Η Dr. Anino Emuwa, ιδρύτρια του οργανισμού 100 Women@Davos, ήταν εκ των βασικών ομιλητριών στο TEDxAthens και μετά την ομιλία της μίλησε στο TVXS σχολιάζοντας τις εξελίξεις γύρω από τις αναδυόμενες τεχνολογίες.
Μεταξύ άλλων εξέφρασε την άποψη ότι οι αναδυόμενες τεχνολογίες πρέπει να γίνουν πιο συμπεριληπτικές και ωφέλιμες για τον άνθρωπο, ενώ στη διάρκεια της ομιλίας της αναφέρθηκε στον περιορισμό της πρόσβασης των γυναικών στα ηγετικά κλιμάκια του επιχειρηματικού κόσμου και της αγοράς εργασίας και αναφέρθηκε παραδειγματικά στην ενσωμάτωση στερεοτυπικών στάσεων και αντιλήψεων για τα δύο φύλα, στις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.
Αναλυτικά όσα είπε στο TVXS:
Πώς επηρεάζει την καθημερινότητά μας η ραγδαία εξέλιξη των αναδυόμενων τεχνολογιών;
Νομίζω ότι η μεγαλύτερη επίδραση των αναδυόμενων τεχνολογιών είναι η ικανότητα να συνδέουν όλους μας σε όλον τον κόσμο και αν το σκεφτείς, αν δεν είχαμε τις τεχνολογίες που έχουμε τώρα, τι θα κάναμε στη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού; Το μέλλον της τεχνολογίας είναι ένα μέλλον πιο «συνεργατικό». Όπου θα υπάρχει περισσότερη κοινή ιδιοκτησία. Αυτή τη στιγμή, λίγες μόνο εταιρείες έχουν στην κατοχή τους τα δεδομένα μας, αλλά νομίζω ότι θα έχουμε στο μέλλον την ικανότητα να ελέγχουμε οι ίδιοι τα δεδομένα μας. Ο τύπος της τεχνολογίας θα αλλάξει, επίσης, θα είναι πιο εμβυθιστικός.
Κινδυνεύει η ανθρωπότητα από την εξάπλωση της Τεχνητής Νοημοσύνης;
Είναι απειλή για τις δουλειές, αλλά είναι απειλή για τις δουλειές με τον τρόπο που αυτές λειτουργούν στις μέρες μας. Πολλές ήταν οι περιπτώσεις κατά τις οποίες ο κόσμος πίστεψε ότι οι τεχνολογίες θα απειλήσουν τη δουλειά τους. Αυτό που κάνουν οι αναδυόμενες τεχνολογίες είναι να αφήνουν εμάς τους ανθρώπους να είμαστε πιο δημιουργικοί. Πάντως, η εξάπλωση της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), με τον τρόπο που χρησιμοποιείται, πρέπει να οριοθετηθεί και να μπουν κανόνες στη χρήση της. Έχουμε ήδη δει ότι μέχρι και ο δημιουργός του OpenAI βγήκε και είπε ότι πρέπει να οριοθετηθεί. Εφ’ όσον παραδεχτούμε ότι εμείς είμαστε υπεύθυνοι για όλο αυτό, τότε πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί. Υπάρχουν, εξάλλου, περισσότεροι καλοί απ’ ό,τι κακοί άνθρωποι.
Πώς μπορεί να επηρεάσει το ψηφιακό και φυσικό τοπίο η επαυξημένη πραγματικότητα; Μπορεί να επηρεάσει την ισότητα των φύλων;
Σε πολλά επίπεδα. Είναι ακόμα σε αρχικά στάδιο, οπότε θα δούμε. Νιώθω ότι στο μέλλον θα μας δώσει τη δυνατότητα να ζήσουμε ακόμα πιο καθηλωτικές εμπειρίες και θα μας επιτρέψει τη συνεργασία που είδαμε και στον κορονοϊό και να περάσουμε από το πιο ψηφιακό στο πιο ρεαλιστικό περιβάλλον. Τότε, ίσως, θα υπάρχει και περισσότερη ισότητα στα φύλα, αφού δεν θα χρειάζεται να αποκαλύψεις απαραίτητα το φύλλο σου ή να αλληλοεπιδράς με βάση αυτό.
Τι φέρνει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση και σε ποιο σημείο βρισκόμαστε σήμερα;
Πριν από 5 ή 6 χρόνια, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ έγινε λόγος για μια 4η βιομηχανική επανάσταση και για το μέλλον της δουλειάς, αλλά όλο αυτό είχε να κάνει με το πώς η τεχνολογία θα αλλάξει τις ζωές μας. Ο κόσμος δεν κατάλαβε πόσο γρήγορα θα γινόταν αυτό. Και αυτό συμβαίνει τώρα. Νομίζω ότι με τον τρόπο που εξελίσσονται οι αναδυόμενες τεχνολογίες, είμαστε ακόμα στην αρχή της. Εξελίσσονται πολύ γρήγορα. Δεν πρέπει να φοβόμαστε, πάντως. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι πώς θα τις ενσωματώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο και πώς θα φτιάξουμε συμπεριληπτικές και ωφέλιμες τεχνολογίες. Αν το κάνουμε αυτό, το όφελος θα είναι μεγάλο για την ανθρωπότητα.
- Φωτογραφίες: Θεανώ Μανουδάκη
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >