Σε νέο αδιέξοδο οδηγήθηκε η σημερινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου και του υπουργού Οικονομικών Ευκλειδη Τσακαλώτου με τους θεσμούς για το ασφαλιστικό.

Ads

Αγκάθι για την επίτευξη συμφωνίας παραμένουν οι επικουρικές συντάξεις, με ανώτατη κυβερνητική πηγή να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «αν ήταν μόνο η Κομισιόν θα κλείναμε συμφωνία. Το ΔΝΤ όμως θέλει αίμα». Συμφωνία υπήρξε ωστόσο για τα ποσοστά αναπλήρωσης.

«Όλο το πακέτο των επικουρικών παραμένει ανοιχτό, γιατί μας ζητούν πολύ μεγαλύτερες περικοπές από αυτές που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας, εξερχόμενος της συνάντησης. Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης έχουν «κλειδώσει», ενώ έχουν κλείσει τα θέματα της εθνικής σύνταξης. Συγκεκριμένα, έχει συμφωνηθεί το ύψος της στα 384 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης, ενώ διαβεβαιώνεται ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση των κύριων συντάξεων.

Τι ζητούν οι δανειστές και τι προτείνει η κυβέρνηση

Ads

Οι δανειστές εμφανίζονται αμετακίνητοι αναφορικά με την κάλυψη του κενού των 700 εκατ. ευρώ υπέρ του ενιαίου επικουρικού ταμείου. Ζητούν το δημοσιονομικό κενό των 700 εκατ. ευρώ να καλυφθεί εξ’ολοκλήρου από τις μειώσεις των καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων, πράγμα που σημαίνει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να μεταφραστεί σε μία μείωση που μεσοσταθμικά θα αγγίξει το 21%-23%, ποσοστό που απειλεί το πλέγμα ασφαλείας  για τους συνταξιούχους με μηνιαίο εισόδημα έως 1400 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής).

Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της αντιπροτείνει το δημοσιονομικό κενό των 700 εκατ. ευρώ να καλυφθεί κατά 300 εκατ. από την περικοπή των πολύ υψηλών συντάξεων, κατά άλλα 300 εκατ. από την αύξηση των εισφορών και κατά 100 εκατ. ευρώ από την αξιοποίηση των αποθεματικών του ταμείου.

Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας μάλιστα επισήμαιναν χθες, ότι ακόμη κι αν η ελληνική πλευρά αποδεχθεί μεγαλύτερες μειώσεις, χωρίς τις δύο άλλες παραμέτρους (εισφορές και περιουσία) το έλλειμμα δεν καλύπτεται. Κι εδώ έρχεται ένα ακόμη «αγκάθι» που χωρίζει τις δύο πλευρές από την επίτευξη συμφωνίας, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει στην εφαρμογή της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος».

Συμφωνία στα ποσοστά αναπλήρωσης

Η ελληνική πρόταση για τα ποσοστά αναπλήρωσης έγινε, στον αντίποδα, δεκτή από τους εκπροσώπους των θεσμών.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο τα νούμερα που εγκρίθηκαν τελικά είναι καλύτερα από την πρόταση που περιγραφόταν στη τελευταία επιστολή του ΔΝΤ προς το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Εργασίας οι συντελεστές αναπλήρωσης όσων συνταξιοδοτηθούν μετά την ψήφιση του νόμου, θα διαμορφωθούν ως εξής:

•  για 15 χρόνια ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης ανέρχεται σε 11,55%,
• φθάνει στο 40,7% για τα 40 χρόνια ασφάλισης και
•  ξεπερνά το 45% για τα 42 έτη εργάσιμου βίου.

Προς έκτακτο Eurogroup

Μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχουν ακόμη αποκλίσεις τόσο στα φορολογικά όσο και στο ασφαλιστικό, ωστόσο στόχος παραμένει να γεφυρωθούν άμεσα οι διαφωνίες και να συνταχθούν δύο ξεχωριστά κείμενα συμφωνίας, ένα με τους Ευρωπαίους και ένα με το ΔΝΤ.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε ότι δεν αποκλείεται έκτακτο Eurogroup στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, στην περίπτωση που δεν υπάρξει λύση έως τις 22 Απριλίου.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν τον προβληματίζουν δηλώσεις και αναφορές για παράταση των συζητήσεων έως Ιούνιο, τόνισε ότι με όσους έχει μιλήσει στοχεύουν σε λύση έως την προαναφερθείσα ημερομηνία.

Η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς θα συνεχιστεί την Κυριακή.