«Στο ΠΑΣΟΚ δεν πιστεύαμε στα αυτιά μας, όταν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μας απαντούσε ότι δεν υπάρχει λίστα», δηλώνει τώρα ο Γραμματέας Επικοινωνίας του κόμματος Δημήτρης Καρύδης, ο οποίος κάνει λόγο για σαφείς ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Ωστόσο, μιλά για πολιτική πλεκτάνη του ΣΥΡΙΖΑ, στηλιτεύοντας την επιλογή του να εμπλέξει και το σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στην προκαταρκτική διαδικασία. Ο κ. Καρύδης υπεραμύνεται των χειρισμών Βενιζέλου αναφορικά με τους πιθανούς φοροφυγάδες, αφήνει αιχμές για το ρόλο του πρώην επικεφαλής στο ΣΔΟΕ Γιάννη Διώτη και εκφράζει τη διαφωνία του με την τοποθέτηση Πάγκαλου περί πολιτικών ευθυνών οι οποίες φτάνουν έως και τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Του Βασίλη Κωστούλα
Ads
Επί της ουσίας, γιατί υπάρχουν ενδείξεις ποινικών ευθυνών για το Γιώργο Παπακωνσταντίνου αλλά όχι και για το Βαγγέλη Βενιζέλο;
Για το Γιώργο Παπακωνσταντίνου υπάρχει το πόρισμα των οικονομικών εισαγγελέων, σύμφωνα με το οποίο η λίστα χάθηκε και αλλοιώθηκε. Άλλωστε, ο ίδιος ο πρώην υπουργός Οικονομικών, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, είχε παραδεχτεί ότι χάθηκε το πρωτότυπο της λίστας. Έπειτα τίθεται ένα απλό ερώτημα: Είχε οποιοδήποτε συμφέρον ο Βαγγέλης Βενιζέλος να αφαιρέσει από μία λίστα ονόματα, μάλιστα, συγγενικών προσώπων του Γιώργου Παπακωνσταντίνου; Ο κάθε λογικός άνθρωπος θα απαντούσε αμέσως «όχι».
Όπως ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έτσι και ο Βαγγέλης Βενιζέλος παρέλαβε τη λίστα και δεν την παρέδωσε στις αρχές.
Δεν είναι το ίδιο πράγμα. Σας θυμίζω ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου πήρε στα χέρια του τη λίστα τον Οκτώβριο του 2010, όπως ήρθε από τις γαλλικές αρχές. Από εκεί και πέρα, αυτή θα έπρεπε πράγματι -έστω και αν αποτελούσε προϊόν υποκλοπής- να πρωτοκολληθεί στις υπηρεσίες του ΣΔΟΕ και να αξιοποιηθεί. Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει και ο ίδιος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, είχε μεταβιβάσει στην αρχή του 2011 στον τότε Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ 10-20 ονόματα για να εξετάσει το προφίλ τους. Έπειτα, προτού φύγει από το υπουργείο, παρέδωσε ένα άτυπο (όχι πρωτότυπο) USB στο Γιάννη Διώτη. Έκτοτε, είχε και ο ίδιος ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ τη δυνατότητα να ελέγξει τα στοιχεία. Ακόμη και μία ανώνυμη επιστολή να του έδιναν, θα έπρεπε να την ελέγξει. Ο ίδιος είπε ότι είδε τα ονόματα, όπως και τα ποσά, μάλιστα κρίνοντας ότι δεν υπήρχαν αρκετοί πολιτικοί. Στη συνέχεια, ο ίδιος είπε ότι έδωσε ένα άτυπο USB στο Βαγγέλη Βενιζέλο. Και θυμόμαστε όλοι πως αυτό το άτυπο αρχείο κυκλοφόρησε μέσω δημοσιογράφων λίγο αφού αποχώρησε ο Γιάννης Διώτης από το ΣΔΟΕ. Υπήρχε περίπτωση ο Βαγγέλης Βενιζέλος να έχει δώσει αυτό το USB στη δημοσιότητα; Όχι βέβαια. Από κάποιον άλλον συνέβη. Πρόκειται για μία σκοτεινή πτυχή της υπόθεσης η οποία οφείλει να διερευνηθεί από τη Βουλή και από τη Δικαιοσύνη.
Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ προσάπτει στο σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι δεν παρέδωσε τότε τη λίστα υπηρεσιακά στον επόμενο υπουργό, αλλά αντιθέτως κράτησε σπίτι του ένα αντίγραφο.
Αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα, διότι ο ίδιος δεν γνώριζε -όλα αυτά έγιναν γνωστά εκ των υστέρων- ότι το πρωτότυπο αντίγραφο είχε χαθεί και ότι ο Γιάννης Διώτης δεν είχε άλλο USB στα χέρια του (που στην πραγματικότητα βέβαια δεν πρέπει να συμβαίνει αυτό). Ο κ. Βενιζέλος πήρε ένα άτυπο αντίγραφο αυτής της λίστας για τη δική του ενημέρωση. Κανονικά, αυτά τα στοιχεία έπρεπε να υπάρχουν πρωτοκολλημένα στις υπηρεσίες του ΣΔΟΕ και να έχουν διερευνηθεί. Θεωρούμε ότι εδώ παίχτηκε ένα άθλιο παιχνίδι. Και σας θυμίζω ότι όλο το προηγούμενο διάστημα κυκλοφορούσαν διάφορες φημολογίες, κυρίως από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι υπάρχουν επιπλέον 700 ονόματα στη λίστα, ότι η λίστα έχει αλλοιωθεί από το Βενιζέλο διότι περιλάμβανε συγγενικά του πρόσωπα κ.ο.κ. «Θα δείτε πόσοι είναι μέσα και τι έχει να γίνει», έλεγαν στους δημοσιογράφους διάφοροι καλοθελητές. Κι όμως, όταν ήρθε ξανά το πρωτότυπο αρχείο από τη Γαλλία, τίποτα από αυτά δεν αποδείχθηκε αληθινό. Στην ουσία φάνηκε ότι κάποιος είχε αφαιρέσει 3 ονόματα τα οποία αφορούσαν συγγενικά πρόσωπα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Άρα, όλη αυτή η σκευωρία που έχει στηθεί με στόχο την πολιτική εξόντωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, το χτύπημα του κόμματος αλλά και την πολιτική σταθερότητα της χώρας πέφτει στο κενό. Εκτιμώ ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή θα αποκαλυφθούν ακόμη περισσότερα πράγματα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Είναι σε θέση ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών να γνωμοδοτεί αν μία αντίστοιχη λίστα είναι ή δεν είναι νομικά αξιοποιήσιμη;
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος δεν γνωμοδότησε για τίποτα. Αυτή η λίστα θα έπρεπε να είχε αξιοποιηθεί από τις αυτόνομες υπηρεσίες του ΣΔΟΕ και θα έπρεπε να είχαν βρεθεί όσοι και αν πραγματικά είχαν φοροδιαφύγει. Παρεμπιπτόντως, σας θυμίζω ότι το 2011, όταν στη Βουλή κατατέθηκε ένα νομοσχέδιο το οποίο περιελάμβανε τότε την άρση του απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταψηφίσει τη συγκεκριμένη διάταξη δυο φορές. Καταψήφισε επίσης τη δημιουργία της οικονομικής αστυνομίας. Και έπειτα ευαγγελίζονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι εκείνα που θέλουν να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή. Η διερεύνηση των 17.000 ονομάτων -στα οποία έχουν σταλεί σήμερα σημειώματα, διότι πιθανόν να έχουν προκύψει διαφορές ανάμεσα στα δηλωμένα εισοδήματα και τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό- ξεκίνησε επί των ημερών του Βαγγέλη Βενιζέλου ως υπουργού Οικονομικών. Αυτά είναι στα οποία πρέπει να βοηθήσουμε όλοι, ώστε να γίνουν πράξη και να υπάρξει ένα περί δικαίου αίσθημα στους απλούς ανθρώπους οι οποίοι σήμερα ζουν πάρα πολύ δύσκολα και είναι αυτοί που πληρώνουν το μάρμαρο.
