Αβεβαιότητα για την μελλοντική πορεία της Ελλάδας και για το ευρύτερο φάσμα της Ευρωζώνης προκαλεί το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Dow Jones Newswire, το ΔΝΤ, απειλεί να παγώσει την καταβολή των δόσεων προς την Ελλάδα στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για την επιβολή νέων μέτρων λιτότητας.

Ads

 
Η τράπεζα σε ανάλυσή της εστιάζει στο ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν καταλαμβάνουν αρκετές έδρες στο κοινοβούλιο για να σχηματίσουν κυβέρνηση και ότι για να γίνει αυτό θα χρειαστούν περισσότερα μέρη να συμμετάσχουν στη κυβέρνηση συνασπισμού. Η Goldman Sachs αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ, με σαφή ατζέντα για την καταπολέμηση της λιτότητας, είναι το δεύτερο κόμμα και επισημαίνει ότι αποτυχία να καταλήξει η ΝΔ σε συμφωνία προς την κατεύθυνση, θα αναγκάσει τον Πρόεδρο να ζητήσει από τη ριζοσπαστική αριστερά να διερευνήσει τη δυνατότητα κυβέρνησης συνεργασίας.
 
Η Goldman Sachs τονίζει πως η ομιχλώδης πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις άμεσες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν τους επόμενους δύο μήνες και αναφέρεται χαρακτηριστικά στις αποφάσεις για τα ελληνικά ομόλογα ξένου δικαίου, στις περικοπές ύψους 11,5 δις ευρώ στον προϋπολογισμό και στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Καταλήγει δε, λέγοντας ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα μπορούσε να απομακρύνει περαιτέρω την Ελλάδα από τον πυρήνα της Ευρώπης.
 
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απειλεί να «παγώσει» την καταβολή των δόσεων προς την Ελλάδα, στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για την επιβολή νέων μέτρων λιτότητας, ανέφερε αξιωματούχος του ταμείου, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Dow Jones Newswire.
 
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αν και οι πιστωτές της Ελλάδας είναι διατεθειμένοι να περιμένουν μέχρι το σχηματισμό κυβέρνησης, δεν υπάρχουν σκέψεις για αλλαγή σχεδίων, πέραν των όσων έχουν συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση.
 
Επιπλέον, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ ανέφερε ότι η τρόικα δεν θα επισκεφθεί την Ελλάδα μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, η οποία θα είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί. Τέλος αξιωματούχος της ΕΕ φέρεται να δήλωσε στο ίδιο πρακτορείο ότι το «μνημόνιο αποτελεί μονόδρομο για την Ελλάδα και οι όποιες διαπραγματεύσεις, θα γίνουν σε πολύ περιορισμένο πλαίσιο.
 
Ελάχιστα περιθώρια για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου θα έχει η νέα ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ και του ΔΝΤ και σύμφωνα με δημοσίευμα στον ιστότοπο Wall Street Journal, το οποίο επικαλείται ανώνυμες πηγές.
 
Ωστόσο, σύμφωνα με τις πηγές της WSJ, το ΔΝΤ είναι ανοιχτό στο ενδεχόμενο παράτασης κατά ένα έτος των στόχων για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας, ώστε να ελαφρυνθεί το βάρος της προσαρμογής.