Σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις ευθύνες (εκτός όλων των υπολοίπων) και του διασώστη-μοτοσυκλετιστή στην υπόθεση του θανάτου του Ζακ  Κωστόπουλου θέτει το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας. Κι αυτό γιατί όπως επισημαίνεται στο πόρισμα, το οποίο δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών, προκύπτουν σαφείς ευθύνες από το γεγονός ότι αντιμετώπισε τον Ζακ ως νεκρό, τη στιγμή που αυτός ενδεχομένως να είχε ακόμη κάποιες πιθανότητες να ζήσει.

Ads

Αξίζει να σημειωθεί, ότι -όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας- το πόρισμα όσο και η πειθαρχική δίωξη που ακολούθως ασκήθηκε από τη διοίκηση του Κέντρου κατά του εργαζομένου του παραμένουν, τους τελευταίους οκτώ μήνες, καταχωνιασμένα στα συρτάρια του ΕΚΑΒ.

Η ΕΔΕ, που άργησε λίγο, διατάχθηκε τελικά στα τέλη Νοεμβρίου του 2018 από τον Παναγιώτη Α. Τζανετή, όταν ο διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν» ανέλαβε πρόεδρος του ΕΚΑΒ.

Ο ίδιος κίνησε και την πειθαρχική δίωξη εναντίον του διασώστη. Μέχρι στιγμής, η υπόθεση δεν έχει εξεταστεί από το Πειθαρχικό Συμβούλιο, παρόλο που η διαδικασία είναι απλή, αφού το ίδιο το διοικητικό συμβούλιο μετατρέπεται σε πειθαρχικό όργανο του Κέντρου.

Ads

Πώς καταγράφεται το χρονικό των ευθυνών

Όπως αναφέρεται στο πόρισμα, στις 21 Σεπτμεβρίου ο διασώστης περνά τυχαία από την οδό Γλαδστωνος, λίγη ώρα αφότου ο κοσμηματοπώλης και μεσίτης έχουν λιντσάρει τον Ζακ Κωστόπουλο. Η περιοχή είναι ο τομέας ευθύνης του. Σταματάει λόγω της φασαρίας, κατεβαίνει από τη μηχανή του, παίρνει τη βαλίτσα του και κατευθύνεται προς τον Ζακ.

Επεμβαίνει αυτοβούλως, χωρίς να έχει εντολή από το κέντρο. Ενημερώνει από τον ασύρματο το ΕΚΑΒ ότι στην οδό Γλάδστωνος υπάρχει τραυματίας και ζητά ασθενοφόρο, αφού δεν μπορεί να κάνει διακομιδή. Ξεκινάει την περίδεση του κεφαλιού του Ζακ, που έφερε θλαστικό τραύμα. Λίγο πριν ολοκληρώσει, ο Ζακ ανακτά τις αισθήσεις του και με ένα κομμάτι γυαλί κινείται προς το μέρος του διασώστη. Επεμβαίνουν οι άνδρες της ομάδας «Ζ». Ο διασώστης κάνει πίσω, ως οφείλει σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΚΑΒ. Μπορεί να επιστρέψει στα καθήκοντά του μόνο όταν του το επιτρέψει η αστυνομία.

Ένας αστυνομικός με κλομπ τον βρίσκει πίσω στη γάμπα και ο Ζακ παραπατάει, πέφτει πάνω σε ένα τραπέζι καφετέριας και σωριάζεται. Στο σημείο φτάνουν άνδρες της ομάδας Δίας. Επιλαμβάνονται οι αστυνομικοί. Οκτώ ή δέκα στον αριθμό. Το δεύτερο λιντσάρισμα λαμβάνει χώρα. Ο Ζακ είναι κάτω μπρούμυτα στον αστυνομικό κλοιό. Είχε τελειώσει η δέσμευση των χεριών του πίσω με δεματικό. Ο διασώστης μοτοσικλετιστής επιστρέφει στον αιμόφυρτο, ακινητοποιημένο Ζακ.

Και εδώ ξεκινούν, σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ του ΕΚΑΒ, οι ευθύνες του διασώστη. Κρίνει πως ο Ζακ είναι νεκρός, δεν κάνει ανάνηψη και επιπλέον αποτρέπει και το πλήρωμα του ασθενοφόρου που έχει φτάσει πλέον στο σημείο από το να παράσχει τις πρώτες βοήθειες. Πέθανε ένας άνθρωπος μπροστά στον διασώστη και εκείνος δεν έκανε καμία προσπάθεια ανάνηψης, σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ.

Ας σημειωθεί ότι ανάνηψη πραγματοποιείται από διασώστες του ΕΚΑΒ σε ανθρώπους που ανασύρονται, για παράδειγμα, από λίμνες ή ποτάμια, ύστερα από ώρες ή και μέρες. Διότι, βάσει του πρωτοκόλλου του ΕΚΑΒ, όλοι είναι εν δυνάμει διασωζόμενοι.

Μετά το δεύτερο λιντσάρισμα των αστυνομικών, ο Ζακ δεν έχει σφυγμό, έχει πάθει ανακοπή, λέει το πόρισμα της ΕΔΕ. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΚΑΒ, δεν ζητάει κανείς από τον διασώστη να εκφράσει γνώμη ή να προχωρήσει σε κρίση αν ο διασωζόμενος είναι νεκρός ή όχι. Οι γνώμες και οι κρίσεις μπορεί να είναι λανθασμένες. Γι’ αυτό υπάρχουν τα πρωτόκολλα της υπηρεσίας του, τα οποία του ζητούν να κάνει συγκεκριμένα πράγματα: ανάνηψη. «Δεν υπάρχει κανένας άρρωστος χαμένος», διδάσκονται οι διασώστες.

Σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ, η πειθαρχική ευθύνη του διασώστη είναι αδιαμφισβήτητη, την ώρα όμως που προκύπτουν ερωτηματικά σχετικά με το γεγονός πως η νέα διοίκηση του ΕΚΑΒ δεν έχει τελεσιδηκήσει το πόρισμα της ΕΔΕ εδώ και 8 μήνες.