Καταλογίζετε πολιτική σκοπιμότητα στη συγκεκριμένη στάση του ΣΥΡΙΖΑ;
Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει ένα πολιτικό παιχνίδι, διότι πιστεύει ότι μέσα από αυτό θα καταφέρει να κερδίσει εκλογικά ποσοστά. Αυτό είναι το δυστύχημα, δηλαδή το γεγονός ότι προχωράμε σε μια ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, όπως αυτές που σημειώθηκαν σε άλλες περιόδους στο παρελθόν και οι οποίες έφεραν τελικώς μεγαλύτερα αδιέξοδα στη χώρα. Πρέπει να μιλήσουμε όλοι καθαρά και να συμφωνήσουμε με συνέπεια ότι το 2013 θα είναι ένα έτος δραστικής αντιμετώπισης προβλημάτων που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία. Πρέπει να αποφευχθεί ένας νέος διχασμός ανάμεσα στους Έλληνες. Θα φέρει σίγουρα περισσότερα δεινά.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου υποστηρίζει ότι επιλέχθηκε να λειτουργήσει ως εξιλαστήριο θύμα σε αυτήν την υπόθεση.
Εδώ υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ευθυνών οι οποίες δεν προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ ή από κάποιο άλλο κόμμα. Προέρχονται από τη Δικαιοσύνη. Ο καθένας έχει το τεκμήριο της αθωότητας και γι’ αυτό ακριβώς διεξάγεται αυτή η διαδικασία στη Βουλή. Προσωπικά, ένα πράγμα θέλω να πω: Το 2011 (η λίστα είχε έρθει στην Ελλάδα και στα χέρια του Παπακωνσταντίνου τον Οκτώβριο του 2010), οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαμε καταθέσει μία ερώτηση στη Βουλή με την οποία ζητούσαμε να ενημερωθούμε για τους Έλληνες καταθέτες σε τράπεζες του εξωτερικού και δη της Ελβετίας. Ο ίδιος μας είχε απαντήσει τότε -δηλαδή στην αρχή του Ιουνίου του 2011, λίγο πριν φύγει από το υπουργείο- ότι δεν υπάρχει τέτοια λίστα στο ΣΔΟΕ, η οποία να αναφέρεται σε νομικά ή φυσικά πρόσωπα που να έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην Ελβετία. Πραγματικά, κανείς στο ΠΑΣΟΚ δεν πίστευε στα αυτιά του όταν άκουσε αυτό το πράγμα. Κατά τη γνώμη μου, είναι σαφές ότι υπάρχουν ευθύνες, οι οποίες βέβαια θα διερευνηθούν μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία, την προανακριτική επιτροπή. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να αναληφθούν οι ευθύνες και να αποδοθεί δικαιοσύνη.
Ο Θόδωρος Πάγκαλος αναφέρθηκε σε πολιτικές ευθύνες των Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλου αλλά και Παπανδρέου.
Ο Θόδωρος Πάγκαλος έκανε μια γενική τοποθέτηση σύμφωνα με την οποία όταν είσαι πρωθυπουργός και ορίζεις κάποιον υπουργό έχεις την πολιτική ευθύνη. Με αυτήν την έννοια, πρόκειται για μία πολύ διευρυμένη αναφορά σε αυτόν τον όρο. Όταν όμως είσαι στην πολιτική έχεις συγκεκριμένες ευθύνες, οι οποίες εξατομικεύονται. Δεν μπορεί να διαχέεται η ευθύνη σε όλους, όταν κάποιος υπουργός δεν κάνει καλά τη δουλειά του. Με αυτήν την έννοια, δεν συμφωνώ με τη δήλωση του Θόδωρου Πάγκαλου.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >