Ενώπιον ανακριτή και εισαγγελέα βρέθηκαν σήμερα, Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, 45 Κροάτες που έχουν κριθεί προφυλακιστέοι για τη δολοφονική επίθεση νεοναζί χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια, που κόστισε τη ζωή στον 29χρονο Μιχάλη Κατσουρή.

Ads

Οι συμπληρωματικές τους απολογίες ήταν σύντομες και, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ΕΡΤ, οι κατηγορούμενοι επανέλαβαν όλα όσα είχαν υποστηρίξει και κατά την πρώτη απολογία τους, ότι δηλαδή δεν έχουν σχέση με την ανθρωποκτονία του Μιχάλη Κατσουρή.

Οι τρεις ανακριτές τους κάλεσαν σε συμπληρωματική απολογία, επειδή τους απέδωσαν την κατηγορία της συμπλοκής με θανατηφόρο αποτέλεσμα, ενώ προσωποποιήθηκαν επι μέρους πράξεις που αφορούν στο αδίκημα της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας.

Αύριο, Τρίτη (5/12), απολογούνται άλλοι 40 προφυλακιστέοι κατηγορούμενοι και την Τετάρτη (6/12) οι υπόλοιποι 20. Όλοι οι Κροάτες χούλιγκαν έχουν υποβάλει αίτημα αποφυλάκισης και το επόμενο διάστημα θα κριθεί από το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι κατά την προφυλάκισή τους, όλοι οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ως «αντικοινωνικά άτομα με απαξία προς την ανθρώπινη ζωή, που επιδιώκουν, με σαφή αθλητική αναφορά και οπαδικό κίνητρο, τη συστηματική διάπραξη των αδικημάτων σε βάρος οπαδών διαφορετικών σωματείων, καθώς και φθορών σε οχήματα και εγκαταστάσεις».

Κατά τις ανακριτικές αρχές, οι κατηγορούμενοι συγκρότησαν «στην Αττική, σε μη επακριβώς προσδιορισμένο χρόνο, πάντως τουλάχιστον από τις αρχές Αυγούστου 2023 έως τις 8 Αυγούστου 2023, από κοινού, επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα, αποτελούμενη από περισσότερα από τρία άτομα (εγκληματική οργάνωση)» και εντάχθηκαν σε αυτήν ως μέλη της, επιδιώκοντας, την τέλεση κακουργημάτων και πλημμελημάτων».

Οι ανακριτικές αρχές ανέφεραν επίσης πως «από τη βαρύτητα των πράξεων, την βιαιότητα κατά την τέλεση τους, τις περιστάσεις αυξημένης επικινδυνότητας για τη ζωή ή την σωματική ακεραιότητα, τα αίτια που ώθησαν τους δράστες σε αυτές τις πράξεις και την σοβαρή διασάλευσή της δημόσιας τάξης, «προκύπτει η αντικοινωνικότητα των κατηγορουμένων και σταθερή ροπή προς διάπραξη νέων εγκλημάτων στο μέλλον».

Οι εμπλεκόμενοι πριν τελέσουν τις αξιόποινες πράξεις για τις οποίες ερευνώνται, κατόπιν προσυνεννόησης, συγκεντρώνονταν ομαδικά σε «ασφαλή» για τους ίδιους σημεία, προκειμένου να μη γίνουν αντιληπτοί από περιπολούντες αστυνομικούς και οπαδούς αντιπάλων ομάδων. Στη συνέχεια «επιβιβάζονταν στο οχήματα τους, με τα οποία κινούμενα σε στοίχιση («κομβόι»), προσέγγιζαν χώρους συναθροίσης συνδέσμων φιλάθλων αντίπαλων σωματείων, σταθμεύοντάς αυτά σε παρακείμενες οδούς, πααραμένοντας αθέατα. Με την αποβίβαση τους, εφοδιάζονταν με μέσα ικανά και πρόσφορα, να προκαλέσουν κίνδυνο για την σωματική ακυρότητα τρίτων, ήτοι αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, πέτρες, κροτίδες, φωτοβολίδες, ρόπαλα, μαχαίρια κ.λπ. και εφορμούσαν πεζή στα γήπεδα – στόχους τους, προκαλώντας συμπλοκές και σωματικές βλάβες, ενώ ξεσπούσαν την καταστροφική τους μανία και σε σταθμευμένα οχήματα πέριξ αυτών».