Εφιαλτική η κατάσταση στην Εύβοια, καθώς η φωτιά μαίνεται σε τέσσερα κύρια μέτωπα ενώ από χθες κατακαίει παρθένο δάσος.

Ads

Για την ασφάλεια των κατοίκων οι αρμόδιες αρχές έχουν προχωρήσει από χθες στην εκκένωση περισσότερων από δέκα οικισμών.
Πρόκειται για τους οικισμούς Ρετσινόλακκο, Καλαμούδι, Χρόνια, Σηπιάδα, Κουρκουλοί, Σκεπαστή, Δαμιά, Όσιος Δαυίδ, Κούλουρος, Μαρούλι, Ροβιές και Παλαιοχώρι, τα χωριά Ροβιές και Παλαιοχώρι.

Νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης υπήρξε αδυναμία βοήθειας από τα εναέρια μέσα, καθώς οι χειριστές δύο αεροπλάνων, που πέταξαν πάνω από τη φλεγόμενη περιοχή με το πρώτο φως της ημέρας, διαπίστωσαν έλλειψη ορατότητας που δεν τους επέτρεψε να κάνουν ρίψεις και αποχώρησαν. 

Μάλιστα υπήρξε και ένταση στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου. Οι αντιδράσεις από τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό και τον δήμαρχο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Γιώργο Τσαπουρνιώτη ήταν έντονες και ζήτησαν άμεση επέμβαση των εναέριων μέσων. Τελικά, λίγες ώρες μετά ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από αέρος στα μέτωπα της φωτιάς στη Λίμνη της Εύβοιας και ήδη επιχειρούν τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη και το ελικόπτερο, τα οποία βρίσκονται στην περιοχή. Τη μάχη με τις φλόγες δίνει επίσης και το ρωσικό πυροσβεστικό αεροσκάφος Beriev-200.

Ads

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, μετά την αρχική αδυναμία των εναέριων μέσων να πραγματοποιήσουν ρίψεις, λόγω των πυκνών καπνών και κατά τη συνεδρίαση του συντονιστικού σήμερα στις 6.30 το πρωί αποφασίστηκε «να αυξηθούν τα πυροσβεστικά οχήματα στα 32 τουλάχιστον, ενώ διατίθεται η μέγιστη δύναμη σε υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών».

«Πυροσβέστες, αστυνομικοί, εθελοντές, τα στελέχη του δασαρχείου, της περιφέρειας και του δήμου έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες όλη τη νύχτα για να συγκρατήσουν τις φλόγες. Συνεχίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας, γιατί έχουμε μπροστά μας πολύ και δύσκολο δρόμο» δήλωσε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός.

Αυτή τη στιγμή η φωτιά έχει αναπτύξει 4 μεγάλα μέτωπα και κινείται προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Όλη τη νύχτα η φωτιά ανέβαινε προς το βουνό και με το ξημέρωμα βοηθούμενη από τους ανέμους επιστρέφει και πάλι σε παραλιακές περιοχές.

Στο χωριό Κούρκουλοι είναι το ένα μέτωπο, το δεύτερο στην περιοχή Μανδανικά, το τρίτο στην Καυκάλα και κινείται προς τις Ροβιές πλέον και το τέταρτο μέτωπο είναι από την άλλη πλευρά στη Βατερή και κινείται προς τη Λίμνη.

Κατά τη διάρκεια του Συντονιστικού η πρώτη αποτίμηση θέλει την φλεγόμενη περιοχή να έχει έκταση έως 20.000 στρέμματα μέσα στα οποία υπάρχουν πολλές εγκαταστάσεις, σπίτια, τουριστικά καταλύματα και αποθήκες η καταγραφή των οποίων ξεκινά αυτές τις ώρες.

