θα είναι ευάλωτος σε πάσης φύσεως πολιτικές παρεμβάσεις».

image

«Σας προσκαλούμε να ενώσετε τις φωνές σας μαζί με τα μέλη, τους γονείς, εργαζόμενους και φίλους του ΚΕΘΕΑ», αναφέρουν ακόμη..

image

Παράλληλα, πραγματοποιούν διαδικτυακό ψήφισμα που στόχο έχει την απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου μέσω της πλατφόρμας avaaz.

image

image

image

image

image