«Ένας τεχνικός υπάλληλος ήθελε να γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας» δήλωσε ο Γιάννης Δραγασάκης για την παρέμβαση του Ντέκλαν Κοστέλο για το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και σχολίασε «χαίρομαι που η Κομισιόν δεν τον κάλυψε», αναφερόμενος σε δηλώσεις του Πιέρ Μοσκοβισί.  

Ads

Ο Γιάννης Δραγασάκης αναφερόμενος στα περί μονομερών ενεργειών ανέφερε «κλείσαμε μια συμφωνία με μεγάλη δυσκολία, αυτή όμως την συμφωνία όπως είπε και ο κ. Τσίπρας την τιμούμε γιατί είναι και η βάση για να πάμε μπροστά». «Η μονομερής ενέργεια προέρχεται από την ΕΚΤ που δεν ανταποκρίθηκε στη συμφωνία και όχι από την ελληνική κυβέρνηση» πρόσθεσε.

Όσο για την αξιολόγηση την οποία επανέφερε στο τραπέζι η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ας μας αφήσουν να προχωρήσουμε σε νόμους και να τους αξιολογήσουν. Δεν αφήνουν την κυβέρνηση να κυβερνήσει». Συγκεκριμένα έκανε αναφορά και στο νομοσχέδιο των 100 δόσεων σημειώνοντας ότι συζητήθηκε και στο Euroworking Group. «Λάβαμε γενικά σχόλια και όχι προτάσεις. Από τη μία δεν μας δίνουν τα χρήματα, από την άλλη δεν μας αφήνουν να νομοθετήσουμε για να μαζέψουμε χρήματα». 

Σε ερώτηση για το που κόλλησε η συμφωνία σημείωσε: «κάποιοι δεν έμειναν ικανοποιημένοι, πέρασαν σε μια στραβή ερμηνεία της συμφωνίας και άρχισαν να ζητούν τα παλιά». «Αντί να εξειδικεύσουν τη συμφωνία άρχισαν τον επικοινωνιακό πόλεμο. Και αν μέναμε εκεί δεν θα υπήρχε πρόβλημα, όμως άρχισε μια προσπάθεια χρηματοπιστωτικής ασφυξίας με την ελπίδα πως θα υπαναχωρούσαμε όπως και οι προηγούμενοι από εμάς» τόνισε.

«Από τον περασμένο Αύγουστο δεν έχουμε πάρει δόση και πληρώνουμε και εμείς και η προηγούμενη κυβέρνηση όλες τις υποχρεώσεις στους εταίρους. Έχουμε μια οικονομία που παίρνει χρήματα για να πληρώνει δάνεια και αυτό δημιουργεί ασφυξία. Πρόβλημα ρευστότητας υπάρχει, έχουμε υποχρεώσεις που για να καλυφθούν θα πρέπει να υπάρξει καλή συνεργασία με τους εταίρους. Θα υπάρξει πρόβλημα εάν δεν εξασφαλιστεί πως όλοι οι θεσμοί και οι φορείς δεν παίξουν το ρόλο τους» πρόσθεσε. 

Ads

Ο Γιάννης Δραγασάκης αναφέρθηκε και στα περί ελληνογερμανικής αντίθεσης. «Δεν πρόκειται για μια ελληνογερμανική αντίθεση, αλλά για μια αντίθεση ιδεών. Απέναντί μας είναι οι δυνάμεις που επιμένουν στην εφαρμογή της λιτότητας και υπάρχουν σε πολλές χώρες. Αυτό που κάνει πιο ζόρικα τα πράγματα είναι πως καταλαβαίνουν ότι αν υπάρξει θετική έκβαση στην Ελλάδα, θα ξεθαρρέψουν και άλλοι λαοί».