Διερευνητικά μηνύματα, εν δυνάμει προσκλητήρια και παράλληλες ζυμώσεις στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο αποτυπώθηκαν χθες το βράδυ στην εκδήλωση «Mνημόνια- Αριστερά – Προοδευτική διακυβέρνηση» που διοργάνωσε η Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς (Ε.ΚΙ.Ε.Α.) του Φώτη Κουβέλη, με κεντρικό ομιλητή τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Ads

Ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν και η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, την οποία οι πληροφορίες φέρουν ως πιθανό συνομιλητή και «συνοδοιπόρο» σε μια ενεδεχόμενη επιχείρηση πολιτικής διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το παρών έδωσαν και η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά, η πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης και ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός.

«Η ουδετερότητα γεννά ερωτήματα»

Στο σκέλος των πολιτικών μηνυμάτων η ομιλία Δραγασάκη είχε το δικό της ενδιαφέρον, καθώς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι «για την την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων χρειαζόμαστε ευρεία κοινωνική συμμαχία γύρω από τη ριζοσπαστική Αριστερά» και επεσήμανε ότι «η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν “ιστορικό ατύχημα” αλλά το άνοιγμα νέου κύκλου πολιτικής και  κοινωνικής συμμαχίας για την ανασυγκρότηση της χώρας».

Ads

«Το δίλημμα για το ποιος πόλος θα ηγηθεί της πορείας της χώρας, είναι καθοριστικό και όλοι καλούνται να απαντήσουν για το πού τοποθετούνται», είπε ο Γιάννης Δραγασάκης, προσθέτοντας με νόημα ότι «η ουδετερότητα γεννά ερωτήματα».

Στο πλαίσιο αυτό, αιχμηρές ήταν οι αναφορές του στη στάση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη τον οποίον κάλεσε να εξηγήσει «πώς γίνεται να συμφωνεί με τις πιο ακραίες θέσεις του ΔΝΤ», ενώ πρόσθεσε: «Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε μόλις εκλέχθηκε, ότι «δεν βιάζομαι να γίνω πρωθυπουργός» και σε λίγο χρονικό διάστημα ζητάει εκλογές. Τι μεσολάβησε; Είναι άσχετο με τη διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών;».

Κουβέλης: Με ποιους τάσσονται οι σοσιαλδημοκράτες;

Από την πλευρά του ο Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι «μια νέα προοδευτική πορεία της χώρας χρειάζεται τη μέγιστη δυνατή στράτευση δυνάμεων που αντιπαλεύουν τις συντηρητικές πολιτικές και τη νεοφιλελεύθερη διαχείριση της κρίσης» και πρόσθεσε: «Αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις, που αναφέρονται στη σοσιαλδημοκρατία, πρέπει να αποφασίσουν από ποια μεριά τάσσονται στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης μεταξύ της προοδευτικής και της συντηρητικής πολιτικής. Με καθαρές θέσεις και όχι με την τακτική των ίσων αποστάσεων και με «à la carte» επιλογές».

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου τόνισε ότι «είναι αναγκαίο να κλείσει σύντομα η αξιολόγηση με ευνοϊκούς και δίκαιους όρους και είναι απαραίτητο οι αριστερές δυνάμεις να εκφράσουν ένα αφήγημα διαφορετικής ανάπτυξης. Ίσως είναι η τελευταία μας ευκαιρία. Τώρα είναι η στιγμή», ενώ τόνισε πως «βλέπουμε την Κεντροαριστερά να έχει μέτωπο με την Αριστερά και να είναι άνετη με την συντήρηση και την Δεξιά».