«Βραβείο όσκαρ» για την πιο ρατσιστική πολιτική, απένειμε συμβολικά ο δικηγόρος Δημήτρης Ζώτος στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Βρετανό πρωθυπουργό για τις πολιτικές εξόντωσης προσφύγων και μεταναστών, στη δράση της ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή) στο Σύνταγμα. Στόχος της δράσης, η ενημέρωση σχετικά με το συλλαλητήριο της 18ης Μάρτη, διεθνούς μέρας κατά του ρατσισμού και του φασισμού και το συλλαλητήριο στην Ομόνοια στις 3.00.

Ads

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου κατήγγειλε άλλη μία στοχοποίηση από την πλευρά της κυβέρνησης, προσφύγων μέσω βίντεο που καταπατά τα δικαιώματά τους, ενώ ο πρόεδρος της πακιστανικής κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ έκανε σοβαρές καταγγελίες. Ανακοίνωσε, πως οι περίφημες βίζες εργασίας της κυβέρνησης για εποχιακά εργαζόμενους από το Πακιστάν, αποδείχτηκαν πολιτικές αναζήτησης σκλάβων, αφού οι πρόσφυγες εργάζονται άμισθοι ή με μισθούς ντροπής (15 ευρώ για δύο μήνες). Κατήγγειλε μάλιστα νέα επιχείρηση σκούπα από την κυβέρνηση σε αγρότες μετανάστες, αποδίδοντας την κίνηση σε πολιτική κατευνασμού του ακροδεξιού κοινού μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Δημήτρης Ζώτος – Δικηγόρος

Στο Φαρμακονήσι είχαμε πέντε νέα θύματα. Χτες απονεμήθηκαν τα βραβεία όσκαρ. Εμείς σήμερα εδώ μπροστά στην κινητοποίηση για την 18η Μάρτη, θέλουμε να απονείμουμε τα βραβεία για την πιο σκληρή ρατσιστική πολιτική σε αυτούς που τα αξίζουν. Και ο πρώτος που το αξίζει, είναι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι αυτή που έχει έγκλειστους όλους τους πρόσφυγες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, μακριά από τις υπηρεσίες υγείας και είναι υπεύθυνη για τους θανάτους στα στρατόπεδα. Τελευταίο θύμα, ήταν ο Σομέ απο το Κονγκό στη Ριτσώνα. Πέθανε ένας νέος, γιατί δεν υπήρχε ιατρική υπηρεσία στο στρατόπεδο….Το δεύτερο βραβείο θα το δίναμε στον Σουνάκ, τον πρωθυπουργό της Βρετανίας που με νόμο απαγορεύει στους μετανάστες και τους πρόσφυγες που θέλουν να ζητήσουν άσυλο. Ταυτόχρονα είναι ο ίδιος που έδωσε εκατομμύρια ευρώ στη γαλλική κυβέρνηση για να εμποδίζει τους πρόσφυγες να πάνε στη βρετανία.

Ads

Ο κόσμος εξεγείρεται. Ο Γκάρι Λίνεγκερ, παρουσιαστής της πιο δημοφιλούς αθλητικής εκπομπής στο BBC απολύθηκε γιατί παρομοίασε την πολιτική του βρετανού πρωθυπουργού με την πολιτική των ναζί».

Τζεβέντ Ασλάμ- Πρόεδρος Πακιστανικής Κοινότητας

«Ο κ. Μηταράκης έφερε έναν νέο νόμο για να φέρει σκλάβους. Με πήραν από Ινδία για κάποιον άνθρωπο που ήρθε με την εργατική βίζα και για δυο μήνες δεν πληρώθηκε γι’αυτό έφυγε. Ο Οσμάν δούλευε 3 μήνες και τον πλήρωσαν 15 ευρώ. Ο Μηταράκης ήθελε να φέρει εργάτες να δουλεύουν χωρίς λεφτά. Σήμερα στις 4, έχουν μάζεμα στη Σκάλα Λακωνίας, αγρότες γιατί η αστυνομία έκανε warning ότι θα τους μαζέψει όλους. Γιατί; Μήπως γιατί μετά το δυστύχημα που είχε την ευθύνη η κυβέρνηση, θέλουν με αυτόν τον τρόπο να πάρουν ψήφο, ότι στέλνουν πίσω τους μετανάστες; Ο εργάτης πρέπει να αντιμετωπίζεται παντού με σεβασμό. Η κυβέρνηση έφτιαξε ένα βιντεάκι που δείχνει με χειροπέδες ανθρώπους που το μόνο τους έγκλημα είναι ότι δεν είχαν χαρτιά. Και τους δείχνουν με χειροπέδες. Ρατσιστικά και φασιστικά πράγματα»

Βασίλης Κουκαλάνι – Σκηνοθέτης

«Οι καλλιτέχνες είναι παρόντες στο κίνημα. Η 18 Μάρτη είναι από τις σημαντικότερες μέρες, μια ομπρέλα για κοινωνική δικαιοσύνη για δικαιώματα, πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες. Καλώ όλες τις καταλήψεις να είναι εκεί. Είμαστε κοντά στους κατατρεγμένους όλης της γης».

Λεωνίδας Κοντουδάκης- Αυτόπτης μάρτυρας δολοφονίας Λαμπράκη

Αγωνίζομαι 80 χρόνια για να έρθει η ειρήνη και η δημοκρατία στη χώρα μας. Δυστυχώς τα βήματα είναι μικρά. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τα πράγματα έχουν χειροτερέψει, ο φασισμός και ο ρατσισμός έχουν μεγεθυνθεί. Ντρέπομαι σαν έλληνας όταν ακούω τον Μηταράκη να λέει, πόσους εμπόδισε να έρθουν. Δεν μας είπε ποτέ πόσοι πνίγηκαν στα νερά του Αιγαίου.

Ιάσων Αποστολόπουλος – Διασώστης

Κρατικές δολοφονίες δεν συμβαίνουν μόνο στα τρένα αλλά και στα καμπ των προσφύγων και ιδίως στα σύνορα. Προχθές είχαμε ακόμα ένα ναυάγιο στο Αιγαίο. Στην Ευρώπη εφαρμόζεται η πολιτική της μη διάσωσης. Πολιτική που εφαρμόζεται σε νεκρούς που «δεν μετράνε», όπως το 4χρονο κορίτσι που αφέθηκε να πεθάνει από δίψα λίγο έξω από την Κρήτη. Όμως το πνεύμα της αλληλεγγύης παραμένει ζωντανό. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, στη Λέσβο σε ένα μικρό ψαροχώρι, κηδεύεται η Αιμιλία  Καμβίση, η μία από τις τρεις γιαγιάδες που έγιναν σύμβολα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες….Ψαράδες έσωσαν τους πρόσφυγες όχι το λιμενικό, το ίδιο στα Κύθηρα, απλός κόσμος δίνει από το υστέρημά του στον λαό της Τουρκίας στον μεγάλο σεισμό, συντρίβοντας το αφήγημα και των δύο κυβερνήσεων που επενδύουν στο μίσος, τον εθνικισμό και την πατριδοκαπηλία. Γι’αυτόν ακριβώς τον λόγο από πλευράς μας δηλώνουμε ότι όσο οι ζωές μας υποτιμούνται, όσο οι νεκροί στα Τέμπη αντιμετωπίζονται ως μια στραβή πριν τις εκλογές που πρέπει να μαζευτεί επικοινωνιακά, θα μας βρίσκουν μπροστά τους.