«Το ΔΝΤ θα επιλέξει να μην υπογράψει ένα ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης αν δεν υπάρχει επαρκής αντιμετώπιση στο θέμα του χρέους» ξεκαθάρισε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με το CNBC. 

Ads

Σύμφωνα με τα όσο είπε ο εν λόγω αξιωματούχος σε δημοσιογράφους: «πρέπει να δείξουμε ότι όλα αθροίζονται και λειτουργούν. Δεν θα μετείχαμε σε μια διαπραγμάτευση αν πιστεύαμε ότι δεν έχει προοπτικές». 

Υποστήριξε ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε δίκιο στο ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του χρέους και πρόσθεσε ότι όταν η χρηματοδότηση γέφυρα υπάρξει το ΔΝΤ μπορεί να αρχίσει διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα. 

«Στόχος είναι η Ελλάδα να έχει χρηματοδότηση την περίοδο της προσαρμογής και το χρέος να είναι βιώσιμο για να μην υπάρχουν αμφιβολίες για το μέλλον» σημείωσε ακόμη. 

Ads

Τόνισε ακόμη ως ιδιαίτερα κρίσιμο να υπάρχει «ιδιοκτησία» του προγράμματος από τις ελληνικές αρχές και σημείωσε ότι χρειάζεται «ισορροπημένη προσέγγιση μεταξύ της χρηματοδότησης και αλλαγών στην πολιτική».

Τέλος σημείωσε ότι: «η ανακούφιση χρέους μπορεί να έρθει μέσα από μακρύτερες λήξεις, σημαντικές περιόδους χάριτος και χαμηλά επιτόκια. Aπαιτεί η νέα χρηματοδότηση να δοθεί σε γενναιόδωρους όρους. Αυτό που πρέπει να γίνει μπορεί να γίνει έτσι ώστε να είναι κατάλληλο για τις ευρωπαϊκές δομές».