Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την ανακούφιση των δανειοληπτών ρίχνει γέφυρες αφενός προς τα μικρομεσαία κοινωνικά στρώματα και αφετέρου προς την προοδευτική αντιπολίτευση.

Ads

Ο Αλέξης Τσίπρας, προτάσσοντας χθες από την Κόρινθο το δίλημμα «λεηλασία ή προστασία της περιουσίας των πολλών και ρύθμιση δανείων», επιχείρησε να αναδείξει τους δύο διαφορετικούς κόσμους που εκπροσωπούν Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή τη στρατηγικού χαρακτήρα στόχευση, μάλιστα, υποβοηθήθηκε από τον…Χρήστο Σταϊκούρα. 

Ο υπουργός Οικονομικών – σύμφωνα  με την ανάγνωση της Κουμουνδούρου – εμφανίστηκε χθες ως συνήγορος των funds και των τραπεζών. Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι οι προτάσεις που κατέθεσε προχθές η αξιωματική αντιπολίτευση – με αιχμή της προστασία της πρώτης κατοικίας – παραπέμπουν στο Νόμο Κατσέλη.

Υπό αυτό το πρίσμα, εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του με την πρόβλεψη για προσφυγή στο δικαστήριο σε περίπτωση μη λήψης πρότασης ρύθμισης από τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Επιδόθηκε δε σε προσπάθεια αποδόμησης – δυσφήμησης του Νόμου 3869/2010 που φέρει το όνομα της πρώην υπουργού.

Ads

Ισχυρίστηκε ότι καταστρατήγησε την κουλτούρα πληρωμών στη χώρα και αποτέλεσε το καταφύγιο στρατηγικών κακοπληρωτών. Σε αυτό το φόντο, η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε ότι ο υπουργός πρόσβαλε για ακόμη μια φορά τους δεκάδες χιλιάδες των δανειοληπτών που ρύθμισαν τις οφειλές τους, καθώς το 80% των αιτήσεων υπαγωγής γίνονταν δεκτές από τα δικαστήρια. 

Θεμέλιο συμφωνίας 

Επιπλέον, το πλέγμα προτάσεων που έφερε στη δημοσιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. λογίζεται ως θεμέλιο συμφωνίας για τη συγκρότηση κυβέρνησης με προοδευτικό πρόσημο. Στις γραμμές του κόμματος διαπιστώνουν ότι δεν προκύπτει προγραμματικό χάσμα, σε αυτό το πεδίο, με το ΠΑΣΟΚ.

Θεωρείται δε κατανοητή, στο δρόμο προς τις εκλογές, η απροθυμία της Χαριλάου Τρικούπη να αναγνωρίσει αυτή τη σύγκλιση. Τέλος, η Κουμουνδούρου υποβαθμίζει την διαφωνία του Μερα25 που συμπυκνώνεται στον ισχυρισμό ότι «οι δανειολήπτες και η κοινωνία δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από την πρόταση του κ. Τσίπρα, μόνο να χάσουν έχουν». Η αξιωματική αντιπολίτευση, άλλωστε, δεν δείχνει ιδιαίτερη θέρμη στην ένταξη, προεκλογικά, του κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη στο αφήγημα της προοδευτικής διακυβέρνησης.