Περιστατικό αστυνομικής βίας σε βάρος ψυχικά ασθενή που μεταφερόταν στο Δρομοκαΐτειο, για εξέταση καταγγέλθηκε στο thepressproject.gr.

Ads

«Τον σάπισαν στο ξύλο. Ο άνθρωπος ήταν γεμάτος χτυπήματα» αναφέρουν μάρτυρες – επισκέπτες και ειδικοί υγείας –  που βρέθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στο σημείο όταν μεταφέρθηκε για εξέταση ασθενής.

Πρόκειται για δύο ειδικά κουτιά – κοντέινερ έξω από τον χώρο του νοσοκομείου όπου γίνεται μία πρώτη εξέταση των ασθενών που φτάνουν, για να αποφευχθεί συνωστισμός μέσα στο νοσοκομείο, καθώς και για προφύλαξη από τον κορονοϊό.

«Οι φωνές από το ένα κουτί έφτασαν παντού. Κατέβηκαν πολλοί άνθρωποι να δουν τι συμβαίνει. Τα φώτα του κοντέινερ και η πόρτα άνοιξαν και όλοι αντίκρισαν δύο αστυνομικούς να σαπίζουν κυριολεκτικά στο ξύλο έναν ασθενή. Εντάξει, κι εκείνος ήταν σε υπερδιέγερση, αλλά τέτοια περιστατικά φτάνουν ανά δεκάδες στο νοσοκομείο κάθε μέρα, δεν δικαιολογεί τίποτα τη βία. Τον έβριζαν. Αυτό που επίσης έκανε σε όλους εντύπωση είναι ότι παρόντες στο περιστατικό ήταν κι άλλοι 10 αστυνομικοί που είχαν φέρει άλλους ασθενείς και κανείς δεν επενέβη. Στα χαρτιά της εφημερίας γράφτηκε ότι συνέβη “συμπλοκή”, αφότου ο ασθενής μεταφέρθηκε χτυπημένος σε νοσοκομείο».

Ads

Το επίσης εντυπωσιακό που επιβεβαίωσαν μάρτυρες είναι ότι οι ίδιοι αστυνομικοί τον συνόδευσαν και μετά στο νοσοκομείο, ενώ ερωτήματα υπάρχουν για το ποια ήταν η συμπεριφορά τους εκεί.

Όπως οι ίδιοι οι μάρτυρες του περιστατικού περιέγραψαν, τους έκανε εντύπωση ότι οι αστυνομικοί ήταν νέοι σε ηλικία.

«Μικροεπεισοδιάκι»

Το thepressproject.gr επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Ψ.Ν.Α Δρομοκαΐτειο, κ. Αντώνιο Χλωρό.

«Ακούστηκε κάτι τέτοιο, ότι αστυνομικοί βιαιοπράγησαν; Σας λέω υπεύθυνα δεν έχει φτάσει κάτι τέτοιο σε εμάς. Είναι εδώ τρία διευθυντικά στελέχη που δεν ξέρουν τίποτα» υποστηρίζει, ενώ λίγο αργότερα, ρωτάει τον Διευθυντή Διοικητικής Υπηρεσίας, κ. Μανώλη Οικονομάκη, ο οποίος του αναφέρει ότι «είχαμε ένα μικροεπεισοδιάκι».

Συνεχίζοντας, ο κ. Χλωρός δηλώνει: «Οι αστυνομικοί δεν έχουν εντολή να δέρνουν και ο ασθενής που έρχεται εδώ είναι κατ’ εντολή εισαγγελέα για κάποια βίαιη πράξη, μπορεί για παράδειγμα να σκότωσε τη μητέρα του, δεν τον περιμένουμε με λουλούδια… Δεν μπορώ να πω στον αστυνομικό για παράδειγμα “γιατί τον κρατάς με βία στο χέρι;”. Δεν είναι ακόμη ασθενής του νοσοκομείου, έρχεται συνοδεία αστυνομικού για κάποια βίαιη πράξη, εξετάζεται από τους γιατρούς και αποφασίζεται αν πρέπει να εισαχθεί. Μετά αποχωρεί η αστυνομία. Μέχρι να εισαχθεί, αν τον χτύπησαν, εμείς δεν… Έγινε ένα επεισόδιο μικρής έκτασης, όπως σας είπα».

Ο υπαστυνόμος Β’ του Α.Τ. Νίκαιας, όπως δήλωσε  επίσης δεν γνωρίζει κάτι. «Ξέρω ότι χθες είχαμε ένα άτομο για ψυχιατρική εξέταση. Τον πήραν κατά τις 18.00, τον πήγαν εκεί. Μου είπαν ότι έγινε επιτυχώς ο εγκλεισμός».

Η Ψυχολόγος στο Ψ.Ν.Α Μαρία Μεταξά, σχολίασε:

«Ένας άνθρωπος με σοβαρή ψυχιατρική πάθηση βιώνει έναν τεράστιο ψυχικό πόνο, μια ρήξη στη σχέση του με την πραγματικότητα και συνήθως με τους κοντινούς του ανθρώπους. Σε αυτή την οδύνη έρχεται να προστεθεί η αντιμετώπισή του ως εγκληματία και η τραυματική (ψυχικά και συχνά και σωματικά) εμπειρία της μεταφοράς του για εξέταση από αστυνομικούς, συχνότατα με χειροπέδες. Είναι βέβαιο ότι όσο δυσμενέστερη είναι η εμπειρία αυτή, τόσο περισσότερο απομακρύνεται το ενδεχόμενο της καλής μετέπειτα συνεργασίας του με τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της νόσου. Προφανώς είναι ένα ζήτημα που δεν έχει εύκολες λύσεις, αλλά σίγουρα η υπάρχουσα κατάσταση είναι τουλάχιστον τραγική ως αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών παραμέτρων και ελλειμμάτων στο σύστημα της ψυχιατρικής περίθαλψης».