«Ναι» σε κυβερνήσεις συνεργασίας λέει ο Γιάννης Δραγασάκης θέτοντας, ωστόσο, πολύ αυστηρές προϋποθέσεις. Για τις συγκεκριμένες εκλογές τονίζει ότι χρειάζεται μια κυβέρνηση με μια ευρεία, ισχυρή και όσο γίνεται πιο συμπαγής πλειοψηφία ενώ σημειώνει ότι θα πρέπει να προετοιμαστεί το έδαφος για κυβερνητικές συνεργασίες στο μέλλον αλλά στη βάση προγραμματικών δεσμεύσεων. 

Ads

«Πρέπει να δούμε τι συμφέρει τη χώρα στις συγκεκριμένες συνθήκες. Τι είδους κυβέρνηση χρειαζόμαστε, τι είδους πλειοψηφία χρειαζόμαστε, με τα δεδομένα, τα οποία έχουμε αυτή τη στιγμή. Και η δική μου απάντηση, αν θέσω αυτά τα ερωτήματα, είναι ότι χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση με μια ευρεία, ισχυρή κι όσο γίνεται πιο συμπαγή πλειοψηφία. Διότι έχουμε να υλοποιήσουμε μια συμφωνία που ο τρόπος με τον οποίο θα υλοποιηθεί, έχει πολύ μεγάλη σημασία» υπογράμμισε σε συνέντευξή του στον ΒΗΜΑ FM, ο Γιάννης Δραγασάκης. 

«Τώρα, αυτή η κυβέρνηση, επίσης έχω να πω, πρέπει να προετοιμάσει το έδαφος για να πάμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας, αλλά κυβερνήσεις συνεργασίας στη βάση προγραμμάτων. Θέλουμε κόμματα με προγραμματικές δεσμεύσεις, με αρχές, με κοινωνικές αναφορές. Θέλω να πω ότι το όραμα το δικό μου και νομίζω όλων μας στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι κυβερνήσεις αυτοδυναμίας. Είναι κυβερνήσεις προγραμματικών συνεργασιών. Αυτό έχει προϋποθέσεις. Μία από τις προϋποθέσεις – κι αυτό μπορεί να το κάνει η επόμενη κυβέρνηση – είναι να καταργήσουμε αυτό το bonus των πενήντα εδρών, να έχουμε την απλή αναλογική που θα ωθήσει και δυνάμεις που υπάρχουν μες στην κοινωνία και ενδεχομένως δεν εκπροσωπούνται ή αναζητούν μια εκπροσώπηση. Αυτή τη στιγμή, χωρίς να θέλω να κατηγορήσω εγώ κανέναν, είναι μια πικρή αλήθεια, τα περισσότερα κόμματα, είναι υπολείμματα άλλων εποχών και άλλων καταστάσεων» πρόσθεσε. 

Ο Γιάννης Δραγασάκης υποστήριξε επίσης ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας δεν είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ ένας στενός εκλογικός στόχος αλλά ασπίδα και άμυνα του λαού απέναντι στις παρεμβάσεις των εταίρων. Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία, ευρωπαίοι αξιωματούχοι στέλνουν μήνυμα ότι λύση για το χρέος της Ελλάδας θα υπάρξει μόνο με μεγάλο συνασπισμό. 

Ads

«Αυτοί (σ.σ.: οι εταίροι) θα αποφασίσουν τι κυβέρνηση θα έχουμε στην Ελλάδα; Ξανά τα ίδια θα αρχίσουμε δηλαδή; Αυτοί θα αποφασίσουν; Ας μην κάνουμε τότε εκλογές! Άλλο η ρύθμιση του χρέους, βεβαίως. Είναι οι δανειστές μας, δεν μπορείς να κάνεις ρύθμιση μονομερώς, με διαπραγμάτευση θα γίνει ρύθμιση, αλλά αυτοί θα αποφασίσουν για το τι κυβέρνηση θα έχουμε;» είπε ο Γιάννης Δραγασάκης. 

Και πρόσθεσε: «Η αυτοδυναμία δεν σημαίνει κι άρνηση συνεργασιών. Μπορούμε, ας πούμε, για τη ρύθμιση του χρέους και για άλλα να δημιουργήσουμε τους όρους μιας ευρύτερης συμπαράταξης, ένα ευρύτερο κοινό πλαίσιο θέσεων, ελπίζοντας βέβαια ότι όλα τα κόμματα πια συμφωνούν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να παλέψουμε να μειωθεί και μπορεί να βρεθεί τρόπος ούτως ώστε αυτό να εκφραστεί και προς την Ευρώπη και προς όλο τον κόσμο». 

Τέλος ο Γιάννης Δραγασάκης αναφέρθηκε και στη λειτουργία του δημόσιου τομέα σημειώνοντας ότι χρειάζεται εκσυγχρονισμός αλλά η τρόικα με τον τρόπο που λειτούργησε στην Ελλάδα εμπόδισε κάτι τέτοιο με ευθύνη και της «τροικανής συγκυβέρνησης». 

«Το είδαμε κι από μέσα. Αυτό, το οποίο βλέπει κανείς, προσπαθώντας να υπηρετήσει το Δημόσιο από θέση κυβερνητικής ευθύνης, είναι ότι το Δημόσιο πια όπως λειτουργεί, δεν εξυπηρετεί κανέναν. Δηλαδή, δεν εξυπηρετεί τους φτωχούς, αλλά δεν εξυπηρετεί κι εκείνους που έχουν υποθέσεις, π.χ. έχουμε βρει στα συρτάρια πολλών υπουργείων άπειρους φακέλους, όπου λείπει μια υπογραφή για να γίνει μια επένδυση, όπου λείπει κάποιο έγγραφο για να περπατήσει ένα έργο. Πρόκειται για μια κατάσταση παραλογισμού, η οποία βεβαίως ερμηνεύεται και είναι κι αυτό μια έκφραση της κρίσης. Δηλαδή, είναι κι αυτό μια συνέπεια της κρίσης, αλλά δυστυχώς, είναι κι αποτέλεσμα της τροϊκανής συγκυβέρνησης που είχαμε στην Ελλάδα. Η τρόικα, δηλαδή, αντί να βοηθήσει έστω σε κάποια θέματα εκσυγχρονισμού, με τον τρόπο που λειτούργησε, εμπόδισε. Δεν ξέρω αν υπάρχει κανένα θέμα ευθυνών, τι ήθελε να κάνει η τρόικα, τι ήθελε να κάνει η κυβέρνηση, άρα στη διαπίστωση συμφωνώ και επαυξάνω και η απλή απάντηση είναι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε διαχείριση, αν ταυτόχρονα δεν αλλάζουμε τον τρόπο λειτουργίας του κράτους» είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Δραγασάκης.