Την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τον Φρανσουά Ολάντ να ενοικιάσει η Γαλλία στην Ελλάδα δύο φρεγάτες και τέσσερα αεροσκάφη. Παράλληλα όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ακόμη μια φορά σε μια συνάντηση διεθνούς επιπέδου «χάθηκε η ευκαιρία να διατυπώσει η κυβέρνηση και ο κ. Σαμαράς, αυτό που πλέον και οι δανειστές παραδέχονται ως λάθος».

Ads

 
Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θοδωρής Δρίτσας σημείωσε για το θέμα των φρεγατών πως κάθε άλλο παρά εντάσσεται σε ένα παραγωγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. «Μάλλον έντονη οσμή νέων εξαρτήσεων αναδύει. Δηλαδή, τι έχεις, Γιάννη, τι είχα πάντα», υπογραμμίζει.
 
Όπως τονίζει ακόμα και δωρεάν παραχώρηση δεν είναι ανέξοδη αλλά συνεπάγεται δαπάνες για τη χρήση, συντήρηση και πιθανή αναβάθμιση αυτών των όπλων. «Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τη γαλλική αυξάνει και δεν μειώνει τις δαπάνες του εξοπλισμού», σημειώνει.
 
Ο Θοδωρής Δρίτσας επισημαίνει πως «κατά την επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας τον περασμένο Ιούνιο, οι αρχηγοί και των τριών όπλων είχαν δηλώσει ρητά ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν χρειάζονται νέους εξοπλισμούς, αλλά καύσιμα, πυρομαχικά και ανταλλακτικά».
 
«Η τρικομματική κυβέρνηση, στο Μεσοπρόθεσμο του Νοεμβρίου 2012 είχε εξαγγείλει την εξοικονόμηση 292 εκατ. ευρώ από την ακύρωση νέων συμβάσεων εξοπλιστικών προμηθειών. Ωστόσο στην επικαιροποίηση αυτού του προγράμματος, τέσσερις μήνες μετά, οι ακυρώσεις ανέρχονται σε μόλις 124 εκατ. ευρώ», αναφέρει και καταλήγει:
 
«Η κυβέρνηση, μέχρι τώρα, δεν έχει προχωρήσει στην κατάρτιση και έγκριση από το ΚΥΣΕΑ της Εθνικής Αμυντικής Στρατηγικής ούτε στην κατάρτιση του Μακροπρόθεσμου και του Τριετούς Κυλιόμενου Προγράμματος Προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων ούτε στον καθορισμό των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων νέου τύπου και επανέλεγχο των ΑΩ που πιστώθηκαν από 1/1/2010 μέχρι σήμερα, όπως προβλέπουν οι νόμοι».
 
Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή τονίζει πως «σε άλλη μια συνάντηση διεθνούς επιπέδου, χάθηκε η ευκαιρία να διατυπώσει η κυβέρνηση και ο κ. Σαμαράς, αυτό που πλέον και οι δανειστές παραδέχονται ως «λάθος».  Η κυβέρνηση όφειλε να  θέσει το ζήτημα της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνει η χώρα, να  υπενθυμίσει στον Γάλλο πρόεδρο τα όσα προεκλογικά έλεγε και ο ίδιος για τα αδιέξοδα και τις στοχεύσεις των ασκούμενων κυρίαρχων πολιτικών λιτότητας».
 
«Αντ’ αυτού, ακούσαμε πάλι τον Πρωθυπουργό να επιμένει συνειδητά στην καταστροφική πολιτική της λιτότητας και του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου και το Γάλλο Πρόεδρο να δηλώνει «παρών» σε αυτή τη διαδικασία με πολλά ερωτήματα να γεννιούνται για τις προς ιδιωτικοποίηση δημόσιες επιχειρήσεις, όπως αυτή του νερού, καθώς και για άνευ χρησιμότητας, ιδιαίτερα γι’ αυτή την περίοδο, αγορές φρεγατών».
 
«Η κοινωνία ωστόσο δεν στέκεται απαθής στις εξελίξεις και με τη μεγαλειώδη, μαζική και ειρηνική σημερινή διαδήλωση έδειξε ότι υπάρχει ελπίδα για να αναστραφεί αυτή η πορεία και να διεκδικήσει μια κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση, στον αντίποδα της εφαρμοζόμενης μνημονιακής πολιτικής».