Με ομόφωνη απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ που πυροβόλησε θανάσιμα στο κεφάλι τον 16χρονο Κώστα Φραγκούλη στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, μετά την απολογία του για την συμπληρωματική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.

Ads

Είχε προηγηθεί ανάλογη απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, που είχε άρει τη διαφωνία μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα για την προφυλάκισή του ή μη, μετά την αρχική του απολογία για την απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, προκαλώντας το περί κοινού δικαίου αίσθημα.

Στη σημερινή συμπληρωματική απολογία του ο κατηγορούμενος επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι ενήργησε σε καθεστώς νόμιμης άμυνας, λόγω του κινδύνου που – όπως υποστήριξε – διέτρεχαν οι συνάδελφοί του και πως δεν είχε σκοπό τα σκοτώσει τον 16χρονο.

Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ» σημείωνε, για την προηγούμενη απόφαση, πως «το γεγονός ότι ένας αστυνομικός που πυροβόλησε έναν ανήλικο, παραβλέποντας κάθε κανόνα εμπλοκής, δεν θεωρείται ύποπτος τέλεσης νέων εγκλημάτων, όπως επίσης και η μη διερεύνηση, για ακόμα μια φορά, του ρατσιστικού κινήτρου είναι σημεία που μας προβληματίζουν και στα οποία θα συνεχίσουμε να επιμένουμε».

Ads

Υπενθυμίζεται ότι η καταδίωξη ξεκίνησε επειδή ο 16χρονος έβαλε βενζίνη αξίας 20 ευρώ και έφυγε από το πρατήριο χωρίς να πληρώσει το αντίτιμο.