Μία μόλις ημέρα προτού η Ελλάδα καταβάλει το ποσό των 462 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στοιχεία που έφερε στο φως η οργάνωση «Jubilee Debt» αποκαλύπτουν πως από το 2010 το Ταμείο έχει αποκομίσει 2,5 δισ. ευρώ ως κέρδος από τα δάνειά του προς την Ελλάδα.

Ads

Όπως σημειώνει η οργάνωση, εάν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ, το κέρδος αυτό θα ανέλθει σε 4,3 δισ. ευρώ μέχρι το 2024.

Σύμφωνα, πάντα, με τα στοιχεία της Jubilee Debt, το ΔΝΤ χρεώνει ένα αποτελεσματικό επιτόκιο ύψους 3,6% στα δάνειά του προς την Ελλάδα. Αυτό απέχει κατά πολύ περισσότερο σε σύγκριση με το επιτόκιο που το Ταμείο χρειάζεται ώστε να ικανοποιήσει όλα του τα έξοδα, ήτοι περίπου 0,9%.  Εάν αυτό ήταν το πραγματικό επιτόκιο βάσει του οποίου θα έπρεπε να αποπληρώνει τα δάνειά της προς το ΔΝΤ από το 2010, τότε θα είχε ξοδέψει 2,5 δισ. ευρώ λιγότερα σε ό,τι αφορά τις πληρωμές της.

Από το δανεισμό σε όλες τις χώρες που βρέθηκαν αντιμέτωπες με την κρίση χρέους την περίοδο 2010-2014, το ΔΝΤ αποκόμισε συνολικά κέρδη ύψους 8,4 δισ. ευρώ, με πάνω από το 1/4 από αυτά να προέρχονται από την Ελλάδα. Όλα αυτά τα χρήματα προστέθηκαν στα αποθεματικά του Ταμείου, τα οποία αποτιμώνται στο εξής συνολικά σε 19 δισ. ευρώ. Αυτά τα αποθεματικά θα χρησιμοποιούνταν στην κάλυψη των εξόδων για χώρες που θα κήρυτταν χρεωκοπία, εφόσον αδυνατούσαν να καλύψουν τα χρέη τους προς το Ταμείο. Το συνολικό χρέος της Ελλάδας προς το ΔΝΤ ανέρχεται σήμερα σε 24 δισ. ευρώ.

Ads

Ο Τιμ Τζόουνς, οικονομολόγος της οργάνωσης «Jubilee Debt» δήλωσε σχετικά: «Τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, όχι μόνον διέσωσαν τις τράπεζες που δάνειζαν απερίσκεπτα από την πρώτη στιγμή, αλλά κατόρθωσαν να οδηγήσουν ακόμη περισσότερα χρήματα έξω από τη χώρα».

Και καταλήγει: «Αυτό το τοκογλυφικό επιτόκιο προσθέτει ακόμη περισσότερο βάρος στο άδικο χρέος που αναγκάζεται να επωμισθεί ο ελληνικός λαός».