Το μεταναστευτικό ζήτημα αναμένεται να τεθεί σήμερα επί τάπητος στην αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή, που συνεδριάζει υπό τον Γιώργο Παπανδρέου.

Ads

Κατά τη διάρκεια της Διυπουργικής αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για την εφαρμογή του νόμου για την ιθαγένεια και το άσυλο, ενώ θα συζητηθούν μέτρα για τους μετανάστες που κινδυνεύουν να εκπέσουν της νομιμότητας, επειδή δεν κατάφεραν οριακά να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα 400 ένσημα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, κ. Γ. Κουτρουμάνης, και η αρμόδια για το μεταναστευτικό υφυπουργός, Αννα Νταλάρα, έχουν ετοιμάσει εισήγηση σχετικά με τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων, ενώ στην κυβέρνηση γενικότερα εκτιμούν ότι πρέπει να εξεταστούν εκ νέου ρυθμίσεις, ώστε η δέσμη μέτρων για τους μετανάστες να «συμβαδίσει» με τον νέο νόμο για την πλήρη απασχόληση των Ελλήνων εργαζομένων.

Αυτό, όμως, που για ακόμα μια φορά, αναμένεται να τονισθεί είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία νομιμοποίηση, μεμονωμένη ή μαζική, για παράνομους μετανάστες.

Ads

Πάντως για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση ξεκαθάρισε διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία ομαδική ή ειδική νομιμοποίηση μεταναστών χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου.

«Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω γιατί καμία πράξη δεν μπορεί να εκβιάσει και να ανατρέψει τη νομιμότητα στις δράσεις της ελληνικής πολιτείας» υποστήριξε ο Γιώργος Πεταλωτής. Υπογράμμισε ότι τα υπόλοιπα ζητήματα «θα εξεταστούν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τη νομιμότητα την οποία επ’ ουδενί θα δεχτούμε να καταλυθεί».

Όπως έγινε γνωστό ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί το απόγευμα της Τρίτης με την γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με αντικείμενο το μεταναστευτικό. Τη συνάντηση ζήτησε η γγ του ΚΚΕ, προκειμένου να θέσει τις απόψεις του κόμματός της για το ζήτημα.