Το κατώφλι των δικαστηρίων της πρώην σχολής Ευελπίδων πέρασαν οι δύο συλληφθέντες για την εν ψυχρώ δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021, προκειμένου να απολογηθούν ενώπιον ανακριτή και εισαγγελέα.

Ads

Τα δύο αδέλφια 40 και 48 ετών κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συναυτουργία και οδηγήθηκαν, λίγο μετά τις 10:00, ενώπιον του 30ου ανακριτή για να δώσουν εξηγήσεις.

Πρώτος ξεκίνησε την απολογία του ο 48χρονος, ενώ ο 40χρονος αδερφός του βρέθηκε ενώπιον ανακριτή λίγο μετά τις 13:00. 

Σύμφωνα με την συνήγορό τους, Αθανασία Σταυρή, οι δύο κατηγορούμενοι αμφισβητούν τα στοιχεία που επικαλούνται οι αστυνομικές αρχές. Σε δήλωσή της σε τηλεοπτικό σταθμό χαρακτήρισε «ασύνδετα μεταξύ τους» όσα καταγράφονται στην δικογραφία σε βάρος των εντολέων της, αναφέροντας ότι τα δύο αδέλφια βρίσκονται ενώπιον της Δικαιοσύνης με «λογικά άλματα».

Ads

«Οι εντολείς αρνούνται με κάθε τρόπο την κατηγορία. Να πούμε και να αποσαφηνιστεί σχετικά με το παρελθόν των δύο αδελφών ότι δεν έχουν ποινικό παρελθόν με την έννοια των καταδικών. Έχουν λευκό ποινικό μητρώο», σημείωσε.

Στη δικογραφία, όπου περιγράφεται η δράση και άλλων προσώπων στην εκτέλεση του δημοσιογράφου, οι δύο κατηγορούμενοι φαίνεται να είχαν χρησιμοποιήσει λίγες ημέρες πριν την δολοφονία, καρτοκινητά τηλέφωνα -φαντάσματα, έχοντας βάλει σε παύση τα δικά τους. Παράλληλα φέρονται να είχαν λάβει μέτρα για τη διαφυγή τους από το σημείο που «γαζώθηκε» ο δημοσιογράφος  και πως είχαν μελετήσει το σημείο ιδιαίτερα προσεκτικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες στον ανακριτή στον οποίο έχει ανατεθεί η δικαστική διρεύνηση του εγκλήματος θα καταθέσουν ανωμοτί και δύο ακόμη άτομα, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στη σχετική δικογραφία, ενώ αύριο Πέμπτη 4/5.

Ανησυχία εντός ΕΛ.ΑΣ. για την ποινική κατάληξη της υπόθεσης

Αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ. καθώς και στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με πλήρη γνώση της εξέλιξης των ερευνών εγείρουν ερωτήματα αναφορικά με την ποινική κατάληξη της υπόθεσης.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της «Καθημερινής», οι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι από τη διετή έρευνα του Ανθρωποκτονιών προέκυψαν μεν ενδείξεις για την ταυτότητα των εμπλεκομένων ωστόσο, διατυπώνουν την άποψη πως το αποδεικτικό υλικό θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω με τη φυσική παρακολούθηση των υπόπτων και τη χρήση τεχνικών μέσων.

Μάλιστα, σημειώνουν ότι η απόφαση για την υποβολή του φακέλου πριν από μερικά εικοσιτετράωρα ελήφθη σε πολιτικό επίπεδο και δεν υπακούει σε αμιγώς αστυνομικά κριτήρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 40χρονος συλληφθείς είχε κληθεί το διάστημα Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2022 στην Ασφάλεια Αττικής. Συμμετείχε σε μια άτυπη συζήτηση με υψηλόβαθμο αξιωματικό του σώματος, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι σκοπός της κλήσης του στον 10ο όροφο της ΓΑΔΑ δεν ήταν τόσο η συλλογή πληροφοριών όσο η προσπάθεια της ΕΛ.ΑΣ. να εκπέμψει μήνυμα ότι παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στον κόσμο της Greek Mafia. Σε παρόμοιες συζητήσεις έχουν κληθεί να μετάσχουν αρκετά ακόμη πρόσωπα, για τα οποία υπήρχαν πληροφορίες ότι σχετίζονται με τον χώρο της νύχτας.

Αξιοσημείωτες είναι επίσης οι πληροφορίες που επικαλείται η «Εφ.Συν.», σύμφωνα με τις οποίες το μεγαλύτερο μέρος της δικογραφίας που δόθηκε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας στις εισαγγελικές αρχές ήταν έτοιμο από τις 22 Μαρτίου 2022, οπότε και είχαν ολοκληρωθεί όλες οι έρευνες των εργαστηρίων και οι αναλύσεις της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μετά από τριήμερη μελέτη η Εισαγγελία άσκησε τη δίωξη και ανέθεσε την περαιτέρω έρευνα στον ανακριτή, ο οποίος και εξέδωσε τελικά δύο μόνο εντάλματα σύλληψης.