Μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια το ιστορικό κέντρο της Αθήνας θα είναι αγνώριστο υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς real estate καθώς οι μεγάλες αλυσίδες γνωστών καταστημάτων ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν την περιοχή ενώ τα λουκέτα στο κέντρο της πρωτεύουσας θα είναι τόσο πολλά που θα καταβαραθρωθούν οι τιμές αγοράς και ενοικίασης των καταστημάτων.

Ads

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους τςη Κυριακής, η περιοχή από το Σύνταγμα μέχρι την Ομόνοια «αδειάζει» από μικρά και μεγάλα ονόματα του λιανεμπορίου, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για δύο – τρία «λουκέτα» που θα μπουν το επόμενο διάστημα και θα προκαλέσουν πάταγο.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς το κέντρο της Αθήνας αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα από την εγκληματικότητα και τη συνεχή απαξίωση από τα απανωτά επεισόδια που υποχρεώνουν τους επιχειρηματίες να κλείνουν πολλές φορές τα καταστήματά τους.

Περίπου 1 στα 4 καταστήματα του κέντρου της Αθήνας έχουν ήδη βάλει λουκέτο και μετά τις εκπτώσεις που ξεκινούν σε λίγες ημέρες εκατοντάδες επιχειρηματίες δηλώνουν έτοιμοι να κατεβάσουν ρολά.

Ads

Ερημώνει και η Ερμού

Η «βασίλισσα του εμπορίου», η οδός Ερμού έχει χάσει μεγάλο μέρος από τη λάμψη της καθώς αυτό που αντικρύζει κανείς είναι άδεια καταστήματα.

Ενοίκια που στην οδό Ερμού έφταναν το 2006 κοντά στα 300 ευρώ/τ.μ. τον μήνα σήμερα ακούγονται εξωπραγματικά και κανείς δεν τα δίνει. Οπως και τον «αέρα» που παλιά μπορούσε να φτάσει το 1 εκατ. ευρώ, αλλά σήμερα έχει «ξεφουσκώσει».

Κατά μέσο όρο τα ενοίκια έχουν υποχωρήσει κατά 30% στο κέντρο, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις η μείωση αγγίζει το 50%.