Οι δικηγόροι που αναλαμβάνουν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά το έλεγαν, ότι πέρυσι το Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη τράπεζες και ειρηνοδικεία επιτάχυναν για να κάνουν όσους περισσότερους πλειστηριασμούς μπορούσαν, βλέποντας το δεύτερο lockdown να έρχεται.

Ads

Σύμφωνα με την έρευνα δεδομένων του Ιmedd Lab τους δύο αυτούς μήνες σημειώθηκε αύξηση ολοκληρωμένων πλειστηριασμών κατά 47% και κατά 79% αντίστοιχα, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019.

image

Ειδικότερα, στα ευρήματα της έρευνας των Κέλλυ Κική και Θανάση Τρομπούκη για το Imedd Lab διαβάζουμε ότι από τον Νοέμβριο του 2017 έως τις 31 Μαΐου 2021, είχαν ολοκληρωθεί 46.198 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, το 88% των οποίων είχαν ως επισπεύδοντες τράπεζες ή φορείς που είχαν παραλάβει δάνεια από τράπεζες (funds, εταιρίες διαχείρισης κτλ).

Ads

Η έρευνα επίσης κατάφερε να επιβεβαιώσει με ποσοστά τη διαπίστωση σύμφωνα με την οποία οι κατοικίες είναι το πρώτο από τα είδη προς πλειστηριασμό που «κυνηγούν» οι τράπεζες. Συγκεκριμένα, το 32% των περιουσιών που έχουν πλειστηριαστεί είναι κατοικίες αλλά όταν η έρευνα επικεντρώνεται στους πλειστηριασμούς με επισπεύδοντα κάποια τράπεζα και οφειλέτη φυσικό πρόσωπο, το ποσοστό αυτό φτάνει το 38,3%.

Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έως τώρα έχουν γίνει ελάχιστοι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και άρα οι εν λόγω οφειλές κατά κανόνα δεν αφορούσαν στεγαστικά δάνεια, γίνεται καθαρό πόσο πολλοί άνθρωποι είχαν υποθηκεύσει εξοχικές κατοικίες ή σπίτια προς εκμετάλλευση προκειμένου να λάβουν επαγγελματικά και άλλα δάνεια. Συχνά μάλιστα αυτό γινόταν κατόπιν σχετικής σύστασης τραπεζικών στελεχών.

image

Όταν τα εισοδήματά τους μειώθηκαν απότομα λόγω της κρίσης, οι δανειολήπτες αυτοί σταμάτησαν να πληρώνουν τις δόσεις, τα δάνεια «κοκκίνισαν» και οι τράπεζες από συνεργάτες τους μετατράπηκαν απότομα σε εχθρούς που προτιμούσαν σαφώς το ζεστό χρήμα από χιλιάδες ντουβάρια. Η εισαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών το 2017 ως μνημονιακή επιταγή τις βοήθησε να προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα από πριν, όταν οι πλειστηριασμοί γίνονταν στα ειρηνοδικεία της χώρας με φυσική παρουσία και συχνά αλληλέγγυους πολίτες και οργανώσεις απ’ έξω. Έτσι το 2018 ολοκληρώθηκαν 17.165 πλειστηριασμοί και το 2019 18.379.

Η φοβερή επιτάχυνση Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2020

Θα περίμενε κανείς ότι το 2020, χρονιά πανδημίας, ο αριθμός των πλειστηριασμών να είναι πολύ μικρός. Πάρα πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν με κρατική εντολή, εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν αναγκαστικά εκτός παραγωγικής διαδικασίας και με ελάχιστα εισοδήματα. Κι όμως. Από την έρευνα των Κική-Τρομπούκη προκύπτει ότι το 2020 ολοκληρώθηκαν 10.613 πλειστηριασμοί, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων έγιναν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Μετά δηλαδή την ψυχρολουσία του πρώτου κύματος της πανδημίας και την καλοκαιρινή παύση, η κυβέρνηση άνοιξε τον δρόμο στις τράπεζες προκειμένου εκείνες να βγάλουν «στο σφυρί» ό, τι περισσότερο μπορούσαν προκειμένου να καλύψουν το χαμένο έδαφος και να προλάβουν το επερχόμενο και αναμενόμενο δεύτερο lockdown.

Αν λοιπόν το σύστημα λειτούργησε κατ’ αυτόν τον τρόπο ενώ η πανδημία ήταν ακόμα παρούσα, είναι να απορεί κανείς για το τί θα συμβεί το φθινόπωρο του ‘21, με την πανδημία να έχει μάλλον υποχωρήσει και τον νέο πτωχευτικό κώδικα σε πλήρη ισχύ…