Στην προβληματική αντιμετώπιση των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων από τους κρατικούς μηχανισμούς στην Ελλάδα, αλλά και της – συχνά αιματηρής -ανασφάλειας που βιώνουν στην κοινωνία, αναφέρεται η ευρωβουλευτής Sophie in ‘t Veld, σε ερώτησή της προς την Κομισιόν, με αφορμή το misgendering (πρακτική της χρήσης αντωνυμιών, άρθρων και γενικά λέξεων που απευθύνονται σε διαφορετικό φύλο από το φύλο του ατόμου στο/για το οποίο μιλάς) σε βάρος της Άννας, από την αστυνομία και τα ΜΜΕ, μετά τη δολοφονία της.

Ads

Η ερώτηση της Sophie in ‘t Veld προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

«Στις 10 Ιουλίου του 2023, μία τρανς γυναίκα δολοφονήθηκε άγρια στην Ελλάδα. Φέρεται να το είχε σκάσει από την Κούβα πριν από αρκετά χρόνια, λόγω της βίας και των διακρίσεων που βίωσε λόγω της ταυτότητας φύλου της. Ήταν ακτιβίστρια της τοπικής ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Η ελληνική αστυνομία και τοπικά μέσα τής αρνήθηκαν τον σεβασμό ως προς την ταυτότητα φύλου της, μετά τον θάνατό της, κάνοντας misgendering στις αναφορές για τον θάνατό της.
Με βάση αυτά,

Μπορεί η Κομισιόν να επιβεβαιώσει ότι είναι σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για να διαβεβαιώσει ότι γίνεται ευρεία έρευνα και εάν έχει προταθεί ευρωπαϊκή βοήθεια;

Μπορεί η Κομισιόν να απαντήσει αν θεωρεί πως το misgendering μίας δολοφονημένης τρανς γυναίκας αντίκειται στις ευρωπαϊκές αρχές και τον νόμο κατά των διακρίσεων αλλά και της ισότητας;
Ευρωπαϊκή έρευνα του 2020, έδειξε πως η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στην Ελλάδα και ειδικά οι τρανς, αντιμετωπίζουν περισσότερη βία, συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και σπάνια νιώθουν ασφάλεια να κάνουν καταγγελίες στην αστυνομία. Έχει υπάρξει άλλη μία δολοφονία ακτιβιστή υπέρ των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Τι έχει κάνει η Κομισιόν έκτοτε για να θέσει το θέμα στις ελληνικές αρχές ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες ασφαλείας για τους ΛΟΑΤΚΙ+;»