Την επιβολή Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης 33% στις εταιρείες διύλισης με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη του φορολογικού έτους 2023 ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Ads

«Βάση ενός ευρωπαϊκού κανονισμού η χώρα είχε τη δυνατότητα να επιβάλλει μια έκτακτη φορολόγηση για το 2022 στα κέρδη των διυλιστηρίων. Τώρα που έχουμε μια εικόνα, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην απόφαση αυτή, η οποία είναι δίκαιη», δήλωσε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm.

Ο ίδιος σημείωσε ότι τα έσοδα θα κατευθυνθούν στην στήριξη ευάλωτων συμπολιτών μας, ειδικά των συνταξιούχων και όσων δεν είδαν αυξήσεις στις συντάξεις λόγω προσωπικής διαφοράς.

«Ηταν μια προεκλογική δέσμευση η οποία θα χρηματοδοτηθεί από αυτόν τον έκτακτο φόρο», ανέφερε ο πρωθυπουργός εκτιμώντας ότι τα έσοδα από αυτό τον φόρο θα ανέρχονται περί τα 300 εκατ. ευρώ.

Ads

«Θέλω να περάσει η συζήτηση από την ακρίβεια στην αποκλιμάκωση των τιμών. Στην προσπάθεια αυτή πρέπει να συμβάλλουμε όλοι. Η ακρίβεια υπονομεύει την ίδια την κοινωνική συνοχή» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.