«Το ελληνικό χρέος πρέπει να γίνει βιώσιμο για να εμπλακεί το ΔΝΤ ενεργά στο νέο πρόγραμμα», διαμήνυσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ταμείου. Επέκταση της περιόδου χάριτος των δανείων που έχει δώσει η ευρωζώνη στην Ελλάδα στα 30 χρόνια και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των εν λόγω δανείων έως και τα 80 χρόνια φέρεται να είναι η σκέψη του ΔΝΤ.

Ads

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ταμείου, ο οποίος μίλησε στο Reuters υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, το ΔΝΤ εκτιμά ότι μία μαζική αναδιάρθρωση χρέους για την Ελλάδα δεν είναι «τέχνασμα», αλλά θα έδινε ανάσα δεκαετιών στη χώρα για να μεγεθυνθεί η οικονομία της.

Σε τηλεδιάσκεψη που έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες και κατά την οποία παρουσιάστηκε η αναθεωρημένη έκθεση του ΔΝΤ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το στέλεχος του ΔΝΤ ξεκαθάρισε πως το δημόσιο χρέος της Ελλάδας έχει γίνει εξαιρετικά μη βιώσιμο και πως πλέον απαιτείται ελάφρυνσή του μέσα από γενναία επιμήκυνση των δανείων που έχει παράσχει, αλλά και θα παράσχει, στην Ελλάδα η ζώνη του ευρώ.

Όπως είπε από την προκαταρκτική αξιολόγηση των τριών θεσμών προκύπτει ότι οι συνολικές ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας, από σήμερα μέχρι τα τέλη του 2018, θα αυξηθούν στα 85 δισ. ευρώ, τονίζοντας ότι το ελληνικό χρέος που έχει συγκεντρωθεί πλέον στα χέρια των ευρωπαϊκών μηχανισμών είναι τόσο μεγάλο που οι ιδιώτες αποθαρρύνονται να επενδύσουν στην Ελλάδα. «Πρέπει να μειωθεί το χρέος σε επίπεδα που ο ιδιωτικός τομέας να ενδιαφερθεί για το ελληνικό χρέος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ads

Το ίδιο στέλεχος, αν και αποσαφήνισε πως η επιλογή μεταξύ των διαφόρων μεθόδων για την διευθέτηση του χρέους είναι κάτι που πρέπει να γίνει από την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους της, ωστόσο άφησε να εννοηθεί πως το ΔΝΤ θεωρεί ως ενδεδειγμένη λύση την επέκταση των ωριμάνσεων και της περιόδου χάριτος.

Ο ίδιος αποσαφήνισε πως χρειάζεται «διπλασιασμός» της περιόδου χάριτος (grace period) και των λήξεων (amortization period) σε σχέση με τα όσα πρότεινε το ΔΝΤ στο προσχέδιο της έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που είχε παρουσιάσει στις 2 Ιουλίου 2015. Εκείνη η έκθεση μιλούσε για περίοδο χάριτος 20 ετών και αποπληρωμή του χρέους σε 40 χρόνια, διευκρινίζοντας αργότερα ότι μιλάει για περίοδο χάριτος 30 ετών και αποπληρωμής 80 ετών.

Ο ίδιος αποσαφήνισε πως το ΔΝΤ δεν μπορεί βάσει του καταστατικού του να εμπλακεί σε πρόγραμμα μέχρι να αποπληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της Ελλάδας προς το Ταμείο.

Ο Λιου ταξιδεύει Ευρώπη για την Ελλάδα

Επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους θα έχει ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου για το πρόγραμμα – γέφυρα χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Ο Τζακ Λιού θα βρίσκεται σήμερα Τετάρτη στη Φραγκφούρτη όπου θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Την επομένη θα πάει στο Βερολίνο, όπου θα συζητήσει το «ελληνικό πρόβλημα» με τον Γερμανό ομόλογό του Βολφγκανγκ Σόιμπλε και στη συνέχεια στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Αμερικανός υπουργός επιθυμεί να συζητήσει «την πορεία της Ελλάδας προς τα εμπρός μέσα στην Ευρωζώνη». Σύμφωνα με πληροφορίες ενδιαφέρεται να συζητήσει το επείγον θέμα της χρηματοδότησης-γέφυρας προς την Ελλάδα, όπως και την ανάγκη για αναδιάρθρωση του χρέους.