Διάσταση απόψεων παρατηρείται στα «Νέα», μεταξύ Γιώργου Παπαχρήστου και Γιάννη Πρετεντέρη, με αφορμή τη σύσκεψη που έχει συγκαλέσει την ερχόμενη Δευτέρα η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σχετικά με τους ρυθμούς απονομής της δικαιοσύνης στη χώρα.

Ads

Ο Γ. Παπαχρήστος, σχολιάζει πως είναι «παράλογο» να μην είναι καλεσμένος στη σύσκεψη ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, σημειώνοντας επίσης μεταξύ άλλων:

«Αν μη τι άλλο, τον υποκαθιστά σε ένα αντικείμενο το οποίο του ανήκει αποκλειστικά – αν υπάρχουν καθυστερήσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, που υπάρχουν, εκείνος είναι ο πρώτος και ο μόνος αρμόδιος να το επισημάνει στους επικεφαλής των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας. Και να ζητήσει εκ παραλλήλου να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα».

Από την άλλη, ο Γ. Πρετεντέρης, χαρακτηρίζει «ψεκασμένους» όσους διαφωνούν με τη σύσκεψη.

Ads

Το άρθρο του Γ. Παπαχρήστου:

Μία… πρωτότυπη πρωτοβουλία

Υποθέτω ότι ουδείς εκ της κυβερνήσεως έμεινε αδιάφορος με την απόφαση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου να συγκαλέσει την προσεχή Δευτέρα σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο με αντικείμενο τη Δικαιοσύνη. Ανωτάτη δικαστικός η ίδια κατά το παρελθόν, και έχοντας βιώσει επί του πεδίου τι σημαίνουν οι καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης για τους πολίτες, είναι λογικό να έχει ένα αυξημένο ενδιαφέρον για το πώς θα καταπολεμηθεί το φαινόμενο.

Το… άλογο (έως και παράλογο μη σου πω) όμως είναι να συγκαλεί σύσκεψη στην οποία να καλεί να μετάσχουν οι πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, ήτοι η κυρία Μαρία Γεωργίου από τον Αρειο Πάγο, η κυρία Ευαγγελία Νίκα από το ΣτΕ, ο κ. Ιωάννης Σαρμάς από το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ισίδωρος Ντογιάκος. Επίσης έχουν κληθεί να συμμετάσχουν στην τουλάχιστον… πρωτότυπη αυτή πρωτοβουλία της κυρίας Προέδρου ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Γ. Διαμαντής.

Φυσικά όχι ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο οποίος έχω την αίσθηση ότι θα αισθάνεται περίπου αιφνιδιασμένος από την πρωτοβουλία της Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν μη τι άλλο, τον υποκαθιστά σε ένα αντικείμενο το οποίο του ανήκει αποκλειστικά – αν υπάρχουν καθυστερήσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, που υπάρχουν, εκείνος είναι ο πρώτος και ο μόνος αρμόδιος να το επισημάνει στους επικεφαλής των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας. Και να ζητήσει εκ παραλλήλου να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα.

Επίσης, μετά από αυτό, τι άλλο μπορούμε να περιμένουμε; Μια σύσκεψη ας πούμε με τον Αδωνι, τον Παπαθανάση και τους υπόλοιπους αρμόδιους υφυπουργούς για θέματα πληθωρισμού και ακρίβειας της αγοράς; ΄Η με το αντίστοιχο κυβερνητικό τιμ όσον αναφορά την ενεργειακή κρίση, όπου και εκεί υπάρχουν προβλήματα, ειδικά με τους λογαριασμούς στο ηλεκτρικό ρεύμα;

Εχω την αίσθηση ότι κάποιος οφείλει να την ενημερώσει ότι η Προέδρος της Δημοκρατίας μπορεί να ενημερώνεται από αρμοδίους και εκπροσώπους φορέων. Δεν νοείται όμως εκ του Συντάγματος να υποκαθιστά μέρος των κυβερνητικών λειτουργιών. Εγκαίρως μόνο να το κάνει, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα είναι αργά και θα έχουμε μπλέξει ήδη.

Το άρθρο του Γ. Πρετεντέρη

Διάβασα ότι..  η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κακώς συγκαλεί σύσκεψη ανώτατων δικαστικών παραγόντων για την απονομή της δικαιοσύνης χωρίς να έχει πάρει την άδεια όσων δεν έχουν προσκληθεί.

Είναι (τηρουμένων των αναλογιών) η ίδια διαταραγμένη αντίληψη των οπαδών του Τραμπ και του Μπολσονάρο που νομίζουν πως ό,τι δεν τους περιλαμβάνει ή ό,τι δεν καταλαβαίνουν δεν δικαιούται να υπάρχει.

Και τέτοιοι τύποι δυστυχώς δεν είναι μόνο οι ψεκασμένοι Βορείου και Νοτίου Αμερικής που βλέπουμε στην τηλεόραση.

Είναι και πολλοί ψεκασμένοι δικοί μας.