«Δεν υπάρχει καλό μνημόνιο» και «ασφαλώς υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και στα όσα υπογράφει σήμερα με τους δανειστές», παραδέχθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.

Ads

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χαρακτήρισε τη νέα συμφωνία ένα είδος «τιμωρητικής πολιτικής» και δεσμεύτηκε για λείανση των οξύτερων προβλέψεών της, μέσω αντισταθμιστικών μέτρων.

«Σε κάθε όμως περίπτωση, προϋπόθεση για την επιτυχία του νέου προγράμματος είναι οπωσδήποτε η ρύθμιση του χρέους – η επεξεργασία του ώστε να καταστεί εξυπηρετίσιμο κάθε χρόνο – αν όχι και η απομείωσή του, όπως η κυβέρνηση προτείνει», τόνισε ο Γιάννης Δραγασάκης.

Αναφορικά με το πως ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε σε αυτή τη συμφωνία ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, δεν δικαιώνει τις προσδοκίες του κόμματος και απέδωσε την ευθύνη τόσο λόγω στην έλλειψη επαρκούς συμπαράστασης, όσο και αδυναμιών στη στρατηγική του ίδιου του κόμματος.

Ads

«Πιστεύαμε πως αν απειλούσαμε με έξοδο, οι Ευρωπαίοι θα τρόμαζαν. Αποδείχθηκε λάθος εκτίμηση. Πριν από 3 χρόνια μπορεί αυτό να ίσχυε, αλλά στο μεταξύ κι εκείνοι πήραν τα μέτρα τους. Προς έκπληξή μας ο κ. Σόιμπλε, πρότεινε αν θέλαμε να βγούμε από το ευρώ, να μας βοηθήσει κιόλας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης.

«Άλλο σημείο κυβερνητικής αδυναμίας, αποδείχθηκε η άγνοια των όρων διεξαγωγής της διαπραγμάτευσης, η οποία δεν γινόταν ελεύθερα, αλλά μέσω ενός ολόκληρου συστήματος “με κανόνες και επιτελεία”», είπε επίσης.

«Τρίτη παράμετρος που όρισε την κατάληξη των διαπραγματεύσεων, υπήρξε η συγκινητική αφενός, στάση της κοινωνίας, αλλά και η εξαγωγή κεφαλαίων στο εξωτερικό από τους πλούσιους», πρόσθεσε.