Η οικογένεια του 16χρονου Ρομ Κώστα Φραγκούλη εκφράζει, μέσω των δικηγόρων της, την ικανοποίησή της για την εισαγγελική πρόταση που ζητά την παραπομπή του 34χρονου αστυνομικού σε δίκη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Ads

«Όπως είχαμε δηλώσει από την πρώτη στιγμή, η υπόθεση του Κωνσταντίνου Φραγκούλη αποτελεί πασίδηλα μια ανθρωποκτονία εκ δόλου από έναν ένστολο αστυνομικό σε βάρος ενός ανήλικου θύματος. Η εισαγγελική πρόταση καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης περί άμυνας, και επισημαίνει ότι ο κατηγορούμενος αστυνομικός επεδίωκε ή έστω αποδεχόταν τη θανάτωση του Κωνσταντίνου Φραγκούλη. Υπογραμμίζει ότι ο αστυνομικός προέβη σε πυροβολισμό εξουδετέρωσης, εμφορούμενος από αισθήματα οργής και εκδικητικότητας, αναδεικνύοντας παράλληλα το ρατσιστικό κίνητρο του αστυνομικού, καθώς όπως αναφέρει η πρόταση, γνώριζε από την πρώτη ότι καταδιώκει έναν ανήλικο Ρομά» δηλώνουν οι δικηγόροι Απόστολος Λύτρας και Θεόφιλος Αλεξόπουλος.

«Έχουμε ήδη καταθέσει εντός της δικογραφίας τεχνική έκθεση από την οποία προκύπτει ότι ο αστυνομικός σταμάτησε, στόχευσε και πυροβόλησε σε ευθεία βολή – αφαιρώντας εν ψυχρώ τη ζωή του Κωνσταντίνου Φραγκούλη. Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. εισαγγελέας προτείνει την παραπομπή του κατηγορούμενου αστυνομικού για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εκ δόλου σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, πρόταση που θεωρούμε δεδομένο ότι θα ακολουθήσει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης» καταλήγουν.

Υπενθυμίζεται ότι τα ξημερώματα της 5ης Δεκεμβρίου 2023, ο 16χρονος Ρομά έφυγε από βενζινάδικο στη Θεσσαλονίκη, χωρίς να πληρώσει τα 20 ευρώ που είχε βάλει στο αγροτικό του αυτοκίνητο. Τέσσερις αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ άρχισαν να τον καταδιώκουν, παρόλο που ο υπάλληλος του πρατηρίου καυσίμων ανέφερε στην Άμεση Δράση ότι δεν επιθυμούσε περαιτέρω ενέργειες.

Ads

Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, ένας εκ των αστυνομικών πυροβόλησε κατά του 16χρονου Ρομ δύο φορές, με τη μία σφαίρα να τον βρίσκει στο κεφάλι και τη δεύτερη να καρφώνεται σε πόρτα ξενοδοχείου.

Να αποδοθεί δικαιοσύνη ζητά ο πατέρας του 16χρονου

«Έχουν καταστραφεί τα πάντα. Δεν έχουμε καν ζωή μετά τον χαμό του Κώστα μας. Έμεινε πίσω η γυναίκα του, το κοριτσάκι του που ψάχνει τον μπαμπά της. Η οικογένειά μου δεν μπορεί να συνέλθει από αυτή την τραγωδία» δήλωσε ο Παύλος Φραγκούλης, στο GRTimes.

«Ναι η παραπομπή του αστυνομικού είναι η αρχή της δικαίωσής μας. Ο Κώστας δολοφονήθηκε και η ψυχή του για να ηρεμήσει θέλει να ακουστεί η αλήθεια και να αποδοθεί Δικαιοσύνη», κατέληξε ο κ. Φραγκούλης.