Ads

H κρίση χρέους στην Ελλάδα δεσπόζει στις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες από το βράδυ της Παρασκευής. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες μελετούν την έκθεση-φωτιά της ΕΕ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και όλα δείχνουν ότι το “κούρεμα” που θα επιβληθεί στην Ελλάδα θα ξεπερνάει τα επίπεδα του 50%.  Ζητούμενο είναι η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων, ώστε το κούρεμα να μη εκληφθεί ως πιστωτικό γεγονός από τις αγορές. Οι ιδιώτες πιστωτές δεν συμφωνούν σε σημαντικά μεγαλύτερο κούρεμα, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ταύτιση απόψεων, τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα. . Το tvxs.gr κάλυψε με συνεχή ενημέρωση τις δραματικές εξελίξεις από τις Βρυξέλλες, την Αθήνα και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

22:30 – Απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία, στη διάρκεια ομιλίας της, σήμερα, στο Μπράουνσβαϊκ, προς τα μέκη της κομματικής νεολαίας, επέμεινε στο ότι στο άμεσο μέλλον στη ευρωζώνη θα πρέπει να κυριαρχήσουν η μεγαλυτερη εποπτεία στους κρατικούς προϋπολογισμούς, αλλά και η μεγαλύτερη δημοσιονομική λιτότητα, ώστε να ξεπεραστεί η σημερινή κρίση. “Διαπράχθηκαν τόσα πολλά αμαρτήματα (στο οικονομικό πεδίο), ώστε τώρα πρέπει να εξετάσουμε, πώς αυτά θα αντιμετωπιστούν” επισήμανε σχετικά η κ. Μέρκελ. “Θέλουμε περισσότερη Ευρώπη, μεγαλύτερη πρόσβαση στην Ευρώπη”, συμπλήρωσε.

21:50 – Ο Γιώργος Παπανδρέου αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε ότι η Ελλάδα συνεχίζει μια σκληρή και δύσκολη διαπραγμάτευση με στόχο την ελάφρυνση του βάρους που κουβαλάει ο ελληνικός λαός με το χρέος, αλλά και με στόχο την έξοδο από την κρίση για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. “Το ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο της Ελλάδας είναι οι θυσίες του ελληνικού λαού τα τελευταία δυο χρόνια”, τόνισε ο πρωθυπουργός. “Τώρα είναι η ώρα της Ευρώπης”, συνέχισε, σημειώνοντας ότι καθημερινά χάνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών της Ευρώπης στους θεσμούς και στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στην κοινωνική συνοχή της Ευρώπης.

Ads

image

21:25 – Δείτε το ρεπορτάζ του Euronews από τις σημερινές διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες

21:10 – Μέρκελ: Την Τετάρτη οι αποφάσεις για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ εστίασε με δηλώσεις που έκανε στις Βρυξέλλες : στην “πρόοδο, που σημειώθηκε” κατά τις σημερινές συνομιλίες, με στόχο να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Η καγκελάριος Μέρκελ εξέφρασε, συγχρόνως, την “ασιοδοξία της ότι, η τελική συμφωνία –στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο της Τετάρτης– θα είναι φιλόδοξη”.

20:45 – Χιουμοριστικό βίντεο με αφορμή την έγκριση της έκτης δόσης [βέβαια και αυτό ακόμη δεν είναι βέβαιo – βλέπε 20:25]

20:40 – Σχόλιο στο Facebook για τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες: Τα παλικαρια κουράζονται ας τους πάει κάποιος φανέλες για να αλλάζουν προβληματίζονται με ποιον τρόπο να μας εξοντώσουν

20:25 – ΝΕΑ ΕΜΠΛΟΚΗ: Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες εκτός της έκθεση της ΕΕ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, τα κύρια σημεία της οποίας, μπορείτε να διαβάσετε εδώ, υπάρχει και μια άλλη άκρως απόρρητη έκθεση για το ίδιο θέμα από το ΔΝΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, η έκθεση της κας Λαγκάρντ είναι αρκετά πιο απαισιόδοξη για την βιωσιμότητα του χρέους, σε σημείο ώστε να τίθεται εν αμφιβόλω η καταβολή της έκτης δόσης που εγκρίθηκε χθες από το Eurogroup. H κ. Λαγκάρντ ζητά κούρεμα 60%. Λέει ότι πρέπει να γίνει ΤΩΡΑ, αλλιώς θα χρειαστεί 80%.

20:15 – ΕΜΠΛΟΚΗ: Ιδιώτες πιστωτές και Ευρωζώνη δεν βρίσκονται «σε καμία περίπτωση κοντά σε συμφωνία» για μεγαλύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους, τονίζει κατηγορηματικά ο Τσαρλς Νταλάρα του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτο διαψεύδοντας σχετικές αναφορές. Με τα σχέδια για μείωση του ελληνικού χρέους, η Ελλάδα «θα παρέμενε υπό ευρωπαϊκή κηδεμονία για χρόνια» υποστήριξε ο Νταλάρα. Ο αξιωματούχος σημείωσε ωστόσο πως ο ιδιωτικός τομέας «θα ήταν ανοικτός σε μία προσέγγιση που εμπλέκει πρόσθετες προσπάθειες από όλα τα μέρη».

20:12 – Για σοβαρές επιπτώσεις ενός μεγάλου μη εθελοντικού κουρέματος για τις ελληνικές τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία, την πραγματική οικονομία και τον Έλληνα φορολογούμενο προειδοποιεί ο τέως αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος. Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού τονίζει σε άρθρο του στο Βήμα της Κυριακής ότι η πιο αποτελεσματική και συνετή οδός είναι να εφαρμοστεί η συμφωνία 21ης Ιουλίου αφού ενισχυθεί κατάλληλα.

20:00 – Αυτήν την ώρα συνάντηση Παπανδρέου-Μπαρόζο, ενώ ο Βενιζέλος συμμετέχει στην συνεδρίαση του Eurogroup. Μέχρι στιγμής καμία απόφαση για το ύψος του κουρέματος του ελληνικού χρέους.

19:51 – Ο σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ έκανε σήμερα την διάκριση μεταξύ των “δύο ομόκεντρων κύκλων” στην 27μελή ΕΕ. Απο τη μια “τα ιδρυτικά κράτη που οδηγούν σε αυτήν την πορεία” και απο την άλλη “το σύνολο των κρατών, που προσχώρησαν μεταγενέστερα”. “Θα επαναδρομολογήσω, ως πρόεδρος της Γαλλίας, την οικοδόμηση της Ευρώπης” επειδή αλλοιώς “η οικονομική κρίση, στο πέρασμά της, θα παρασύρει τα πάντα”, δήλωσε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε πως “πρέπει να σώσουμε την Ευρώπη. Χέρι-χέρι με τη Γερμανία, αυτή είναι η αποστολή της χώρας μας. Με χέρι δυνατό, πάντως, δεδομένου ότι η Γερμανία αποτελεί τον φυσικό εταίρο μας, αφότου οι λαοί μας αποφάσισαν να λήξει ενας πολύ μακρόχρονος πόλεμος μεταξύ τους, να συμπορευτούν”. Τέλος, ο κ. Ολάντ σχολιάζοντας σήμερα το πρωΐ στο ραδιοσταθμό RTL το επικείμενο “διπλό” Ευρωπαϊκό συμβούλιο δήλωσε:“Αν ήμουν πρόεδρος της Γαλλίας, σήμερα, δεν θα συνέπραττα στην κατάσταση, να γίνουν, μέσα σε λίγες μέρες, δύο σύνοδοι κορυφής της ΕΕ“.

18:57 – Ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Τραϊάν Μπασέσκου επέκρινε σήμερα με σθεναρό τρόπο, με δηλώσεις του στο Βουκουρέστι, “την αναποφασιστικότητα των ηγετών της ευρωζώνης” που κάνει πολύ κακό “όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και σε όλα τα Βαλκάνια”, συμπεριλαμβανομένων μελών της ΕΕ στην περιοχή, που οι κυβερνήσεις τους “επιτίθενται” με χρονική αφετηρία το ’10 στα δημόσια ελλείμματα. “Ολόκληρη η περιοχή των Βαλκανίων έχει μολυνθεί από ενα έλλειμμα εμπιστοσύνης”, λόγω της (οικονομικής) κατάστασης στην Ελλάδα”. Υπογράμμισε επίσης πως  “οι ηγέτες της ευρωζώνης, που χωρίς τέλος καθυστερούν μιαν απόφαση για την Ελλάδα, κάνουν πολύ κακό και όχι μόνον στην Ελλάδα”. “Η Ρουμανία (σ.σ.:δεν ανήκει στη 17μελή ευρωζώνη) δεν μπορεί να πληρώνει, χωρίς κανένα χρονικό προσδιορισμό, την αναποφασιστικότητα των ηγετών της ευρωζώνης”, τόνισε ο πρόεδρος Μπασέσκου. “Ηδη, πληρώνουμε το τίμημα των πολύ υψηλών επιτοκίων των (εμπορικών) τραπεζών της ευρωζώνης, ώστε αυτές να εδραιωθούν, μέσω ακριβώς των θυγατρικών τους που λειτουργούν στη χώρα μας”, πρόσθεσε ο πρόεδρος Μπασέσκου.

