Στιγμές απείρου «σουρεαλιστικού» κάλλους εκτυλίχθηκαν κατά τη διαδικασία έγκρισης της 5ης δόσης του δανείου από το ΔΝΤ την Παρασκευή. Αιτία; Η αδυναμία αποπληρωμής ενός δανείου του Δήμου Ζωγράφου, που έχει χαρακτηριστεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο ως «μη νόμιμο», και η μη πληρωμή των δόσεων ενός δανείου του Δήμου Αχαρνών, ύψους 35 εκ. ευρώ. Οι υπηρεσίες του ΔΝΤ αναζητούσαν μέσω των ελληνικών αρχών τους δημάρχους, ένας εκ των οποίων δεν σήκωνε το τηλέφωνο καθώς ήταν σε γάμο.

Ads

Όταν το ΔΝΤ εντόπισε όταν τα εν λόγω δάνεια των δύο δήμων ζήτησε να προχωρήσει η πληρωμή για να καλυφθεί το τυπικό σκέλος και να εγκριθεί η δόση. Όμως το υπουργείο Οικονομικών για να εκδώσει το ένταλμα έπρεπε να ξέρει τι χρωστά κάθε δήμος και ποιες δόσεις ήταν απλήρωτες.

Επρόκειτο για δάνεια που είχαν συναφθεί από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές: Για τον δήμο Αχαρνών το δάνειο ήταν ύψους 40 εκατ. ευρώ και είχαν εκταμιευθεί τα 3. Το δάνειο έχει συναφθεί την περίοδο 2002-2006 επί δημαρχίας Σ. Στριφτού. Ο δήμος, αν και ήταν υπερχρεωμένος, κατάφερε να πάρει δάνειο το 2004 ύψους 35 εκατ. ευρώ από την αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs, και για το συγκεκριμένο δάνειο υπήρξε και έγκριση από τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών. Η τράπεζα δεν ζήτησε εμπράγματες εγγυήσεις, ωστόσο οι διαδικασίες σύναψης του δανείου ήταν νόμιμες.

Όμως, τη διετία 2004-2006 στο Δήμο Αχαρνών δημιουργήθηκαν δημοτικές επιχειρήσεις και αυξήθηκαν κατά εκατοντάδες οι υπάλληλοι αυτών των δημοτικών επιχειρήσεων. Πολιτικοί αντίπαλοι του τότε δημάρχου μιλούν για ευνοιοκρατικές προσλήψεις ψηφοφόρων του στο δήμο. Μάλιστα κάνουν λόγο για περισσότερους από 2.000 υπαλλήλους που πληρώθηκαν με τα λεφτά του δανείου, όταν στο δήμο απασχολούνταν μόνο 367 μόνιμοι υπάλληλοι.

Ads

Τελικά, το ελληνικό Δημόσιο κάλυψε την άμεση οφειλή του Δήμου Αχαρνών (4,7 εκατ. ευρώ).

Πρόβλημα υπάρχει, ωστόσο, με το δάνειο του δήμου Ζωγράφου, αφού όπως διαπιστώθηκε δεν είχε γίνει προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και ως εκ τούτου η δανειακή σύμβαση θεωρείται παράνομη. Έτσι ο νυν δήμαρχος αρνείται να το πληρώσει. Το δάνειο το είχε λάβει ο δήμος από αυστριακή τράπεζα επί δημαρχίας του Γ. Καζάκου ήταν ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Δήμος Ζωγράφου είχε συνάψει το συγκεκριμένο δάνειο το 2006 με σκοπό να καλύψει παλαιότερες δανειακές του υποχρεώσεις μέχρι του ποσού των 5,5 εκατ. ευρώ.