Σύμφωνα με τα όσα κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια του συντονιστικού πάνω από 10 σπίτια έχουν καεί στον οικισμό Σηπιάδα όπου η φωτιά πέρασε τη ζώνη άμυνας των πυροσβεστών πού ήταν ο παραλιακός δρόμος και έφτασε στη θάλασσα.

Έχουν ακόμα μετρήσει 6 καμένα σπίτια στον οικισμό Χρόνια που επίσης η φωτιά συγκρατήθηκε στον παραλιακό δρόμο αλλά μέχρις εκεί κατέστρεψε σπίτια που βρίσκονται προς την πλευρά του βουνού ενώ υπάρχουν και άλλα καμένα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή και τα χωριά.

Κόλαση στη Λίμνη

Ο δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας ‘Αννης, ο Γιώργος Τσαπουρνιώτης, από την πλευρά του πώς «το μέτωπο είναι τεράστιο» και η περασμένη νύχτα «δεν είχε προηγούμενο στην ιστορία της περιοχής.»

«Μιλάμε για την απόλυτη καταστροφή» υπογραμμίζει μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αντιδήμαρχος Λίμνης κ. Αργύρης Λιάσκος.

Ο ίδιος ο αντιδήμαρχος περιγράφει πως «υπάρχουν δεκάδες καμένα σπίτια στα χωριά, στις παραλιακές περιοχές που πέρασε μέσα η φωτιά. Υπάρχουν καμένες αποθήκες, αγροτικές εγκαταστάσεις, ποιμνιοστάσια και άνθρωποι που έχασαν το βίο τους. Δυστυχώς όμως η καταστροφή συνεχίζεται. Όπου περνάει η φωτιά δεν αφήνει τίποτα».

«Τούτη η απόλυτη καταστροφή δεν έχει προηγούμενο», σημείωσε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός. «Δεν μπορείς να αποτιμήσεις διαφορετικά τα περισσότερα από 15.000 στρέμματα της καταστροφής» πρόσθεσε.

Τα μεσάνυχτα έγιναν εκκενώσεις σε δύο ακόμη χωριά, το Καλαμούδι και το Δρυμώνα, τα οποία απέχουν –σε ευθεία γραμμή– κάπου 9 χιλιόμετρα από την Σηπιάδα, τον οικισμό δυτικά της Λίμνης που ξεπέρασαν με ταχύτητα οι φλόγες για να σταματήσουν στη θάλασσα.

Εκατοντάδες πυροσβέστες που μετακινήθηκαν στην περιοχή ακόμη και από την Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα είδαν πολλές φορές τις φλόγες να ξεπερνάνε τις ζώνες άμυνας ακόμη και μέσα στο βουνό, προς το Κουρκούλη είτε προς το Καλαμούδι και οι αντιπυρικές ζώνες που στήθηκαν τις τελευταίες ώρες δεν αρκούσαν για να συγκρατήσουν τη φωτιά.

Μαύροι καπνοί έχουν σκεπάσει ολόκληρη την περιοχή ενώ άνθρωποι που μέχρι χθες απολάμβαναν τις παραλίες αναγκάστηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο.

«Υπάρχουν καταστροφές σε σπίτια και εγκαταστάσεις που θα αποκαλυφθούν με το πρώτο φως» σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Βουρδάνος, που μαζί με τον Περιφερειάρχη βρέθηκε στο μέτωπό της φωτιάς ενώ την ίδια στιγμή ο αντιδήμαρχος της Λίμνης κ. Λιάσκος τονίζει πως «κάηκαν οι οικισμοί Χρόνια και Σηπιάδα. Μιλάμε για την απόλυτη καταστροφή. Οι καταστροφές που θα αποκαλυφθούν με το πρώτο φως της μέρας θα είναι εφιαλτικές».

«Μας έχουν πνίξει οι καπνοί ενώ η φωτιά απέχει περίπου στο 1,5 χιλιόμετρο από το μοναστήρι μας. Δεν μπορούμε να δούμε και εμείς. Βλέπουμε καπνούς να έρχονται πάνω μας. Από τους αδερφούς που φτάνουν στο μοναστήρι μαθαίνουμε νέα για το σημείο που έχει φτάσει η φωτιά. Η Παναγία και ο Άγιος Γέροντας να βάλουν το χέρι τους να μη φτάσει μέχρι εδώ. Καταστρέφει τα πάντα» είναι τα λόγια του ηγουμένου της Μονής του Οσίου Δαυίδ στο Δρυμώνα της Εύβοιας καθώς βλέπει τη φωτιά να κατευθύνεται προς το μοναστήρι που είναι τυλιγμένο σε καπνούς.

Όπως ο ίδιος περιγράφει, το μέτωπο της φωτιάς που είναι περισσότερο απειλητικό κινείται από τους Κουρκουλούς προς το μοναστήρι και τον Δρυμώνα αλλά «ακόμη η φωτιά είναι μέσα στο δάσος στο Κουρκουλιώτικο. Δεν έχει περάσει το ρέμα για να μπει στο δάσος του Δρυμώνα. Να ελπίσουμε να σταματήσει η καταστροφή».

Την ίδια στιγμή πολλές από τις διαβάσεις που οδηγούν από τη Λίμνη προς το Μοναστήρι μέσα από τα χωριά έχουν καταρρεύσει καθώς έχουν πέσει καμένες κολώνες, καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος, καμένα δέντρα που δεν επιτρέπουν στα αυτοκίνητα της Πυροσβεστικής να κινούνται στην περιοχή. Έτσι για να φτάσουν πλέον από τα εσωτερικά μέτωπα της φωτιάς πρέπει να κάνουν ολόκληρο κύκλο από τις Ροβιές για να φτάσουν στο Καλαμούδι, το Μοναστήρι του Οσίου Δαυΐδ και το Δρυμώνα ενώ παράλληλα έχει δημιουργηθεί ένα πρόχειρο συντονιστικό κέντρο για να συντονίζει τις πυροσβεστικές δυνάμεις στη Δαμιά.

Αγώνας για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης

Την ίδια στιγμή τα συνεργεία και οι εργολάβοι του ΔΕΔΔΗΕ προσπαθούν να αποκαταστήσουν κάποιες από τις ζημιές ιδιαίτερα στην παραλιακή ζώνη.

Ως «ιδιαίτερα μεγάλες» αποτιμά τις ζημιές που υπάρχουν μέχρι στιγμής ο περιφερειακός διευθυντής της ΔΕΔΔΗΕ, Γιώργος Αθανασιάδης. Όπως ο ίδιος δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, «δεν έχουμε πλήρη εικόνα για το μέγεθος των ζημιών. Έχουμε ήδη στείλει στην περιοχή από νωρίς το πρωί και άρχισαν ήδη να εργάζονται συνεργεία από τη Λαμία, τη Λιβαδειά, τη Θήβα και τη Χαλκίδα. Επειδή όμως η πυρκαγιά συνεχίζει, τα συνεργεία παρεμβαίνουν εκεί όπου οι αρμόδιοι τους επιτρέπουν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τη χθεσινή μέρα έγιναν αποκαταστάσεις των βλαβών με συνέπεια όπως σημειώνει ο κ. Αθανασιάδης «παρά το γεγονός ότι έχουμε πυρκαγιά σε μία τόσο μεγάλη έκταση, χωρίς ρεύμα να παραμένουν κάποια μικρά χωριά και οικισμοί που δεν έχουμε πρόσβαση ακόμη αλλά και που η αστυνομία τους έχει εκκενώσει». Όπως συμπληρώνει, «είμαστε σε ανοιχτή γραμμή και με το δήμαρχο της περιοχής αλλά και την Πυροσβεστική να παρεμβαίνουμε όπου μπορούμε μέχρι να αποκαταστήσουμε πλήρως τις ζημιές».

image

image

image

image

image

image

image