Τις αισθήσεις του έχασε ένας δημοτικός υπάλληλος στην Δωρίδα, την Τετάρτη, καθώς εργαζόταν σε εξωτερικό χώρο, εν μέσω καύσωνα, παρά τις περί του αντιθέτου οδηγίες των αρχών.

Ads

Το σοβαρό περιστατικό του λιποθυμικού επεισοδίου κατήγγειλε πρώτος ο σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ Ναυπακτίας και Δωρίδος, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι είχαν προειδοποίησει έγκαιρα με σχετικό έγγραφο τη δημοτική αρχή στις 11 Ιουλίου προκειμένου να προβεί στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων γα την προστασία των εργαζομένων.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ σε ανακοίνωσή της εγκαλεί τον δήμο Δωρίδας για εγκληματική αδιαφορία και ανευθυνότητα.

Η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ

H Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) καταγγέλλει την Δημοτική Αρχή Δωρίδος, η οποία παρά τις συνθήκες καύσωνα που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες και τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων και του Υπουργείου Υγείας να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο, αδιαφορεί για το προσωπικό και θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των εργαζομένων μη εφαρμόζοντας όσα προβλέπουν οι εγκύκλιοι των συναρμόδιων Υπουργείων για την Υγεία και Ασφάλεια τους.

Ads

Η αδιαφορία και η ανευθυνότητα της Δημοτικής Αρχής Δωρίδος είναι εγκληματική υπό τις συνθήκες παρατεταμένων πολύ υψηλών θερμοκρασιών. Κι όμως, αντί να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, σύμφωνα με την κείμενη Νομοθεσία, για την προστασία των εργαζομένων και την αποφυγή φαινομένων θερμικής καταπόνησης, η Δημοτική Αρχή Δωρίδος επέτρεψε σε τέσσερις (4) εργαζόμενοι να συνεχίσουν να εργάζονται μετά τις 12:00 το μεσημέρι, στο χωριό Καλλιθέα, καθαρίζοντας εξωτερικούς χώρους.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένας εργαζόμενος να υποστεί λιποθυμικό επεισόδιο και να οδηγηθεί άμεσα στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου, όπου του παρασχέθηκε η απαραίτητη ιατρική φροντίδα. Ευτυχώς αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Το περιστατικό αυτό συνέβη την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023, δύο ημέρες μετά το θάνατο του εργαζόμενου στο Δήμο Καλλιθέας που πήγε να ανοίξει την Παιδική Χαρά. Το γεγονός αυτό εκθέτει ακόμη περισσότερο την Δημοτική Αρχή Δωρίδος και αναδεικνύει την ασέβεια προς τον άνθρωπο-εργαζόμενο.

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καλεί την Δημοτική Αρχή Δωρίδος, και κάθε άλλη Δημοτική Αρχή, να τηρήσει την Νομοθεσία και να εφαρμόσει άμεσα τους κανόνες Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους εργασίας, πριν θρηνήσουμε και άλλα θύματα. Όπως επίσης, να προχωρήσει στην εκ νέου πρόσληψη Ιατρού Εργασίας (Ι.Ε.) και Τεχνικού Ασφαλείας (Τ.Α.), οι συμβάσεις των οποίων έχουν λήξει. Αρκετοί εργαζόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σκοτώθηκαν σε Εργατικά Ατυχήματα, εν ώρα καθήκοντος, γιατί οι Αιρετοί αρνούνται να εφαρμόσουν τους κανόνες Υγείας και Ασφάλειας και η κυβέρνηση είναι ανίκανη να τους τους επιβάλει.

Τέλος, η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. στηρίζει τον Σύλλογο Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Ναυπακτίας και Δωρίδος στην eι για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι και να προασπιστούν τα δικαιώματα τους. Απέναντι στην αναλγησία και στην αδιαφορία των Αιρετών και των υπευθύνων της κυβέρνησης για την ανθρώπινη ζωή, οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι πάντα ενωμένοι και θα παλεύουν δυναμικά για τα δίκαια αιτήματα τους.