18: 45 –  “Μεγάλους κινδύνους τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία εμπεριέχει η αναθεώρηση της απόφασης της 21ης Ιουλίου για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους“,  δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς. Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζει ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, εκτός από το όποιο “κούρεμα”, προϋποθέτει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και μεγάλα και συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα και γι’ αυτό απαιτείται η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, ώστε, όπως επισημαίνει, “να μπούμε σε τροχιά βιώσιμης λύσης των προβλημάτων μας, στο πλαίσιο, πάντα, της ευρωζώνης”.

18:11 –  Ο ολλανδός πρωθυπουργός δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου ότι κάνει έκκληση στην Ευρώπη να υιοθετήσει θετική στάση απέναντι στην ενίσχυση του ταμείου διάσωσης μέσω του ΔΝΤ. Ο ίδιος είπε ότι είναι σημαντικό η Ευρώπη να αντιμετωπίσει αυστηρά την Ελλάδα για να διασφαλίσει ότι η Αθήνα θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Επιπλέον, εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με την ανταγωνιστικότητα των ολλανδικών τραπεζών σε περίπτωση επιβολής φόρου στις οικονομικές συναλλαγές.

17:53 – Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, έθεσε σήμερα θέμα αλλαγής της Συνθήκης της ΕΕ εν μέσω των μαραθώνιων έκτακτων συναντήσεων που διεξάγονται αυτές τις μέρες με στόχο την επίλυση της κρίσης στην ευρωζώνη. “Δεν αρκεί καθόλου να αντιμετωπίζουμε την παρούσα κρίση,” δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη συνάντησή του με τους ομολόγους του της ΕΕ ενόψει την αυριανής Συνόδου.  “Δεν αρκεί απλώς να…καλύπτουμε τα κενά του προϋπολογισμού, να αντιμετωπίζουμε το χρέος με νέο χρέος. Είναι απαραίτητο να γίνουν αλλαγές στη Συνθήκη, ” πρόσθεσε ο Βεστερβέλε προτείνοντας αυστηρότερες κυρώσεις εις βάρος των χωρών με το μεγαλύτερο χρέος.

17:50 – H Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί αργότερα απόψε με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, σε μία προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών στον γαλλογερμανικό «άξονα» για την αντιμετώπιση της κρίσης

17:45 – ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ: Κοντά σε «κατ’ αρχήν» συμφωνία φαίνεται ότι βρίσκονται οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών για το ζήτημα της επανακεφαλαιοποίησης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, ενώ το συμβούλιο -συνέχεια του Eurogroup της Παρασκευής- βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Δύο ξεχωριστές πηγές κοντά στις διαβουλεύσεις υποστηρίζουν στο Reuters πως οι Βρυξέλλες κινούνται σε «ένεση» που θα φτάνει τα 100 δισ. ευρώ. To ίδιο ποσό αναφέρει ανώνυμη πηγή και στο Associated Press. H επανακεφαλαιοποίηση, μαζί με τη μόχλευση του EFSF και το ελληνικό κούρεμα, είναι ένας από τους τρεις «γόρδιους δεσμούς» των διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες.

17:42 – Σε λίγη ώρα αναμένεται συνάντηση Παπανδρέου-Μπαρόζο

16:55 – Εναντίον της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, τάσσεται με συνέντευξή της στο “Βήμα της Κυριακής“, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε τέτοια προβλήματα “που τα σημερινά να φαντάζουν πολύ μικρά μπροστά τους”.  Τονίζει σε ότι αφορά του κούρεμα του χρέους ότι “χρειάζεται μεγαλύτερη ανάμειξη του ιδιωτικού τομέα, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να αποφύγουμε ένα πιστωτικό γεγονός”.

16:32 – To Reuters μεταδίδει ότι επετεύχθη κατ΄αρχήν συμφωνία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ύψους 100 δις. Σύμφωνα με την ανταπόκριση, ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι απαιτούνται σχεδόν 100 δις για την θωράκιση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Οι τράπεζες που δεν θα καταφέρουν να βρουν τα χρήματα στις αγορές θα μπορούν να ζητήσουν βοήθεια από τις κυβερνήσεις και -σαν τελευταία επιλογή – από το EFSF. 

image

Τετ-α-τετ Βενιζέλου-Γιούνκερ (φωτογραφία Reuters)

16:20 – Διαβάστε εδώ τις αντιδράσεις και τα σχόλια των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το κούρεμα του χρέους

16:00 – Νέα συνεδρίαση αναμένεται να έχει εντός της ημέρας η ομάδα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Σε αυτή τη συνεδρίαση, που θεωρείται συνέχεια της χθεσινοβραδινής, κατά την οποία δόθηκε το πράσινο φως για την εκταμίευση της 6ης δόσης προς την Ελλάδα, το Eurogroup θα συζητήσει εκ νέου για το ύψος του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων.

