Είτε ως τυχαίο γεγονός, είτε ως επιλογή, το μήνυμα του Αντώνη Σαμαρά ήρθε μία ημέρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν. Και έβαλε ευθέως κατά της πολιτικής των ανοιχτών διαύλων με την Τουρκία την οποία επιχειρεί να ανακτήσει η κυβέρνηση στην πιο δύσκολη ίσως φάση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά το 1974.

Ads

«Διάλογο με πειρατές δεν κάνει κανείς», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξή του στα «Νέα» και αυτή δεν ήταν η μόνη ευθεία βολή του κατά του Μαξίμου για τα ελληνοτουρκικά.

«Πριν κάτσεις στο τραπέζι, ο απέναντι πρέπει και να σε υπολογίζει και να σε σέβεται», λέει ο πρώην πρωθυπουργός στην ίδια συνέντευξη, η οποία στην πραγματικότητα δεν είναι παρά ένα ακόμη «μανιφέστο Σαμαρά», αυτή τη φορά για τα εθνικά θέματα και την εξωτερική πολιτική.

Κατά τον άνθρωπο που μετείχε στα συλλαλητήρια κατά της συμφωνίας των Πρεσπών και πλειοδότησε στις τότε ιαχές των εθνικο-πατριωτών περί «προδοσίας», η μόνη απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα είναι «να λειτουργήσει η ελληνική αποτροπή». Για το πως εννοεί ο ίδιος αυτή την αποτροπή, λέει ότι πρέπει «να τους πείσουμε ότι αν έμπρακτα παραβιάσουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι για όλα! Και ‘έτοιμοι’ και ‘αποφασισμένοι’». Εδώ δε ο Αντώνης Σαμαράς δείχνει ως υπόδειγμα άσκησης αυτής της αποτρεπτικής εξωτερικής πολιτικής τις πρόσφατες δηλώσεις του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου – «όποιος πατήσει ελληνικό έδαφος, πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε ποιος είναι» -, οι οποίες είχαν προκαλέσει έντονη δυσφορία στο υπουργείο Εξωτερικών και είχαν φέρει σε αμήχανη θέση το Μαξίμου. Κατά τις πληροφορίες μαλιστα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε δεχτεί συστάσεις απο το πρωθυπουργικό επιτελείο να είναι πιο προσεκτικός στο εξής.

Ads

Βολή προς το Μαξίμου ήταν και η αιχμή για υποχωρητική στάση προς την Τουρκία απο την κυβέρνηση Μητσοτάκη – μια αιχμή που αποτυπώνεται στη δήλωσή του ότι «τώρα, η Τουρκία να γκριζάρει το μισό Αιγαίο». 

«Επί των ημερών μας», πρόσθεσε, «οι προκλήσεις της Τουρκίας μειώθηκαν στο ελάχιστο. Στο ελάχιστο! Κάποιος λόγος πρέπει να υπάρχει. Έτσι; Βλέπετε, εγώ δεν συζητάω γενικώς και θεωρητικώς περί ‘αποτροπής’. Την εφάρμοσα στην πράξη! Και δούλεψε…».

Και για να γίνει το μήνυμα ακόμη πιο καθαρό έβαλε και κατά όσων «φλέγονται από επιθυμία να εμπλακούν σε ‘διάλογο’ με τους πραγματικούς εθνικιστές – στην Τουρκία!», ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις και για πτυχές της συμφωνίας για την ΑΟΖ με την Ιταλία.

Σημειώνεται ότι προειδοποιητικά μηνύματα πριν απο το «μανιφέστο» Σαμαρά είχε στείλει απο την περασμένη εβδομάδα με δική του συνέντευξη ο σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης, κινούμενος ακριβώς στην ίδια γραμμή της ισχυρής αποτροπής και του «μη διαλόγου».

«Υπάρχουν», έλεγε ο κ. Λαζαρίδης,, «πολλοί “σύμβουλοι” και παρασύμβουλοι και “ειδικοί” και “εμπειρογνώμονες” που εκπέμπουν περίεργα μηνύματα.Του τύπου: “είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε διαπραγματεύσεις από θέσεις αδυναμίας, πιέστε μας κι άλλο”! Κι αυτά κάνουν κακό. Ενθαρρύνουν την επιθετικότητα της άλλης πλευράς».

Σημειώνεται επίσης ότι η συνέντευξη Σαμαρά στα «Νέα» ήρθε την ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας εξέφραζε, μέσω ΣΚΑΙ, την ελπίδα το τηλεφώνημα Μητσοτάκη – Ερντογάν να γίνει «αφετηρία προς την κατεύθυνση του να μην έχουμε ένταση».

«Βασικό και μόνο σημείο που υπάρχει μεταξύ των δυο χωρών είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών γι’ αυτό χρειάζεται έμπρακτη αποκλιμάκωση», είπε  ο κ. Πέτσας.
Είναι προφανές όμως ότι η «αποκλιμάκωση» ορίζεται μάλλον με  διαφορετικό τρόπο απο τον νυν και τον πρώην πρωθυπουργό. Όπως είναι επίσης προφανές ότι το επόμενο, κρίσιμο διάστημα για τα ελληνοτουρκικά θα περιλαμβάνει και κλιμάκωση της επιχείρησης κηδεμονίας του Μαξίμου απο τον Αντώνη Σαμαρά.