Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες του Τμήματος Εγκλημάτων κατά ζωής της Ασφάλειας Αττικής για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, χτες το μεσημέρι έξω από το σπίτι του στον Άλιμο.

Ads

Με βασικό το σενάριο του συμβολαίου θανάτου, οι αρχές εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο οι εκτελεστές να προέρχονται από το εξωτερικό. Επίσης η αστυνομία φέρεται επίσης να έχει στα χέρια της βίντεο ντοκουμέντα με τους δύο δράστες, λίγο πριν τη δολοφονία έξω από το σπίτι του αστυνομικού συντάκτη.   

Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες η ΕΛ.ΑΣ. εξετάζει το ενδεχόμενο αυτός που υπέγραψε το συμβόλαιο θανάτου, να έφερε πληρωμένους εκτελεστές από το εξωτερικό, οι οποίοι αμέσως μετά το στυγερό έγκλημα, να έφυγαν από την Ελλάδα.

Όσον αφορά στα βίντεο ντοκουμέντα που έχει η Αστυνομία, έχουν καταγράψει μεταξύ άλλων τους δύο δράστες πάνω στη μηχανή, περίπου 300 μέτρα από το σημείο της επίθεσης. Από τις κινήσεις τους φαίνεται πως κάποιος τους ενημερώνει πως πλησιάζει το όχημα του δημοσιογράφου.

Ads

Το βίντεο προέρχεται από κάμερες ασφαλείας σπιτιού αλλά και καταστήματος και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καταγραφεί εικόνες και από τη διαφυγή τους. Αυτό που μένει πλέον να εξακριβωθεί είναι αν υπήρχαν και συνεργοί στο έγκλημα που ενημέρωναν τους δράστες για τις κινήσεις του δημοσιογράφου, ή αν οι εκτελεστές είχαν παγιδεύσει το όχημα με GPS για να το παρακολουθούν.

Δέκα σφαίρες και «καθαρό» όπλο

Δέκα ήταν οι σφαίρες που χτύπησαν τον Γιώργο Καραϊβάζ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης. Όπως αναφέρθηκε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ο δημοσιογράφος – σε μία απέλπιδα προσπάθεια – χρησιμοποίησε τα χέρια του για να προφυλαχθεί και έτσι, η μία από τις 10 σφαίρες τον βρήκαν στην παλάμη. Τα περισσότερα τραύματά του από τα πυρά ήταν στο θώρακα, όπου είχε 6 τραύματα, 2 τραύματα στο κεφάλι και ένα ακόμη στο λαιμό. Υπενθυμίζεται ότι από τον τόπο του εγκλήματος οι αστυνομικοί περισυνέλλεξαν 13 κάλυκες από πιστόλι των εννέα χιλιοστών, τρία θραύσματα βολίδων και τρεις παραμορφωμένες βολίδες.

Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκε και η πρώτη βαλλιστική έρευνα για το πιστόλι που χρησιμοποίησαν οι δράστες του εγκλήματος η οποία δείχνει πως το όπλο είναι «καθαρό» δηλαδή δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλη εγκληματική ενέργεια. Ωστόσο θα γίνει και δεύτερη έρευνα για να υπάρξει απόλυτη βεβαιότητα και θα σταλεί η έκθεση από τα εγκληματολογικά εργαστήρια στην Ασφάλεια.

Από μαρτυρίες για τους δύο δράστες, οι οποίοι επέβαιναν σε μηχανή μικρού κυβισμού, ο ένας – ο οοδηγός – φέρεται να φορούσε κράνος και σκούρα ρούχα, ενώ ο συνεπιβάτης, ο οποίος ήταν και αυτός που πυροβόλησε, φορούσε μαύρα ρούχα, χακί στρατιωτικό μπουφάν με κουκούλα, μαύρη μάσκα και μαύρα γυαλιά. Ο εκτελεστής πυροβόλησε τον Γιώργο Καραϊβάζ την ώρα που βγήκε από το αυτοκίνητό του και κατευθυνόταν προς το σπίτι του, ενώ κατέβηκε από το μηχανάκι και του έδωσε και τη χαριστική βολή. Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Καραϊβάζ επέστρεφε από το κανάλι Star όπου εργαζόταν, την ώρα που δέχτηκε τη δολοφονική επίθεση. 

► Διαβάστε επίσης: Παρασκήνιο και αναπάντητα ερωτήματα για τη δολοφονία Καραϊβάζ

Στο μικροσκόπιο τα ρεπορτάζ του

Οι αστυνομικοί παίρνουν καταθέσεις από τους οικείους του θύματος, για να διευκρινίσουν αν δεχόταν απειλές ή αν είχε εκμυστηρευτεί ότι ανησυχούσε για κάτι. Ταυτόχρονα μελετούν τα κείμενα που είχε γράψει τον τελευταίο καιρό στην ιστοσελίδα bloko.gr που διατηρούσε, σχετικά κυρίως με θέματα οργανωμένου εγκλήματος και διαφθοράς, προκειμένου να εξετάσουν αν κάποια από αυτά μπορεί να σχετίζονται με τη δολοφονική επίθεση. Επίσης οι αστυνομικοί έχουν πάρει το τηλέφωνο του αστυνομικού συντάκτη το οποίο ερευνάται για να διαπιστωθεί αν είχε κάποιες συνομιλίες που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ύποπτες, ενώ έχουν ζητήσει και άρση απορρήτου για να διαπιστώσουν αν υπήρξαν τηλεφωνικές επαφές στην περιοχή πριν και μετά το έγκλημα που να σχετίζονται με την υπόθεση.

Η δολοφονία του παραπέμπει σε δράση του υποκόσμου και όπως προαναφέρθηκε το βασικό σενάριο που εξετάζουν οι αρχές είναι αυτό του «συμβολαίου θανάτου» με τις έρευνες να στρέφονται σε υποθέσεις με τις οποίες είχε ασχοληθεί. Ωστόσο ο δημοσιογράφος, σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, δεν είχε αναφέρει ότι δεχόταν απειλές και δεν είχε υποβάλει ποτέ αίτημα για αστυνομική φύλαξη.

Σχολιάζοντας τη μαφιόζικη εκτέλεση, ορισμένοι υπενθύμισαν και την πρόσφατη, τον περασμένο Δεκέμβρη, δολοφονία του Δημήτρη (Καπέ) Καπετανάκη, εκ των πρωταγωνιστών του συνδικάτου του εγκλήματος, για τον οποίο ο Γιώργος Καραϊβάζ είχε καταθέσει στο παρελθόν ως μάρτυρας υπεράσπισης, εκφράζοντας μάλιστα δημόσια σε άρθρο του με τίτλο «Η εμπλοκή μου στο κύκλωμα διαφθοράς της ΕΛΑΣ – Αει στο διάολο κρετίνοι» τις «σχέσεις ειλικρίνειας» που είχαν αναπτύξει. Άλλοι υπενθύμισαν και την υπόθεση των δολοφονιών των Παπαχρήστου – Μάλαμα, για την οποία επίσης σε άρθρο με τίτλο «Γνωρίζει η ΚΥΠ τους δολοφόνους των Παπαχρήστου- Μάλαμα», σημείωνε με νόημα στο υστερόγραφό του: «Κατανοούμε πως με όλα όσα γράφουμε, απλώς … επιβαρύνουμε τη θέση μας. Ούτως ή άλλως και προφανώς γι αυτό μπήκαμε στη λίστα τους. Δεν θα αποχωρήσουμε οικειοθελώς με κανενός είδους συμβιβασμό ή υποστολή». 

Τον γύρο των ΜΜΕ κάνει και το απόσπασμα από άρθρο του στο σημείωνε: «μέσω δύο ατόμων από τον ποινικό χώρο γνώρισα την αφελή μέχρι τότε προσέγγιση μου, στο πως λειτουργεί το σύστημα. Μεγαλοεπιχειρηματίες, πολιτικοί, δημοσιογραφικά μεγαλοστελέχη, εκκλησία, αστυνομία, δικαιοσύνη, κακοποιοί. Περιπεπλεγμένοι σ’ ένα κύκλο δυναστείας».

Επίσης πολλοί αναφέρθηκαν και σε ρεπορτάζ του τελευταίου διαστήματος, όπως στο γεγονός πως είχε ασχοληθεί εκτενώς με το παρασκήνιο της υπόθεσης Λιγνάδη, επισημαίνοντας παραλείψεις και καθυστερήσεις των αρχών με «άνωθεν εντολές» για τη σύλληψη και τις έρευνες στο σπίτι του ηθοποιού και σκηνοθέτη, αλλά και της υπόθεσης της αστυνομικής φρουράς του Φουρθιώτη, υπογραμμίζοντας πως είχε «προνομιακούς συνομιλητές» εντός αστυνομίας, και γενικότερα συχνά αρθρογραφούσε στο bloko.gr και μιλούσε συχνά στην τηλεοπτική εκπομπή του Star που συμμετείχε για θέματα διαφθοράς. «Κάποιοι επέλεξαν να του κλείσουν το στόμα, να τον κάνουν να σταματήσει να γράφει τα κείμενά του, με σφαίρες. Τον εκτέλεσαν μπροστά στο σπίτι του», ανέφεραν οι φίλοι και συνεργάτες του από το bloko.gr.