Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποιεί ότι οι οικονομικές πολιτικές του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ενδέχεται να πλήξουν την παγκόσμια οικονομία, ακόμη και τις ίδιες τις ΗΠΑ.

Ads

Σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ, ένα πιθανό κύμα δασμών θα μπορούσε να επιδεινώσει τις εμπορικές εντάσεις, να μειώσει τις επενδύσεις, να επηρεάσει αρνητικά την αγορά, να παραμορφώσει τις εμπορικές ροές και να διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Οι δασμοί αποτελούν κεντρικό μέρος του οικονομικού σχεδιασμού του Τραμπ, καθώς ο επερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ τους θεωρεί ως έναν τρόπο ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, προστασίας των θέσεων εργασίας και αύξησης των φορολογικών εσόδων, ενώ έχει απειλήσει να επιβάλει δασμούς κατά της Κίνας, του Καναδά και του Μεξικού την πρώτη ημέρα της προεδρίας του τη Δευτέρα (20/1), αναφέρει το BBC.

Παρότι οι δασμοί, οι φορολογικές μειώσεις και η απορρύθμιση θα μπορούσαν να δώσουν βραχυπρόθεσμη ώθηση στην αμερικανική οικονομία, υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσουν σε πληθωριστική έκρηξη, την οποία θα ακολουθήσει μια απότομη ύφεση, σημειώνει το Ταμείο.

Ads

Παράλληλα, τονίζει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να αποδυναμώσει τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα ως ασφαλή επένδυση.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει «σταθερή αλλά υποτονική» παγκόσμια ανάπτυξη της τάξης του 3,3% για το 2025 και το 2026, χαμηλότερη από τον ιστορικό μέσο όρο του 3,7%, όπως αναφέρει το BBC.

Η πρόβλεψη για το 2025 παραμένει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη σε σχέση με την προηγούμενη, καθώς η υψηλότερη ανάπτυξη στις ΗΠΑ αναμένεται να αντισταθμίσει τη χαμηλότερη ανάπτυξη σε άλλες μεγάλες οικονομίες.

Η επικείμενη ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ κυριαρχεί στην ενότητα των κινδύνων στις εξαμηνιαίες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την παγκόσμια οικονομία, αναφέρει το BBC.


ΔΝΤ: Οι συνέπειες ενδέχεται να είναι καταστροφικές

Ο Τραμπ στην προηγούμενη θητεία του είχε ξεκινήσει εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, ενώ η πολιτική του οδήγησε σε ανταποδοτικούς δασμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τώρα έχει απειλήσει να επιβάλει δασμούς σε χώρες όπως η Κίνα, το Μεξικό και ο Καναδάς, ενώ έχει δηλώσει ότι θα επιβάλει δασμούς 100% στο μπλοκ των BRICS – το οποίο περιλαμβάνει εννέα χώρες – εάν δημιουργήσουν ανταγωνιστικό νόμισμα στο δολάριο ΗΠΑ.

Παράλληλα, έχει προτείνει δασμούς 10% στις παγκόσμιες εισαγωγές, 25% στις εισαγωγές από τον Καναδά και το Μεξικό, καθώς και 60% στα κινεζικά προϊόντα.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι αυτά τα μέτρα, σε συνδυασμό με φορολογικές μειώσεις και απορρύθμιση, θα μπορούσαν να δώσουν βραχυπρόθεσμη ώθηση στην αμερικανική οικονομία. Ωστόσο, προειδοποιεί σε σοβαρό τόνο ότι οι συνέπειες για τον υπόλοιπο κόσμο και τελικά για τις ίδιες τις ΗΠΑ, ενδέχεται να είναι καταστροφικές, υπογραμμίζει το BBC.

Συγκεκριμένα, προειδοποιεί ότι μία πληθωριστική έκρηξη στις ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει σε οικονομική ύφεση, θέτοντας σε κίνδυνο τον ρόλο των αμερικανικών κρατικών ομολόγων ως παγκόσμιο ασφαλές περιουσιακό στοιχείο.

Οι επενδυτές θεωρούν τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα ως μία από τις πιο ασφαλείς επιλογές, καθώς είναι εγγυημένα από την αμερικανική κυβέρνηση, τονίζει το BBC.

Παράλληλα, το ΔΝΤ τονίζει ότι εάν η γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις μειωθεί υπερβολικά, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ανεξέλεγκτο δολάριο που θα μπορούσε να απορροφήσει χρήματα από τις αναδυόμενες οικονομίες, συμπιέζοντας την παγκόσμια ανάπτυξη.

Η συνέχιση των απελάσεων παράνομων μεταναστών από τον Τραμπ θα μπορούσε να «μειώσει μόνιμα τη δυνητική παραγωγή» και επίσης να αυξήσει τον πληθωρισμό, ανέφερε το ΔΝΤ.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του, Πιερ – Ολιβιέ Γκουριντσάς , δήλωσε ότι η «τεράστια αβεβαιότητα» σχετικά με τις μελλοντικές πολιτικές του Τραμπ επηρεάζει ήδη τις χρηματιστηριακές αγορές σε όλο τον κόσμο.

Την Πέμπτη, η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε επίσης ότι οι δασμοί των ΗΠΑ θα μπορούσαν να πλήξουν το εμπόριο και να συμπιέσουν την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος.

Η τράπεζα προβλέπει παγκόσμια ανάπτυξη 2,7% το 2025, η οποία θα ήταν η ασθενέστερη επίδοση από το 2019, εκτός από την απότομη συρρίκνωση που παρατηρήθηκε στο αποκορύφωμα της πανδημίας του Κόβιντ.