Την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) ζήτησε με δήλωσή της τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου επικρίνοντας τον ΥΠΕΞ και αντιπρόεδρο της κυβέρνης, Ευ. Βενιζέλο, επειδή δεν έχει τηρήσει σχετική δέσμευσή του από τον περασμένο Νοέμβριο. Το ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι ο Αλ. Τσίπρας με την απουσία από την έναρξη της ελληνικής προεδρίας υπονόμευσε την εθνική πολιτική. Ανταπαντώντας η τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ τελεί εν συγχύσει και έκανε λόγο για «μικροκομματικές σκοπιμότητες».

Ads

Στην αρχική της δήλωση η Ρένα Δούρου επισημαίνει ότι «σήμερα, δύο μήνες μετά, ο κ. Βενιζέλος, κι ενώ πρόκειται την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι στην Ουάσινγκτον, δεν έχει συγκαλέσει το ΕΣΕΠ».

«Την ίδια στιγμή οι εξελίξεις σε σοβαρά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, αλλά και του ευρύτερου περίγυρού της, πυκνώνουν και επιτείνονται, και λόγω της άσκησης της Προεδρίας της ΕΕ», προσθέτει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης τονίζει ότι η κυβέρνηση ότι «έχει επιλέξει την εν κρυπτώ άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, αποφεύγοντας ακόμη και τη στοιχειώδη ενημέρωση των κομμάτων για κρίσιμα θέματα, που ενδεχομένως να διαμορφώσουν καθοριστικά μελλοντικές εξελίξεις», ενώ σημειώνει πως η κυβέρνηση θα φέρει ακέραια την ευθύνη αυτής της πολιτικής, αυτών των επιλογών και των συνεπειών τους.

Ads

ΠΑΣΟΚ: Ο Τσίπρας υπονόμευσε την εθνική πολιτική

Το γραφείο Τύπου απαντώντας στην ανακοίνωση της Ρ. Δούρου σημείωσε:

«Η κα Δούρου αντί να εκφράζει τεχνητή ανησυχία για  την εξωτερική πολιτική μπορεί να πει στον κ. Τσίπρα ότι εξωτερική πολιτική σημαίνει συναίνεση και σοβαρότητα. Όταν ο κ. Τσίπρας αποφασίζει να απουσιάζει από την τελετή έναρξης της Ελληνικής Προεδρίας κι να υπονομεύσει έτσι την εθνική πολιτική, για ποια σοβαρότητα και ποια υπευθυνότητα  μπορούμε να μιλάμε;».

Δούρου: Ανύπαρκτη και άβουλη κυβέρνηση

Ανταπαντώντας η τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε:

«Ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος, το ΠΑΣΟΚ, τελεί εν συγχύσει. Είναι ανίκανο να διακρίνει την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής σε κρίσιμη συγκυρία από τις μικροκομματικές του επιδιώξεις. Η σύγκληση του ΕΣΕΠ, όπως είχε δεσμευθεί ο κ. Βενιζέλος, αποτελεί το ελάχιστο ζητούμενο. Η μη σύγκληση επιβεβαιώνει το έλλειμμα στην εξωτερική πολιτική μιας κυβέρνησης ανύπαρκτης, άβουλης, αδρανούς. Μιας κυβέρνησης που περιορίζεται σε εθιμοτυπικού περιεχομένου εκδηλώσεις, γιατί έτσι αντιλαμβάνεται τη δράση της στην εξωτερική πολιτική. Ο καθείς και τα όπλα του».