15:45 – Στην έκθεση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αναφέρεται το πρωτοσέλιδο των Financial Times. Με τίτλο “η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο κουρέματος στο 60%”, η βρετανική εφημερίδα κάνει λόγο για “ολέθριες” εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία. Η οικονομία της χώρας έχει πάρει την “κάτω βόλτα” το τελευταίο τρίμηνο, σημειώνει. Εάν δεν υπάρξει μεγάλο κούρεμα, τότε οι δανειστές θα πρέπει να βρουν και να δανείσουν το αστρονομικό ποσό των 252 δις ευρώ μέχρι το 2020, τονίζει.

image

15:32 – Σχόλιο στο twitter: Πόσο πιο ανακουφιστικό θα ήταν ένα κούρεμα του χρέους 50-60% αν είχε γίνει 1,5 χρόνο πριν, όταν δεν είχαμε εκτεθεί σε ΕΚΤ κ ΔΝΤ με νέα χρέη!

15:30 – Εν τω μεταξύ, όπως μεταδώσαμε νωρίτερα, η τρόικα πρόκειται να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα για να επιβλέψει την οικονομική πολιτική. Όπως αποκαλύπτει η «Καθημερινή», η τρόικα είναι έτοιμη να εγκατασταθεί στην Αθήνα και περιμένει την εντολή από την Ευρωζώνη και την τυπική πρόσκληση από την πλευρά της Ελλάδας

15:25 – Για «βραχυπρόθεσμα μέτρα γύψο» που δεν αρκούν για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που πλήττει την Ευρωζώνη έκανε λόγο το Σάββατο ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν προσερχόμενος στη σύνοδο του Ecofin με τους ευρωπαίους ομολόγους του. «Είχαμε λάβει αρκετά βραχυπρόθεσμα μέτρα που χρησίμευσαν ως γύψος για να κρατήσουν μερικές εβδομάδες», τόνισε χαρακτηριστικά o βρετανός υπουργός. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε «λύση με διάρκεια που θα βοηθήσει όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες». [Πηγή: Σκάι]

15:20 – Δείτε το ρεπορτάζ του Reuters για την γαλλο-γερμανικές διαφωνίες με ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση (διεύρυνση) του EFSF

15:15 – Η επαναλαμβανόμενη διεύρυνση του EFSF δεν θα επιλύσει την κρίση της ευρωζώνης, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild am Sonntag, ο Weidmann προειδοποίησε για τις συνέπειες μιας τραπεζικής άδειας στο EFSF, επισημαίνοντας πως υπάρχουν λόγοι που οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο. «Η κρίση δεν θα λυθεί με τη συνεχή αύξηση του μεγέθους του ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης», τόνισε ο Weidmann. [Πηγή: Capital.gr]

15:08 – Ανακοίνωση των Οικολόγων: «Λύση δεν είναι να στύψουμε κι άλλο τις πιο αδύναμες οικονομίες, αλλά να επενδύσουμε στην διέξοδο από την κρίση. Καμιά χώρα δεν μπορεί να το πετύχει μόνη της, όμως Ευρώπη δεν είναι μόνο οι κυβερνήσεις και η κομισιόν. Μαζί με όλους τους Πράσινους αγωνιζόμαστε λοιπόν για περισσότερη Ευρώπη, αλλά με δημοκρατική και κοινωνική νομιμοποίηση, για να βάλουμε τις βάσεις μιας βιώσιμης ευημερίας για όλους, που δεν     θα περιορίζει τον ορίζοντά της στην επόμενη δόση»

15:05 – Η ανακοίνωση του ΣΥΝ για το κούρεμα: Το νέο σχέδιο για το ελληνικό χρέος δείχνει την εμμονή των κυρίαρχων ευρωπαϊκών δυνάμεων στη διάσωση των ισχυρών τραπεζικών ομίλων και στα κέρδη του κεφαλαίου.  Η κυβέρνηση, για μια ακόμη φορά απούσα από το διάλογο που διεξάγεται στην ευρωζώνη, σέρνει τη χώρα σε αποφάσεις που δεν δίνουν απάντηση στη βιωσιμότητα των χρεών και δένουν τη χώρα με νέα μνημόνια και νέους δυσβάσταχτους όρους λιτότητας, που οδηγούν σε αύξηση της ύφεσης και της ανεργίας και σε κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων, υπό καθεστώς μόνιμης επιτροπείας και μείωσης της εθνικής κυριαρχίας.   Όποιο και αν είναι το μέγεθος του κουρέματος, οι πολιτικές υποχρεώσεις λιτότητας και τα νέα μνημόνια που το συνοδεύουν ενθαρρύνουν τις κερδοσκοπικές επιθέσεις των αγορών, θα εκτινάξουν το χρέος σε ακόμα μεγαλύτερα επίπεδα και θα οδηγήσουν σε κατάρρευση την ευρωζώνη και τις ίδιες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Μια συνολική λύση για το ελληνικό χρέος πρέπει να περιλαμβάνει την αναδιαπραγμάτευση του χρέους με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, σε ένα πλαίσιο ρήξης με το νεοφιλελεύθερο οικοδόμημα και παράλληλης υιοθέτησης πολιτικής για την ανάπτυξη και την αναδιανομή του πλούτου. Το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η επιλογή του παγώματος της εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους και αυτό θα έπρεπε να αποφασίζεται αυτήν την ώρα στην ΕΕ.

14:55 – « Το κούρεμα του χρέους που παζαρεύει η κυβέρνηση με τους συμμάχους της στην ΕΕ δεν γίνεται για την ανακούφιση του λαού, πρόκειται για διευθέτηση των ζημιών που προσωρινά θα υποστούν ορισμένες τράπεζες και άλλα μονοπώλια», αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του. «Για το λαό όπως και αν το καταλήξουν θα σημάνει νέα επίθεση στη ζωή του, με νέα μνημόνια», σημειώνει.

14:50 – Τουλάχιστον 50% θα πρέπει να είναι το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με τον οικονομικό σύμβουλο της γερμανικής κυβέρνησης Μπέρτ Ρούρουπ. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, ο Ρούρουπ διευκρινίζει πάντως ότι «δεν πρέπει να τεθεί αμέσως σε ισχύ, αλλά αργότερα όταν άλλες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, βρεθούν εκτός της “γραμμής πυρός”». Στην ίδια εφημερίδα, ο σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης Φιλίπ Σαλμέν δεν αποκλείει ένα «κούρεμα» άνω του 50%, αλλά σημειώνει πως θα υπάρξει «αυστηρή και μόνιμη εποπτεία» που όμως «δεν θα γραφεί ποτέ στις συμφωνίες ως πραγματική μεταφορά της εθνικής κυριαρχίας».

14:42 – «Δυστυχώς, η έκθεση της ΕΕ για την ελληνική οικονομία, ιδίως το σκέλος της βιωσιμότητας του χρέους, είναι καταπέλτης για την κυβέρνηση» εκτιμά ο αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας. «Όπως επισήμανε με δήλωσή του, η έκθεση «αποδεικνύει ότι τα απανωτά ‘σχέδια σωτηρίας’ της χώρας απέτυχαν. ‘Πάτος στο βαρέλι’ του χρέους δεν υφίσταται, αφού η κατάσταση της οικονομίας επιδεινώνεται και οι ‘μαύρες τρύπες’ μεγαλώνουν και πολλαπλασιάζονται.

14:30 – Το σημαντικό κούρεμα του ελληνικού χρέους προανήγγειλε ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας ότι οι τράπεζες θα πρέπει να υποστούν σημαντικές απώλειες. Διπλωματικές πηγές που επικαλείται το γαλλικο πρακτορείο ανέφεραν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν να ζητήσουν από τις ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες που μπορουν να σηκώσουν το βάρος να να υποστούν απώλεια της τάξης «τουλάχιστον 50%» του χρέους.

14:25 – Την ικανοποίησή του για την έγκριση που έδωσε χθες το Eurogroup στην εκταμίευση της έκτης δόσης επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, προσερχόμενος σήμερα στη συνεδίαση του ECOFIN στις Βρυξέλλες. «Η απόφαση για την εκταμίευση της έκτης δόσης είναι ένα πολύ καλό, θετικό και εποικοδομητικό βήμα», δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ, σημειώνοντας πως «το θέμα τώρα είναι να εφαρμόσουμε μια απόφαση της “21ης Ιουλίου plus”». «Σε κάθε περίπτωση», είπε ο κ. Βενιζέλος, «η Ελλάδα δεν αποτελεί ένα κεντρικό πρόβλημα για την Ευρωζώνη. Το θέμα τώρα είναι να λάβουμε μια γενικότερη και πιο εποικοδομητική απόφαση για την Ευρωζώνη συνολικά».