Συγγενείς, φίλοι και φίλαθλοι της ΑΕΚ θα πουν σήμερα, Παρασκευή 11 Αυγούστου, το τελευταίο αντίο στον 29χρονο Μιχάλη Κατσουρή, που δολοφονήθηκε το βράδυ της 7ης Αυγούστου στη Νέα Φιλαδέλφεια, από τάγμα εφόδου Κροατών και Ελλήνων ακροδεξιών χούλιγκαν.

Ads

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στις 5 το απόγευμα, στο ναό Αγίου Κωνσταντίνου, στην Ελευσίνα, ενώ η οικογένεια του δολοφονημένου Μιχάλη καλεί όσους θέλουν να τιμήσουν την μνήμη του αντί στεφάνων να κάνουν δωρεές στο σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο».

Σε ακατάσχετη αιμορραγία εξαιτίας του τραύματος που έφερε στο χέρι αποδίδεται ο θάνατος του Μιχάλη

Ανοίγει ο κύκλος των απολογιών

Την άκρη του νήματος που θα τους οδηγήσει ένα βήμα πιο κοντά στον δολοφόνο του Μιχάλη Κατσουρή, αναζητούν οι ανακριτικές αρχές που έχουν αναλάβει την εξιχνίαση της πολύκροτης υπόθεσης.

Ads

Η απολογητική διαδικασία, μετά τις προθεσμίες που έλαβαν οι μέχρι στιγμής 105 κατηγορούμενοι προκειμένου να ενημερωθούν επί της δικογραφίας και να προετοιμάσουν την υπερασπιστική τους γραμμή, ορίστηκε να ξεκινήσει σήμερα το μεσημέρι και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Κυριακή (13/8).

Οι απολογίες προγραμματίστηκε να γίνουν ανά ομάδες των 10-12 ατόμων σε κάθε ανακριτή ανά ημέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί έχουν «ομαδοποιήσει» τους συλληφθέντες ανάλογα με τον ρόλο τον οποίο θεωρούν ότι είχαν στη δολοφονική επίθεση. Τα οχήματα τα οποία έχουν κατασχεθεί και με τα οποία έφθασαν στην Ελλάδα οι Κροάτες, έχουν κατασχεθεί και εκεί γίνονται έλεγχοι προκειμένου να εντοπιστούν ευρήματα που θα βοηθήσουν στη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Σημειώνεται πως περίπου 45 ακόμα οπαδοί διαφεύγουν της σύλληψης.

Τι αναμένεται να ισχυριστούν

Τρεις δικηγόροι έχουν αναλάβει την υπεράσπιση στην Ελλάδα των νεοναζί οπαδών από την Κροατία.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες που μετέδωσε το κροατικό κανάλι RTL, οι συλληφθέντες αναμένεται να ισχυριστούν ότι ως μέλη των νεοναζί Bad Blue Boys δεν χρησιμοποιούν μαχαίρια στις συγκρούσεις με οπαδούς άλλων ομάδων. Προς υποστήριξη του ισχυρισμού, αναμένεται να φέρουν ως παράδειγμα τα πρόσφατα επεισόδια στο Μιλάνου κατά τη διάρκεια των οποίων ένα μέλος των Bad Blue Boys έφερε τραύματα από μαχαίρι αλλά κανείς οπαδός της αντίπαλης ομάδας δεν τραυματίστηκε με μαχαίρι.

Άλλωστε αυτός είναι και ο ισχυρισμός της οργάνωσης Bad Blue Boys, που στην επίσημη ανακοίνωσή της -μεταξύ άλλων- παρουσιάζουν ως το ενδεχόμενο, ο 29χρονος να τραυματίστηκε κατά λάθος από οπαδό της ΑΕΚ, ενώ αφήνουν αιχμές για την αντιμετώπισή τους από τις ελληνικές αρχές. Κατά πληροφορίες, οι κατηγορούμενοι ισχυρίζονται ότι επτά εξ αυτών μαχαιρώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν από φωτοβολίδα, αλλά δεν τους παρασχέθηκε καμία βοήθεια και η αστυνομία δε θέλησε να καταγράψει τους τραυματισμούς τους.

Η ανακοίνωση:

«Αναγκαζόμαστε να μιλήσουμε μετά το πρωτοφανές λιντσάρισμα των Bad Blue Boys στην Αθήνα από τα ελληνικά ΜΜΕ και το κοινό τους. Δυστυχώς σε όλα αυτά συμμετέχει και ένα μεγάλο μέρος του κροατικού κοινού και των ΜΜΕ.

Είναι απίστευτη η ευκολία με την οποία αποδέχονται τα κροατικά ΜΜΕ το γεγονός ότι τα μέλη μας φέρουν την ευθύνη για την τραγωδία που συνέβη και δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτό. Ούτε μπορούν να υπάρχουν, όπως θα δείξει σύντομα ο χρόνος. Υπάρχει μόνο μια δήθεν «έρευνα» από την ελληνική αστυνομία, της οποίας ο μοναδικός στόχος είναι να προωθήσει ένα σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η χρήση μαχαιριού, σε μια σύγκρουση οπαδών, θα αποδίδεται στους Κροάτες για να ικανοποιήσουν το αιμοδιψές κοινό, τα μέσα ενημέρωσης και την πολιτική.

Την ίδια ώρα, επτά αδέρφια μας που βρίσκονται στην Αθήνα τραυματίστηκαν από μαχαίρια. Τρεις τραυματίστηκαν από φωτοβολίδες και ένα μέλος της ομάδας μας δέχθηκε έως και επτά μαχαιριές. Υπάρχει κάποιος στην Κροατία για τον οποίο αυτά τα γεγονότα διαταράσσουν την αφήγηση σύμφωνα με την οποία οι Bad Blue Boys ευθύνονται για όλα;

Απευθύνουμε έκκληση σε όλα τα μέσα ενημέρωσης και το κοινό της Κροατίας: Σταματήστε αυτό το λιντσάρισμα που στοχεύει εκατό Κροάτες πολίτες και μην συμμετέχετε σε αυτό! Μην καταστρέφετε και παίζετε με τις ζωές των νέων για τον εντυπωσιασμό!».

Τέσσερα κακουργήματα και επτά πλημμελήματα στους κατηγορούμενους

Βαρύτατες κατηγορίες για πράξεις που συνδέονται με τη δράση εγκληματικής οργάνωσης απήγγειλαν οι εισαγγελικές αρχές σε βάρος των συλληφθέντων για την οργανωμένη δολοφονική επίθεση.

Η δίωξη που ασκήθηκε αφορά τέσσερις κακουργηματικές κατηγορίες και επτά σε βαθμό πλημμελήματος και περιλαμβάνεται το αδίκημα της ανθρωποκτονίας σε βάρος του 29χρονου Μιχάλη, αδίκημα ωστόσο το οποίο δεν έχει προσωποποιηθεί σε αυτήν τη φάση της έρευνας.

Τα κακουργήματα που αντιμετωπίζουν είναι:

  • εγκληματική οργάνωση
  • ανθρωποκτονία από πρόθεση
  • έκρηξη
  • κατοχή εκρηκτικών υλών

Τα πλημμελήματα είναι:

  • Διατάραξη κοινής ειρήνης
  • Επικίνδυνη σωματική βλάβη τετελεσμένη και σε απόπειρα
  • Φθορά ξένης ιδιοκτησίας
  • Βιαιοπραγία και πριν την εκδήλωση αθλητικής δραστηριότητας (με βάση τον αθλητικο νόμο)
  • Παράνομη οπλοφορία
  • Οπλοχρησία
  • Κατοχή φωτοβολίδων