Εν αναμονή της δίκης σε δεύτερο βαθμό για το λιντσάρισμα μέχρι θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου και κατηγορούμενους μόνο τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη της οδού Γλάδστωνος -καθώς οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί έχουν απαλλαχθεί πλήρως από κάθε κατηγορία- η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου θα γνωμοδοτήσει για την υπόθεση.

Ads

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας έκρινε τον Μάιο ένοχους κατά πλειοψηφία (με 5 προς 2) τον κοσμηματοπώλη (Σπ. Δημόπουλο) και τον μεσίτη (Αθ. Χορταριά) για το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης και αθώωσε τους τέσσερις αστυνομικούς με πλειοψηφία 4 προς 3, παρά τα όσα αποδεικνύει το διαθέσιμο οπτικοακουστικό υλικό για την υπόθεση.

Η οικογένεια του Ζακ αποφάσισε να απευθυνθεί στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου για να συζητηθεί το ζήτημα της αστυνομικής βίας και ατιμωρησίας, ζητώντας από τους ευρωβουλευτές να χρησιμοποιήσουν την εξουσία τους για να σταματήσουν οι αστυνομικές πρακτικές που αντιβαίνουν στη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη και να διασφαλίσουν τον σεβασμό της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας.

Η αναφορά της Ελένης Κωστοπούλου έγινε δεκτή τον Δεκέμβριο και την Πέμπτη 26/1 η μητέρα του Ζακ βρέθηκε στις Βρυξέλλες προκειμένου να αφηγηθεί η ίδια το χρονικό της ατιμωρησίας, τον βάναυσο και απάνθρωπο τρόπο με τον οποίο οι αστυνομικοί και οι δύο καταδικασθέντες φέρθηκαν στον γιο της, κλωτσώντας, χτυπώντας και σέρνοντάς τον στο πεζοδρόμιο, ενώ εκείνος αιμορραγούσε, δεν μπορούσε να ανασάνει και χρειαζόταν άμεσα ιατρική φροντίδα.

Ads

Τα μέλη της Επιτροπής Αναφορών (PETI), αφού άκουσαν τη σύντομη, περιεκτική και συγκινητική τοποθέτηση της Ελένης Κωστοπούλου και παρά την αντίθετη θέση του εκπροσώπου της Κομισιόν, υιοθέτησαν την πρόταση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη, για παραπομπή στη LIBE. Την πρόταση που στήριξε και υπερθεμάτισε στο ζήτημα της αστυνομικής βίας και ατιμωρησίας στην Ελλάδα, με αναφορές στις δολοφονίες των Νίκου Σαμπάνη και Κώστα Φραγκούλη, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος.

«Ήταν μια δίκαιη δίκη;» διερωτήθηκε κατά την τοποθέτησή του ο νέος αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μαρκ Άνγκελ, με την PETI να απορρίπτει τη θέση του εκπροσώπου της Κομισιόν ότι η υπόθεση αποτελεί αμιγώς «εθνική αρμοδιότητα και ευθύνη», καταχειροκροτώντας το κουράγιο της μητέρας του Ζακ.

Και φυσικά πρόκειται για μια πρώτη νίκη της οικογένειας του Ζακ, καθώς ενώπιον της επιτροπής για το κράτος δικαίου, ο σεβασμός του οποίου έχει ζωτική σημασία για την ίδια τη λειτουργία της ΕΕ, θα παρουσιαστεί η θεσμική «κανονικότητα» με την οποία αντιμετωπίστηκε η υπόθεση στην Ελλάδα.

Εκτός των γεγονότων που αποτυπώνονται στο οπτικοακουστικό υλικό που είχαν στα χέρια τους οι ελληνικές αρχές, ενώπιον της LIBE θα τεθούν το σύνολο των ενεργειών των εμπλεκόμενων αστυνομικών σε βάρος του Ζακ Κωστόπουλου – οι οποίοι παραπέμφθηκαν στο Πειθαρχικό της ΕΛ.ΑΣ. με το ερώτημα της απόταξης και αθωώθηκαν πλήρως, η ελλιπής συλλογή στοιχείων κατά την αστυνομική διερεύνηση της υπόθεσης, το γεγονός ότι ο κοσμηματοπώλης σκούπισε και έπλυνε τον τόπο ενός εγκλήματος που διέπραξε λίγες ώρες νωρίτερα από κοινού με τον μεσίτη και φυσικά η πλήρης αδράνεια για την ταυτοποίηση και αναζήτηση ενός καίριου αυτόπτη μάρτυρα -του άνδρα με το κίτρινο μπλουζάκι στα βίντεο που η ΕΛ.ΑΣ. ούτε αναζήτησε, ούτε επεξεργάστηκε.

Για την ταυτοποίηση του άνδρα με το κίτρινο μπλουζάκι που ήταν παρών από την αρχή μέχρι το τέλος των γεγονότων της 21ης Σεπτεμβρίου του 2018, χρειάστηκε η ανεξάρτητη έρευνα του Forensic Architecture. Ο ίδιος ουδέποτε κατέθεσε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας που εκδίκασε την υπόθεση,

H LIBE λοιπόν θα κληθεί να πάρει θέση για το πώς έπραξαν οι ελληνικές αρχές για το δικαίωμα στη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα, ενώ ήδη εξετάζει τη δολοφονία Καραϊβάζ, την ελευθερία του Τύπου, το σκάνδαλο των υποκλοπών, τις επαναπροωθήσεις μεταναστών και τη διαφθορά κρατικών αξιωματούχων στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο, η LIBE ζήτησε να εξαντληθούν όλα τα μέσα κατά της Ελλάδας για τις επαναπροωθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας επί παραβάσει, προκειμένου να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.