Κατά την Die Welt η σημερινή σύναξη του Club Med στην Αθήνα είναι «μια συνάντηση για την οποία η Μέρκελ πρέπει να τρέμει». Οπως και για «το σύνθημα της συνάντησης που καθόρισε ο Αλέξης Τσίπρας – ανάπτυξη ή λιτότητα».
Κατά το Μαξίμου, η ευρωμεσογειακή σύνοδος κορυφής «δεν στοχεύει στη δημιουργία ενός «μετώπου του Νότου σε αντιπαράθεση με τον Βορρά» αλλά «στη διαμόρφωση ενός νέου οράματος για την Ε.Ε.».
Και κατά τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, όπως το έθεσε στη συνέντευξή του στη Le Monde, «στόχος δεν είναι να φτάξουμε μια ομάδα βασισμένη στη διαίρεση. Αντιθέτως, επιθυμούμε να ευνοήσουμε μια κοινή προσέγγιση, υπέρ των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας και της Μεσογείου που αντικειμενικά έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση».
«Έχουμε», είπε, «σήμερα έναν Βορρά που συσσωρεύει πλεονάσματα και έναν Νότο που υποφέρει από την ύπαρξη μεγάλων ελλειμμάτων. Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή σύγκλιση, όσο υπάρχουν τέτοιες ανισότητες. Στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να κυριαρχούν οι χώρες Visegrad».
Ενα… ευνοϊκό αεράκι για το Club Med
Κάπου ανάμεσα σ’ αυτές τις τρεις προσεγγίσεις, μπορεί όντως κάτι νέο να γεννιέται σήμερα στην Αθήνα. Σίγουρα δεν συντελείται επανάσταση. Επίσης σίγουρα, δεν θα αλλάξει η Ευρώπη, ούτε θα αποκαθηλωθεί το δόγμα Μέρκελ ένα μεσημέρι του Σεπτέμβρη στο Ζάππειο.
Ομως, ένα «ευνοϊκό αεράκι» μπορεί να φυσά, όπως επίσης έγραψε η Die Welt προσδιορίζοντας και το πλαίσιο στο οποίο γίνεται η σύνοδος κορυφής των «6» στην Αθήνα: «Οι χώρες του “Club Med” φαίνεται πως έχουν απάντηση στα προβλήματα της Ευρώπης: λιγότερη λιτότητα, περισσότερη αλληλεγγύη, περισσότερη συνευθύνη. Θέλουν περισσότερη Ευρώπη. Θέλουν μια Ευρώπη στην οποία ισχυρότερες χώρες όπως η Γερμανία να έλκουν τις πιο αδύναμες. Θέλουν μιαν άλλη Ευρώπη», έγραψε, επισημαίνοντας με νόημα: «Οι ισορροπίες στην Ευρώπη μετατοπίζονται. Ο άξονας Παρισιού – Bερολίνου είναι εύθραυστος, εκείνοι οι οποίοι έδιναν τον τόνο παλαιότερα απειλούνται να βγουν από την πορεία τους. Διαμορφώνονται νέες συμμαχίες. Η Γαλλία αναζητά άλλους εταίρους. Η σύνοδος κορυφής της Αθήνας είναι μόνο μια πρόγευση»…
Τί θα ζητήσουν οι «6» από τη Μέρκελ
Σ’ αυτή την «πρόγευση των Αθηνών» οι 6 ηγέτες του Club Μed (μαζί με τον εκπρόσωπο του υπηρεσιακού Ραχόι) προσέρχονται με πολύ συγκεκριμένη ατζέντα και στόχευση. Φρανσουά Ολάντ, Ματέρο Ρέντσι, Αντόνιο Κόστα, Τζόζεφ Μουσκάτ (πρωθυπουργός Μάλτας), Νίκος Αναστασιάδης και Αλέξης Τσίπρας θα υπογράψουν μια κοινή διακήρυξη με την οποία θα ζητούν «περισσότερες επενδύσεις» και «προστασία του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου», «βέλτιση χρήση της ευελιξίας εντός των ευρωπαϊκών κανόνων» και «διασφάλιση του κοινωνικού κεκτημένου της Ευρώπης».
Εν ολίγοις, οι 6 θα ζητήσουν στροφή από το δόγμα της λιτότητας στο δόγμα της ανάπτυξης, χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας και επιστροφή στο ανθρωποκεντρικό μοντέλο της Ευρώπης.
Η χαλάρωση της λιτότητας και η σφήνα Γιούνκερ
Η συγκυρία στην οποία επιλέγουν να θέσουν αυτό το αίτημα δεν είναι καθόλου τυχαία. Πόσο μάλλον, αφού έρχεται σχεδόν ταυτόχρονα με την αποκάλυψη του Politico ότι και ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι έτοιμος να προτείνει χαλάρωση της λιτότητας και του Συμφώνου Σταθερότητας, με εξαίρεση των δαπανών για την ανάπτυξη και την εκπαίδευση από τον υπολογισμό του ελλείμματος.
Είναι βέβαιο πως ούτε το αίτημα των «6» Νότιων, ούτε η πρόταση Γιούνκερ θα ηχήσουν ευχάριστα στο Βερολίνο. Οπως εξίσου βέβαιο είναι ότι οι όποιες αλλαγές στο ευρωπαϊκό μοντέλο και το οικονομικό δόγμα της Ε.Ε. θα είναι αργές και θα περάσουν μέσα από μακρές ζυμώσεις και παζάρια.
Δεν γίνονται εκλογές μόνον στη Γερμανία…
Το κακό νέο, άλλωστε, είναι πως στην πράξη κάθε πολιτική κίνηση στην Ευρώπη έχει ήδη παγώσει επειδή η Γερμανία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο – και, δη, σε μια δυσμενή προεκλογική περίοδο για τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε.
Το καλό νέο είναι πως εκλογές δεν γίνονται μόνον στην Γερμανία, όπως επίσης επεσήμανε στον Monde ο Αλέξης Τσίπρας: «Υπάρχουν», είπε, «στην Ευρώπη 27 δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις. Δεν γίνονται εκλογές μόνο στη Γερμανία! Θα πρέπει συλλογικά να αποφασίσουμε αν είμαστε μια Ευρωπαϊκή Ένωση ή μια Γερμανική Ευρώπη».
Στην πραγματικότητα, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία και πιθανότατα και η Ιταλία βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε παράλληλη πορεία προς δύσκολες εθνικές κάλπες. Με σκληρά διακυβεύματα παντού, με ανοιχτές πληγές από την κρίση της λιτότητας και με διαφορετικά συμφέροντα. Εξ αυτών, οι ηγέτες των τριών θα βρίσκονται σήμερα στην Αθήνα. Και η Μέρκελ θα τους παρακολουθεί, εαν όχι με αγωνία, σίγουρα με ενδιαφέρον από το Βερολίνο…
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >