Νέες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση της κατανομής της καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι» και «Μένουμε Ασφαλείς», ύψους 20 εκατ. ευρώ, μετά την ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και τη σχετική απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ο οποίος τελικά έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τα ΜΜΕ που συμμετείχαν στην καμπάνια

Ads

Στη λίστα βρίσκονται, μεταξύ άλλων, blog συμφερόντων του παρουσιαστή και “βασικού εκπροσώπου” της trashTV, Μένιου Φουρθιώτη, ( protieidisinews.blogspot.com) που δημιουργήθηκε το Μάιο, είναι κενό από περιεχόμενο και ξεκίνησε να τροφοδοτείται μεταχρονολογημένα το μεσημέρι της Τετάρτης μετά τη δημοσίευση της λίστας. Μάλιστα διαφήμιση πήρε και το apokaliptikalive.gr, το οποίο απλώς δεν υπάρχει και γίνεται redirect στο apodikseislive.gr, ένα σάιτ που προμοτάρει την εκπομπή του «αποκαλυπτικά live» του Φουρθιώτη. Διαφήμιση δόθηκε και σε σάιτ που δεν λειτουργεί και διαθέτει προς πώληση το domain (menta.gr). Στη λίστα βρίσκεται και το σάιτ του Κυριάκου Βελόπουλου (voicenews.gr) που εμπορεύεται διάφορα αμφιλεγόμενα προϊόντα ή άλλα, όπως το diavouleusi.gr, το οποίο δεν έχει ψηφιακό ίχνος από το Δεκέμβρη. Επίσης υπάρχουν και σάιτ της ομογένειας, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα σχετικά με τη χρησιμότητα της προβολής της καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι» στους ομογενείς στις ΗΠΑ. 

Η εφημερίδα Documento, που αποκλείστηκε από την καμπάνια, και ο εκδότης της Κώστας Βαξεβάνης εξαπέλυσαν επίθεση στον Υφυπουργό και κυβερνητικό εκπρόσωπο, καταγγέλλοντας ότι υλοποιεί κεντρική επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου για οικονομικό αποκλεισμό της εφημερίδας και των σάιτ documentonews.gr και koutipandoras.gr, θεωρώντας ανεπιθύμητο τον εκδότη και τη δημιοσιογραφική του ομάδα. 

Από την πλευρά του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε μια απάντηση που προκάλεσε επιπλέον αντιδράσεις, υποστήριξε πως τα κριτήρια επιλογής ήταν η τήρηση από τα ΜΜΕ των αρχών «της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας, της ηθικής και δεοντολογίας, συνεκτιμώμενης της αξιοπιστίας των μέσων αναφορικά με τη μη αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων (fake news) και τη μη πρόκληση σύγχυσης στο κοινό». Παράλληλα υπεραμύνθηκε των επιλογών ως μη κομματικών, αναφέροντας ότι στο πρόγραμμα συμμετείχαν τα κομματικά μέσα του ΣΥΡΙΖΑ και ΜΜΕ που ασκούν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση. 

Ads

Απαντώντας σε άρθρο του ο Κ. Βαξεβάνης κατηγόρησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι έχει αναλάβει την αποστολή του αποκλεισμού του και παίζει ρόλο «τιμητή δημοσιογραφίας και κήνσορα της δεοντολογίας», κάνοντας αξιολογικές κρίσεις για ΜΜΕ και δημοσιογράφους  και ότι  αναφέρεται σε κριτήρια αξιοπιστίας και μη διασποράς fake news, ενώ ανάμεσα στα site της λίστας βρίσκεται και αυτό του Κυριάκου Βελόπουλου,  των “επιστολών του Ιησού”. 

Παράλληλα ασκεί έντονη κριτική γιατί δόθηκαν στη δημοσιότητα μόνο τα ΜΜΕ, αρκετά από τα οποία ανύπαρκτα ή αμφισβητούμενης αναγνωσιμότητας, αλλά όχι τα ποσά που κατανέμονται από τα συνολικά 20 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν για την καμπάνια ενημέρωσης. Όπως αναφέρθηκε μετά τη δημοσίευση της λίστας τα τρία ΜΜΕ (Documento, documentonews.gr και koutipandoras.gr) έχουν προσφύγει νομικά κατά παντός υπευθύνου για τον αποκλεισμό τους.  

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στην εφημερίδα Documento Α. Λιακόπουλος προχώρησε σε καταγγελία και στην ΕΣΗΕΑ. Στην καταγγελία του κάνει εκτενή αναφορά στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, για τον οποίο αναφέρει πως «ομολογεί ότι πράγματι υπάρχουν ΜΜΕ τα οποία αποκλείστηκαν από την καμπάνια, με κριτήρια μάλιστα “αντικειμενικότητας”, “αμεροληψίας”, “αξιοπιστίας”, “ηθικής” και τήρησης της “δεοντολογίας”, τα οποία κριτήρια μάλιστα εισάγει αυθαίρετα χωρίς κανένα νόμιμο έρεισμα εφόσον δεν γίνεται αναφορά σε αυτά στις σχετικές ΚΥΑ. Σας αποστέλλω τον πλήρη αναλυτικό κατάλογο των 1.232(!) Μέσων που συμπεριλήφθηκαν στην καμπάνια, ώστε να μπορέσει και ο ουδέτερος και καλόπιστος παρατηρητής να εκτιμήσει πώς εφαρμόζονται στην πράξη αυτά τα υψηλά κριτήρια».

«Στην πραγματικότητα αυτό που δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι ότι η εκτελεστική εξουσία είναι αρμόδια να κρίνει το δημοσιογραφικό έργο, πραγματοποιώντας πλήρη αντιστροφή και καταργώντας ουσιαστικά τον ρόλο της δημοσιογραφίας ως μέσο ελέγχου της αυθαιρεσίας της εξουσίας εν γένει. Επιπλέον, οι μομφές αυτές στρέφονται άμεσα και κατά των δημοσιογράφων που εργάζονται στο Μέσο καθώς πλήττουν και τη δική τους αξιοπιστία και κύρος. Κατά τη γνώμη μου πρόκειται για κραυγαλέο δείγμα νοοτροπίας ολοκληρωτισμού και χειραγώγησης του Τύπου που υπερβαίνει το κομματικό πεδίο και αφορά τον δημοσιογραφικό κλάδο στο σύνολό του. Ουσιαστικά πλήττει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελευθεροτυπίας. Στο πλαίσιο της υποχρέωσής της να προστατεύει την ανεξαρτησία στην άρθρωση δημοσιογραφικού λόγου, η ΕΣΗΕΑ οφείλει να καταδικάσει απερίφραστα τις κυβερνητικές προσπάθειες για έλεγχο του Τύπου, όποια προβιά κι αν ενδύονται», τονίζει.