Η διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει την ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων για τη σύναψη της τελικής συμφωνίας νέας δανειοδότησης της Ελλάδας από την Ευρώπη και το ΔΝΤ και τα εμπόδια που η άλλη πλευρά τυχόν θα θέσει απασχολούν τις εφημερίδες του Σαββάτου, οι οποίες αναλύουν επίσης τα εμπόδια των capital controls αλλά και των ίδιων των μέτρων.

Ads

Με τον τίτλο «Μάχη στους θεσμούς για την Ελλάδα» κυκλοφορεί η σημερινή Αυγή. «Το σχέδιο για “ατύχημα” στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές, με άμεση συνέπεια την οριστική ή προσωρινή έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανό η ομάδα Σόιμπλε και οι σκληροί συντηρητικοί κύκλοι της Ευρώπης. Επειδή το σχέδιο θα κηρυχθεί και τυπικά νεκρό με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, προσπαθούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα να βάλουν από το παράθυρο την απαίτηση για ένα τρίτο πακέτο “προαπαιτούμενων” προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες (3,5 δισ.) της 20ής Αυγούστου και η έγκριση της συμφωνίας να μετατεθεί για αργότερα. Ανάμεσα στα “προαπαιτούμενα” που επιχειρούν να βάλουν στο τραπέζι είναι και ορισμένα μέτρα που είναι σχεδόν αδύνατον να περάσουν από τη σημερινή Βουλή», σημειώνει η εφημερίδα.

«Σταθερά προσηλωμένοι στην τήρηση των συμφωνηθέντων και των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν καθοριστεί εμφανίζονται η  ελληνική κυβέρνηση, η Κομισιόν και δυνάμεις που υποστήριξαν την Ελλάδα και στην προηγούμενη φάση, όπως η Γαλλία και η Ιταλία. Σε υπόγεια σύγκρουση με τους Γερμανούς βρίσκεται και το ΔΝΤ εξαιτίας της έντασης με την οποία θέτει το ζήτημα κουρέματος του ελληνικού χρέους», συνεχίζει η Αυγή δίνοντας έμφαση στη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα Ολάντ αλλά και τη δήλωση Γιούνκερ ότι «το Grexit έφυγε οριστικά από το τραπέζι».

«Και τώρα τρέχουν για ρευστότητα και εισαγωγές», είναι ο σημερινός πρωτοσέλιδος τίτλος της Εφημερίδας των Συντακτών. Αναφορικά με τη ρευστότητα δρομολογείται
ο τριπλασιασμό; του μηνιαίου ορίου ανάληψης των 1.800 ευρώ για τις μικρές επιχειρήσεις, ενώ αναζητούνται λύσεις για το πρόβλημα των επιταγών, γράφει η εφημερίδα. Όσον αφορά τις εισαγωγές, από τις τράπεζες θα περνά το 70% των αιτήσεων, ανεβαίνει στα 100.000 ευρώ το ημερήσιο όριο εμβασμάτων ανά εταιρεία και ανά τράπεζα και στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ τον μήνα θα αυξηθούν τα ποσά, αναφέρει.

Ads

Από 1 ώς 3 δισ. ευρώ τον μήνα υπολογίζουν τις απώλειες στο ΑΕΠ εξαιτίας των capital controls Τα Νέα. Όπως αναφέρει η εφημερίδα: «Βαρύ είναι το κόστος που πληρώνει η ελληνική οικονομία εξαιτίας των capital controls, με τις εκτιμήσεις να το ανεβάζουν σε τουλάχιστον 1 δις ευρώ τον μήνα. Υπάρχουν όμως και σενάρια τρόμου στα οποία ανάλογα με το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα τους επόμενους μήνες, ο μηνιαίος λογαριασμός ανεβαίνει ως τα 3 δις ευρώ. Θύματα οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις».

Με τίτλο «Απαιτήσεις-σοκ της τρόικας για τις συντάξεις» κυκλοφορεί σήμερα η «Αγορά». Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι οι δανειστές ζητούν σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας με απώτατο στόχο τα 72 χρόνια έως το 2060.

«Ανατροπές και πάλι στο Δημόσιο» προβλέπει το Έθνος. «Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα έχουν τεθεί νέες αλλαγές στο Δημόσιο και ένα νέο «μπρα ντε φερ» μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης βρίσκεται σε εξέλιξη, το οποίο αφορά το ενιαίο μισθολόγιο, την αξιολόγηση και την αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, την κινητικότητα και τις προσλήψεις νέου προσωπικού», αναφέρει το κεντρικό ρεπορτάζ της εφημερίδας. «Στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει υπογραφεί με τους εταίρους προβλέπεται η θεσμοθέτηση νέου ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, με εφαρμογή από το 2016, ο εξορθολογισμός των ειδικών μισθολογίων που αφορούν 250.000 δημοσίους λειτουργούς, η υλοποίηση ενός νέου κύματος κινητικότητας, καθώς και η αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης», αναφέρει επίσης.

Πόσο ήσυχος πολιτικά θα είναι ο Αύγουστςο αναρωτιούνται Τα Νέα. Στο ίδιο πλαίσιο η Καθημερινή που γράφει ότι σε άτυπη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών εξελίχθηκε το γεύμα που παρέθεσε χθες προς τιμήν τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, για τον εορτασμό της επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Τίτλος της εφημερίδας: «Τσίπρας: Δεν θέλω εκλογές, αλλά…».

«Η διαπραγμάτευση θα φέρει νέο αντιλαϊακό αποτέλεσμα», σημειώνει από την πλευρά του ο Ριζοσπάστης. Είναι ανάγκη ο λαός και οι εργαζόμενοι να είναι σε επαγρύπνηση και σε ετοιμότητα για νέες αρνητικές εξελίξεις, αναφέρει η εφημερίδα του ΚΚΕ.

Τέλος, την ανάγκη νέων συλλογικοτήτων και μορφών οργάνωσης για να προστατευτεί η κοινωνία από την περαιτέρω φτωχοποίηση επισημαίνει ο Δρόμος της Αριστεράς που κυκλοφορεί με τον τίτλο «Δεν υποκλινόμαστε στους συσχετισμούς».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ: