Για τις συνθήκες στη δομή για ΑμεΑ «Άγιος Δημήτριος» που έχει βρεθεί στο επίκεντρο το τελευταίο διάστημα μίλησε η Ολυμπία Κόρδα, Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων τροφίμων.

Ads

Όπως δήλωσε η κ. Κόρδα στον ΑΝΤ1, «η δομή δημιουργήθηκε το 1974 και ο Σύλλογος το 1975. Είναι η πρώτη φορά που δεν μας θέλει η διοίκηση, δεν μας ενημερώνει. Τα παιδιά δεν μπορούν να μιλήσουν, είναι πολύ βαριά τα περιστατικά, τα περισσότερα παιδιά είναι κατάκοιτα».

«Καταγγείλαμε στην Εισαγγελία Ανηλίκων περιστατικά βασανισμού. Ένας υπάλληλος τάιζε ένα παιδί και πίσω της ένας τρόφιμος χτύπησε έναν άλλο τρόφιμο που έπεσε από το καρότσι και πήγε με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στο νοσοκομείο και μετά από 5 ημέρες κατέληξε», τόνισε η κ. Κόρδα, διευκρινίζοντας πως αυτό το περιστατικό έγινε με διαφορά ενός μηνός από τον θάνατο του 21χρονου Πάρη, που έχασε την ζωή του μετά από ξυλοδαρμό που υπέστη από υπάλληλο της δομής.

Συνεχίζοντας τις αναφορές σε περιστατικά που έχουν εντείνει την αγωνία των γονέων των τροφίμων, ανέφερε άλλο περιστατικό, λέγοντας ότι «έβγαλε ο φροντιστής βόλτα στο οικόπεδο τα παιδιά και ένα παιδί βρέθηκε από την Πυλαία στην Καλαμαριά, ξυπόλητο και «χαμένο» χωρίς να ξέρει που βρίσκεται», ενώ ανέφερε και ότι «υπάλληλος έκαψε τα χέρια τρόφιμου με καυτό νερό και του προκάλεσε τρίτου βαθμού εγκαύματα».

Ποια ειναι η Βασιλική Νάκου

Η Βασιλική Νάκου ανέλαβε τη θέση της Προέδρου του Κέντρου Πρόνοιας της Κεντρικής Μακεδονίας, έπειτα από απευθείας διορισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον ίδιο μάλιστα να ανανεώνει τη θητεία της λίγες μέρες πριν για άλλα τρία χρόνια.

Ads

Ωστόσο, τρεις μέρες αργότερα, το υπουργείο Εργασίας και συγκεκριμένα η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, ζήτησε από την κ. Νάκου να παραιτηθεί από τη θέση της, πράγμα που έγινε, μετά τον έλεγχο της ΕΑΔ που έφερε στο φως σημαντικές αποκαλύψεις, αναφέροντας σε σχετική ανακοίνωση: 

«Σε συνέχεια των προληπτικών ελέγχων που ζήτησε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και διενεργήθηκαν από κλιμάκια της Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ), εκδόθηκε έκθεση ελέγχου για δομή παιδιών και ενηλίκων με αναπηρία στη Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη). Σε αυτή διαπιστώνονται παραλείψεις και παρατυπίες στη λειτουργία της δομής, οι οποίες πρέπει να διαλευκανθούν περαιτέρω το συντομότερο δυνατό. Για το σκοπό αυτό και προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία της έρευνας, ζητήθηκε σήμερα και ελήφθη η παραίτηση του συνόλου των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της δομής».

Μάλιστα, η ανανέωση της θητείας της πραγματοποιήθηκε παρά το γεγονός πως η ίδια είχε εμπλακεί και σε υπόθεση «γαλάζιων» εμβολιασμών εκτός λίστας.